Een wereldreis plannen en maken – Kostenplaatje en tips

Wat droomde ik er lang van.. Enerzijds leek het zo onbereikbaar en onmogelijk, anderzijds was het een droom die ik absoluut niet wilde opgeven. Die droom was het maken van een wereldreis. In een wereld vol adembenemende en bijzondere plekken, wist ik langer dat ik de wijde wereld in wilde gaan trekken. En toen maakte ik het besluit; “Na mijn studies doe ik het gewoon. Ik ga een wereldreis plannen. Ik ga op wereldreis”.

Wereldreis plannen en voorbereiden

In tussentijd leerde ik mijn vriend kennen, maar ook hij kon mij absoluut niet stoppen. Of we vertrokken samen, of ik vertrok alleen. Het werd uiteindelijk dat eerste. In mijn laatste jaar orthopedagogie ging ik drie maanden op buitenlandse Stage in Boa Vista en het is daar dat mijn wereldreis-plan steeds meer vorm begon te krijgen. Ik zocht uit welke landen ik wou gaan bezoeken, alsook de bezienswaardigheden en activiteiten die hier zeker niet in mochten ontbreken. Een jaar later stonden we boordevol zenuwen en gezonde spanning op de luchthaven in Zaventem, klaar voor dit onvergetelijke avontuur. In dit artikel deel ik graag mijn belangrijke tips voor een wereldreis of lange reis die zo zorgeloos mogelijk kan verlopen.

Plan niet te veel, wees flexibel

De controle een beetje loslaten is voor heel wat mensen behoorlijk spannend, maar ik kan je verzekeren dat het je reis des te leuker maakt. Hang niet vast aan te strakke planningen, maar wees flexibel. Wij hadden een compleet word en maps documentje met hierin een globale route. De landen die wij zouden bezichtigen, de plaatsen waar we zouden komen, enkele bezienswaardigheden en bijzondere activiteiten die wij absoluut wilde gaan doen. Wij hingen echter nooit vast aan bepaalde data en boekten vrijwel nooit onze accommodatie op voorhand. (met uitzondering van enkele activiteiten en accommodatie die we vooraf wel MOESTEN vastleggen).

Wij vonden het juist fijn om ter plekke te bekijken hoe lang we hier zouden blijven. Vonden we het maar niets? Dan konden we zonder problemen de volgende dag vertrekken, vonden we het er juist super fijn? Dan bleven we met plezier enkele dagen langer. Wanneer je al je accommodaties op voorhand vastlegt, ben je helaas genoodzaakt om langer te blijven of kan je juist niet langer blijven, wanneer je dat wil. Accommodaties kan je overal vinden, wij zochten vaak via booking en boekten ter plekke in het hotel/guesthouse. Is vaak zelfs voordeliger! Ook het reizen naar andere landen verliep bij ons vrij flexibel. Soms boekten wij een vliegticket pas twee dagen voor vertrek. 

Wereldreis plannen & budget

In Azië kan je prima reizen op 15 à 25 euro per dag. In Australië of Amerika reken je meteen meer dan het dubbele. Hoewel Australië één van mijn absolute droomlanden is, hebben we besloten om dit land toch niet te bezoeken tijdens onze wereldreis. Wij bleven liever langere tijd weg en daarom hebben we gekozen om zeven maanden te spenderen in Azië. Afhankelijk van je budget zul je een keuze moeten maken tussen welke landen je wil bezoeken, alsook hoe lang je erop uit wil trekken.

Goedkope vliegtickets vinden en boeken

Eén van de grootste kostenposten van een wereldreis zijn toch wel de vliegtickets. Met name de intercontinentale vluchten zijn doorgaans prijzig. Toch zijn er een aantal simpele vuistregels waarmee je enorm kunt besparen op je vliegtickets. We schreven er een hele blog over, we raden je ten sterkste aan deze te lezen voordat je vliegtickets gaat boeken!

