Een tripje langs de mooiste stadions van Spanje en Portugal

Op de website van de Stift zijn natuurlijk al de nodige stedentrips beschreven, waarin ook die naar Barcelona, Madrid, Porto en Lissabon niet mogen ontbreken. We schreven al over een bezoek aan het stadion Camp Nou, wat voor een echte voetbalfan absoluut niet mag ontbreken.

We blijven in het voetbal en dat brengt ons naast Spanje ook naar Portugal, waardoor de ware voetballiefhebber een prachtige roadtrip kan maken langs de mooiste voetbalstadions van beide landen. We beschrijven een aantal stadions en geven aan waarom de landen zo heerlijk zijn om doorheen te reizen.

Welke stadions in Spanje en Portugal moet je in je levenden lijve bezocht hebben? Van Camp Nou tot Bernabeu en het prachtige stadion van Sporting Lissabon. We beschrijven deze stadions en geven je gelijk een mooie reis mee.

Camp Nou – Barcelona

We beginnen in Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. De club die volgens de bookmakers nog steeds een kans maakt op de Champions League winst dit seizoen. Ondanks de laatste ongelukkige prestatie tegen Juventus.

Aan de oostkust van Spanje ligt het prachtige Barcelona, met haar bekende voetbalclub. De geschiedenis van de club bestaat uit de nodige Nederlandse invloeden. Van Johan Cruijff en Rinus Michels in de jaren 70 tot Lieke Martens, Ronald Koeman en Frenkie de Jong, die momenteel in Barcelona actief zijn. Koeman is er als trainer teruggekeerd, nadat hij er begin jaren 90 ook als speler actief was.

Terug naar het stadion, Camp Nou. Het is het grootste stadion van Europa en daarom een perfecte aftrap van deze trip langs de voetbalstadions. Het enige nadeel is dat je misschien wel het meest indrukwekkende stadion direct hebt gehad.

Estadio Mestalla – Valencia

We gaan een paar honderd kilometer zuidelijker en komen terecht in Valencia, waar de gelijknamige club in Estadio Mestalla speelt. Het stadion, dat in 1923 werd gebouwd, zou eigenlijk al niet meer bespeeld moeten worden door Valencia. Het nieuwe stadion Nou Mestalla, is echter nog altijd niet klaar, terwijl dit al in 2009 af had moeten zijn. Onder meer door de financiële crisis is het stadion nog niet afgemaakt. Het wordt daarom ook wel de Sagrada Familia onder de voetbalstadions genoemd.

Een groot voordeel, Valencia speelt nog altijd in het prachtige oude stadion Mestalla, dat midden in de stad ligt. Het stadion heeft ontzettend steile tribunes en is bovenin volledig open. Een geweldige sfeer is er zeker te creëren.

Estadio Santiago Bernabeu  – Madrid

We trekken landinwaarts en belanden in de hoofdstad van Spanje, Madrid. We beginnen hier met het stadion van de Koninklijke, Estadio Santiago Bernabeu. Het stadion werd in 1947 betrokken door Real Madrid en sindsdien speelt de recordkampioen van de Champions League hier haar wedstrijden.

Het stadion is vernoemd naar clubicoon en president van de club Santiago Bernabeu en biedt plaats aan ruim 85.000 toeschouwers. Er zijn grote plannen om het stadion te verbouwen, om het aan de hedendaagse eisen van een voetbaltempel te kunnen laten voldoen.

Estadio Wanda Metropolitano – Madrid

Als je dan toch in de Spaanse hoofdstad bent, bezoek dan ook het tweede stadion in Madrid,  dat van Atletico. De nieuwe arena van Atletico Madrid heet Estadio Wanda Metropolitano. Het stadion werd al in 1994 gebouwd, maar is pas sinds drie jaar de thuishaven van Atletico. Het stadion werd flink verbouwd voordat de club erin trok.

Het vorige stadion van Atletico was Estadio Vicente Calderon, maar dat is gesloopt nu het nieuwe stadion bespeeld wordt. Het oude stadion van Atletico was iconisch, maar voldeed niet meer aan de eisen van het hedendaagse voetbal.

Estádio José Alvalade –  Lissabon

Vanuit Spanje trekken we door richting Portugal, waar we de hoofdstad Lissabon bezoeken. Hier zijn twee stadions te vinden die zeker een bezoekje waard zijn. Het eerste stadion is dat van Sporting Club de Portugal, ook wel bekend als Sporting Lissabon.

Het stadion biedt plaats aan ruim 50.000 toeschouwers en is vernoemd naar de oprichter van Sporting. Het stadion valt op door de vele gekleurde stoeltjes en de grote gele staanders buiten het stadion.

Estádio do Sport Lisboa e Benfica  – Lissabon

Nog een stadion in de hoofdstad van Portugal, maar nu dat van Benfica. Het stadion wordt gekenmerkt door de rode stoeltjes, die de kleur van Benfica laten zien. Op een van de tribunes zijn groot de letters van Coca Cola terug te vinden.

Het stadion kan ruim 65.000 toeschouwers ontvangen. Het wordt ook wel Estadio da Luz genoemd, wat stadion van het licht betekent. Het is echter ook vernoemd naar een straat in de wijk waar het stadion zich bevindt.

Estádio do Dragão – Porto

We trekken noordwaarts en belanden in Porto, waar de plaatselijke voetbalclub speelt in Estádio do Dragão. De naam betekent het drakenstadion en verwijst naar de draak in het logo van FC Porto.

In het stadion kunnen ruim 50.000 toeschouwers, die er ook regelmatig zitten sinds de opening in 2003. De openingswedstrijd werd gespeeld tussen Porto en FC Barcelona. Porto won overigens met 2-0.

Estádio Municipal in Braga

Het laatste stadion van de toer is dat van Braga, dat net boven Porto ligt. Het gemeentelijke stadion, zoals de naam zegt, is een bijzondere verschijning. Dat zagen we ook tijdens het EK 2004 dat in Portugal gehouden werd. Er kunnen slechts 30.000 toeschouwers in het stadion, wat met name komt omdat aan één kant een grote rotspartij te zien is. Dat maakt dit laatste stadion uit deze rij een bijzondere verschijning.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!