Search
Close this search box.

12 Tips om goed voorbereid op reis te gaan

Goed voorbereid op reis gaan, het lijkt zo voor de hand liggend. Ik heb tijdens mijn reizen talloze slecht voorbereide reizigers gezien die in de problemen kwamen die ze eigenlijk makkelijk hadden kunnen voorkomen. Zorg ervoor dat jou dit niet overkomt en ga goed voorbereid op reis.

Buiten je deur stappen in het onbekende, dat is wat reizen zo spannend maakt. Elke dag brengt eindeloze mogelijkheden, maar die eindeloze mogelijkheden kunnen zowel goed als slecht uitvallen. Je kunt genieten van een dagje sightseeing in Bangkok – of beroofd worden in Las Vegas. Je kan een geweldige dag doorbrengen op de stranden van Miami – of enorm ziek worden door een ongelukkige voedselvergiftiging in de Filipijnen.

Maar als je goed voorbereid op reis gaat en voorbereidt bent op het ergste kom je ook de tegenslagen weer te boven. Hieronder zal ik nuttige tips geven zodat je altijd en overal voorbereid bent.

12 Tips – Goed voorbereid op reis

1. Gebruik multifunctionele uitrusting

Door multifunctionele uitrusting in te pakken, kun je je gemakkelijk aanpassen aan veranderende omstandigheden en hoef je minder mee te nemen. Ik houd bijvoorbeeld van vesten met een rits of verwijderbare binnenvoering en compacte microvezel handdoeken die je ook als strandlaken kan gebruiken. Wandelschoenen die er net mooi genoeg uitzien voor een avondje uit en het gebruik van mijn zwembroek als een korte broek.

Dit bespaart ruimte in mijn tas en geld omdat ik niet zoveel spullen hoef te kopen. Dit zorgt er altijd voor dat je gekleed bent voor elke gelegenheid (wie weet tenslotte wanneer je plotseling wordt uitgenodigd om te feesten?!). Ik kan ook niet meer op 2 handen tellen hoe vaak ik bij een prachtig strand aankom, zonder een zwembroek aan of bij me te hebben.

2. Zorg voor een kleine EHBO-kit

Ik heb altijd een kleine EHBO-kit bij me met een paar essentiële items. Diarree remmers, malaria tabletten, pleisters, scharen, antibacteriële zalf, pijnstillers en O.R.S. tegen uitdroging en een kleine voorraad door artsen goedgekeurde antibiotica. Je verwacht dat je altijd snel een ziekenhuis of apotheek kunt vinden op reis, maar als je op een klein eilandje ver van de bewoonde wereld je voet open haalt, ben je vaak toch aangewezen op je eigen EHBO kit of die van de locals.

3. Pak een kleine zaklamp in

Je zou verbaasd zijn hoeveel reizigers er geen meenemen, maar een zaklamp zal van onschatbare waarde zijn wanneer je plotseling besluit om in de nacht de jungle van borneo in te gaan, of wanneer je wandeling langer duurt dan verwacht en de avond valt. Wanneer de elektriciteit onverwacht uitvalt (eerder regel dan uitzondering in Azië), of je gewoon dagenlang niet tot nauwelijks stroom hebt tijdens een 4-daagse boottocht op zee. Soms kan je niet meer rekenen op de zaklamp in je telefoon, accu’s raken namelijk leeg. Ik draag daarom een kleine zaklamp mee wanneer ik op reis ben en deze kan ik zelf opdraaien dus de accu gaat nooit leeg. Handig!

4. Een herbruikbare waterfles (met een filter)

Water is leven, en hoewel het onwaarschijnlijk is dat je verdwaalt in een woestijn of de jungle, loont het altijd om voorbereid te zijn. Het dragen van een herbruikbare waterfles en filter bespaart je niet alleen geld als reiziger, maar het voorkomt ook dat tonnen plastic voor eenmalig gebruik op stortplaatsen of in de oceaan terechtkomen. En ja, als er zich een noodgeval voordoet, ben je voorbereid. De meeste mensen kunnen 3 weken overleven zonder voedsel – maar je haalt het maar 2 tot 3 dagen zonder water. Ga nooit het huis uit zonder een herbruikbare fles en filter, zoals bijvoorbeeld een LifeStraw.

5. Leer basiszinnen

De lokale bevolking verwacht niet dat je een expert bent in hun taal, maar weten hoe je ‘hallo’, ’tot ziens’ en ‘dank je’ moet zeggen, helpt je veel bij het aanspreken van de lokale bevolking. Zou je je tenslotte niet ergeren als iemand bij jou thuis zou komen en zou verwachten dat je hun taal spreekt?

Het kennen van een paar woorden en eenvoudige zinnen zal niet alleen interacties gemakkelijker maken, maar het zal je ook helpen als je onderhandelt over goederen, eten bestelt, verdwaalt of hulp nodig hebt. Tegenwoordig zijn hier super handige apps voor, maar die vergen meestal wel een internet verbinding. Enkele handige vertaal Apps gericht op reizen zijn SayHi, Papago en Pleco.