Tip: Lees onze blog Top 5 tips – Goedkope vliegtickets vinden doe je zo

Low budget reizen of toch wat meer luxe?

De manier van reizen speelt hierin ook een grote rol. Hou je wel van wat luxe en een comfortabeler hotel? Ga je graag naar fancy restaurants en drink je regelmatig wel een glaasje alcohol? Dan zul je ongetwijfeld heel wat meer besteden dan ons. Wij gingen telkens voor een basic, goedkoop, maar comfortabele tweepersoonskamer, wat ons in Azië tussen de 8 en 18 euro kostte per nacht. Eten deden wij in lokale eettentjes en wij verkozen streetfood boven duurdere restaurants met Westers eten. Het enige waar wij niet op wilden besparen waren activiteiten. Aan bijzondere ervaringen en op de vele duiken die wij deden, wouden we niet besparen.

Wereldreis plannen en voorbereiden

Geldzaken

Wijzelf wisselen vooraf nooit geld bij onze bank. Met een bankkaart kan je tegenwoordig wereldwijd geld afhalen. Wijzelf moesten onze gewone bankkaarten wel even openstellen voor de werelddelen waar wij heen gingen, dit vraagt echter gewoon een handtekening. Bekijk ook even de tarieven van elke bank, om te zien hoeveel zij aanrekenen voor het afhalen in het buitenland. Op het moment van onze wereldreis was geld afhalen bij Argenta, wereldwijd gratis. Onze keuze voor deze bank was dan ook snel gemaakt. Sommige zaken zoals vliegtickets of online tours kun je enkel betalen met een visa kaart, het is dan ook handig om deze voor de zekerheid mee te nemen.

Tip: Lees onze blog: Top 5 tips om geld te besparen op reis & kostbare fouten voorkomen

Kosten wereldreis per continent (indicatie)

Een kleine prijsindicatie per continent, maar zoals eerder al vermeld, dit hangt geheel af van je eigen reisstijl!

  • Azië 15 – 25 euro / dag
  • Oceanië 40 – 60 euro / dag
  • Noord-Amerika 30 – 50 euro / dag
  • Afrika 25 – 50 euro / dag
  • Zuid-Amerika 25 – 50 euro / dag
  • Midden-Amerika 25 – 50 euro / dag

Praktische zaken om te regelen voor je wereldreis

Vooraf moeten er heel wat dingen geregeld worden. Om stress te voorkomen is het fijn om hier tijdig mee te starten. Zorg dat volgende zaken in orde zijn voor vertrek, zodat je kan genieten van een zorgeloze reis.

Tip: Lees onze blog: Top 5 tips voor het inpakken van je backpack

Wereldreis plannen en voorbereiden

Paspoort

Heb je al een paspoort thuis liggen? Kom niet voor verrassingen te staan en bekijk de geldigheidsdatum van je paspoort. Weet dat je soms enige tijd moet wachten op een paspoort, dus vraag deze tijdig aan in je gemeente- of stadhuis.-

Visa

Bekijk even of je een visa nodig hebt voor de landen die jij wil bezoeken. Soms kan je een visa aanschaffen bij aankomst op de luchthaven, bij andere landen zul je deze vooraf al moeten aanschaffen (online). 

Internationaal rijbewijs

Afhankelijk van de landen waar je heen wil gaan en of je al dan niet een auto huurt, kan een internationaal rijbewijs handig zijn. Wijzelf huurden regelmatig een scooter in Azië en huurden gedurende een maand ook een auto in Amerika. Hiervoor hadden wij geen internationaal rijbewijs nodig. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het echter wel aangeraden. 

Veiligheid

Bekijk ALTIJD de website van de Federale overheid omtrent de veiligheid in een land. Wij reisden regelmatig naar ‘gele’ gebieden, waar men perfect heen kan gaan, mits men extra oplettend is. Wordt het echter sterk afgeraden om een bepaald land te bezoeken, wegens hoge criminaliteit, oorlog of aanslagen? Wijzig je plannen en ga hier dan niet heen. Indien er toch wat zou gebeuren, ben je namelijk niet verzekerd!