6. Leer non-verbale communicatie

De meeste mensen communiceren met zowel verbale als non-verbale communicatie, dus aandacht voor gezichtsuitdrukkingen kan je helpen om een ​​situatie op de juiste manier te lezen, zelfs als je het verbale gedeelte niet begrijpt. Als je de taal niet kent of woorden uit de context haalt, blijf dan kalm en neem een ​​moment om de gevoelens van de persoon te lezen. Dit heeft me geholpen gespannen situaties met taxichauffeurs, verkopers en hoteleigenaren onschadelijk te maken. Het begrijpen van non-verbale communicatie gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het vergt enige oefening maar niet getreurd, op YouTube zijn veel handige tips te vinden die je hierbij kunnen helpen.

7. Houd altijd wat contant ‘nood geld’ op zak

Hoewel er tegenwoordig bijna altijd een geldautomaat is, weet je nooit wanneer contant noodgeld handig kan zijn. Je zou op een luchthaven kunnen belanden (zoals ik onlangs deed) en ontdekken dat geen van je geldautomaten je pas accepteert en dat je zonder geld vastzit en niet eens een taxi naar je accommodatie kan betalen. Zorg gewoon dat je in ieder geval 100 tot 200 euro of dollars op zak hebt (afhankelijk van waar je naar toe gaat). Ik draag dit geld niet constant mee, maar laat het in mijn hotelkamer veilig achter voor het geval er iets gebeurt. Het is handig als je wordt beroofd, je portemonnee verliest of je bankpas niet wordt geaccepteerd of zelfs wordt ingeslikt door de geldautomaat.

8. Zorg voor reserve creditcards en bankkaarten

Ik houd altijd een reserve creditcard en bankpas bij me in geval van nood. Je weet nooit wanneer een bank kan besluiten om je account te vergrendelen voor verdachte activiteiten zonder het je te vertellen. Dit overkwam mij onlangs nog in Jordanië, de bank vertrouwde de plotselinge transacties aldaar niet en blokkeerde mijn rekening. Beroving, verlies of skimming. Er kan van alles gebeuren waardoor je een rekening plotseling niet meer kan gebruiken en het loont om daarop voorbereid te zijn met extra passen en/of rekeningen.

Tip: BUNQ bank heeft tegenwoordig een Travel Card, een verkapte ‘credit card’ rekening die je met de App (hier te downloaden) kan aanmaken. Het is een debit card maar met credit card rechten. Dat wil zeggen: het is een rekening in je App waarop je geld kan storten met iDeal, maar welke je overal ter wereld kan gebruiken als credit card. Zelfs voor autohuur! Super handig als backup.

9. Maak kopieën van je paspoort en belangrijke documenten

Het bewaren van kopieën van je documenten kan handig zijn tijdens een noodgeval, vooral als je je originelen verliest. Als je wordt beroofd of je paspoort verliest, kan je door kopieën klaar te hebben voor ambtenaren het verkrijgen van nieuwe documenten veel makkelijker maken. Kopieer je paspoort, papieren voor de ziekteverzekering / reisverzekering en je creditcards voordat je op reis gaat. Of maak er foto’s van en sla ze op in de cloud.

Tip: Let wel op – alles wat je digitaal opslaat in de cloud is een risico. Heeft iemand je wachtwoord, dan mogelijk ook je officiële documenten. Ga hier uiterst voorzichtig mee om en beveilig je accounts goed.

10. Neem een ​​lijst met contactpersonen voor noodgevallen mee

Als er iets met je gebeurt, zal een lijst met noodnummers helpen zodat medische professionals weten met wie ze contact moeten opnemen. Denk aan de achterblijvers thuis, familie of vrienden maar ook bijvoorbeeld je huisarts. Heb je allergieën? Zet die dan absoluut ook op je noodlijst zodat je indien nodig de lijst kan tonen wanneer je niet eens meer in staat bent om te praten. In meerdere talen wel te verstaan!

11. Zorg voor een reisverzekering

De ultieme vorm van paraatheid, een goede reisverzekering is een zegen als je naar het ziekenhuis moet omdat je trommelvlies breuk hebt opgelopen met duiken, ziek bent geworden onderweg of een been breekt door een val met een scooter. De kans is groot dat je tijdens het reizen niets overkomt, maar als dat het geval is, wilt je een goede verzekering hebben. Alleen een dwaas reist zonder.

Tip: Goedkoop is duurkoop bij reisverzekeringen. Je betaald doorgaans echt voor wat je krijgt. Een duurder pakket dekt over het algemeen meer en doorlopende reisverzekeringen zijn doorgaans goedkoper dan losse reisverzekeringen per reis.

12. Lees je in voordat je gaat

Er is niets belangrijker dan enige kennis hebben over de plaats die je bezoekt. Koop een digitale reisgids op bol.com of Google oneindig over je bestemming voordat je gaat.. Als iemand bij jou thuis zou komen en al je regels zou negeren, zou je overstuur raken – dezelfde richtlijnen zijn van toepassing wanneer je naar het buitenland reist.

Als je de basisregels kent kan je misverstanden voorkomen en een positieve indruk achterlaten. Anders zou je kunnen eindigen als dit Britse echtpaar dat in de gevangenis werd gezet voor het zoenen in het openbaar in Dubai. Of de Nederlander die onlangs 2 weken vast zat in Egypte, omdat hij daar even zijn drone liet opstijgen. Een foutje is in sommige landen snel gemaakt.

Meer handige en nuttige reistips?

Onze reistips pagina staat boordevol nuttige reistips. Denk aan tips om geld te besparen op reis, essentiële paklijstjes, handige Apps voor onderweg en handige reis gadgets, tips voor het maken van foto backups op reis en backpack inpak tips. Check it out!