Verzekeringen

Zorg voor een goede reisverzekering! Wijzelf namen een reisverzekering waarbij we als persoon tot meer dan 1 miljoen euro verzekerd waren. Aangezien ikzelf heel wat waardevol materiaal meehad (laptop, camera, etc;) waren mijn spullen ook nog eens voor 2500 euro verzekerd. Ook voor onze auto in Amerika waren we perfect verzekerd en hoefden we dus geen extra verzekering te nemen. In totaal betaalde ik zo’n 380 euro voor deze verzekering van 8 maand. Ikzelf heb deze bovendien goed kunnen gebruiken, want in Thailand liepen de ziekenhuiskosten op tot over de 400 euro. Deze werden netjes terugbetaald.

Zeg je abonnementen op

Je abonnement voor de sportschool, telefonie en internet, tijdschriften of de krant? Beetje nutteloos dat je hiervoor blijft betalen, terwijl je maanden van huis weg bent. 15 euro per maand voor je GSM of de spotschool lijkt dan misschien niet veel, maar alles samengeteld is dit toch meteen een mooi bedrag dat je aan wat leuks kan spenderen. 

Wereldreis plannen en voorbereiden

Woning

Trek je er een jaar of langer op uit? Dan kan het misschien handig zijn om je eigen woning te verhuren, krijg je er ook meteen een mooi centje voor dat je dan weer kan spenderen tijdens je reis. Huur je woning? Probeer iets met je huurbaas overeen te komen. Misschien kan je je huur wel tijdelijk stopzetten of de woning onderverhuren. 

Vaccinaties

Op deze website vind je een mooi overzicht van de vaccinaties die je nodig hebt per land. Begin hier ook tijdig mee, want bij heel wat vaccinaties zitten er enkele weken of maanden tussen de verschillende inentingen. 

Wat neem ik mee?

Online zijn er héél wat paklijstjes te vinden van dingen die je absoluut moet meenemen tijdens je wereldreis. Ik ga deze dan ook niet allemaal gaan opsommen. Denk aan microvezel handdoeken ipv een grote badhanddoek. Shampoobars ipv flessen shampoo. Wereldstekkers, een waslijn en geconcentreerd wasmiddel indien je je kledij moet wassen en ga nog zo maar even door. Maak je eigen paklijstje of lees onze blog over het inpakken van je backpack.

Wereldreis plannen en voorbereiden

Handige apps

Er zijn tal van handige apps die je absoluut moet gaan downloaden voor vertrek. Zo maakten wij vrijwel dagelijks gebruik van Maps.me. Wanneer je de kaarten vooraf download, kan je deze GPS offline gebruiken, zelfs voor kleine wandelpaden naar vulkanen en bergen. Wij gebruikten deze GPS gedurende een volledige maand tijdens onze roadtrip in Amerika en zijn hier ontzettend tevreden over.

Tip: Lees onze blog: Smartphone op reis – 5 handige tips en Apps

Laat los en geniet

Maak je niet te veel zorgen. Tijdens je wereldreis zullen er ongetwijfeld wel wat dingen mislopen of anders lopen dan vooraf verwacht. Plannen die wijzigen, spullen die gestolen worden, de verkeerde bus en niet meer weten waar je bent. Het kan allemaal gebeuren en heb hier vrede mee. Vaak kom je op onverwachte momenten juist de mooiste plekken tegen. De meest bijzondere mensen of positieve herinneringen die je nooit meer zal vergeten.

Wereldreis plannen en voorbereiden

Deze blog is deels geschreven door Gastblogger Rani

Benieuwd naar de wereldreis en de reizen die Rani nadien nog maakte? Neem dan zeker eens een kijkje op www.youngwildfree.be of volg haar op instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!