In mijn verschillende reizen door de Filipijnen was me één ding al snel duidelijk. Banken en pinautomaten zijn in veel gebieden schaars en/of regelmatig buiten werking. Dan heb je ook nog de vaak lage pin limieten, waardoor je maar kleine bedragen per keer kan pinnen. Dit kan heel frustrerend zijn als je geld (PHP’s) nodig hebt. Al met al is de zoektocht naar geld in de Filipijnen iets waar elke backpacker of toerist vroeg of laat wel mee te maken krijgt, met name in de dun bevolkte gebieden.
In deze blog ga ik je meer vertellen over betalen in de Filipijnen (met een App!) die ook bitcoin ondersteund. Bitwatte? Ja, bitcoin dus. Wil je eens iets nieuws proberen en altijd, overal in de Filipijnen kunnen betalen? Lees dan vooral verder!
Vooruitgang in de Filipijnen
In de Filipijnen staat men ook niet stil. Daar waar je 3 jaar geleden nog niet eens één pinautomaat kon vinden in El Nido staan er nu meerdere bankgebouwen in een oppervlakte van een paar honderd vierkant meter. De snelle ontwikkeling gaat echter nog veel verder dan alleen wat nieuwe gebouwen en pinautomaten.
Ook leuk om te lezen..
- Top 5 – Irritaties en ergernissen in Azië, wie kent ze niet? (je lacht je dood)
- Top 5 – Vijf handige tips om foto backups te maken op reis (handig)
- Top 5 – Beste reisapps om onderweg video te bewerken op je telefoon (handig)
- Top 5 – Tips en tricks bij het inpakken van je backpack (voorbereiding)
De Filipijnse betaal app coins.ph maakt een flinke opmars
De app is in 2014 gelanceerd als zijnde een ‘gewone’ betaal App. In de eerste jaren had de App een paar honderd duizend gebruikers. Toch is de App tegenwoordig een enorme hype binnen de jonge Filipijnse bevolking geworden. Waarom? Sinds 2017 kan men ook werkloon in de App ontvangen én kunnen ze er rekeningen mee kunnen betalen. Vanaf dat moment schoot de populariteit omhoog. Voorheen moesten Filipino’s elke week in de rij gaan staan bij de bank om hun geld op te halen, maar sinds de komst van deze App is dat voor de meeste verleden tijd. Ze hebben de bank in zekere zin zelfs helemaal niet meer nodig, wat natuurlijk heel tof is. Banking the unbanked!
Bitcoin toegevoegd aan de App
In 2019 heeft de App ook nog enkele crypto valuta toegevoegd, waaronder de bitcoin. Dit heeft de populariteit nog een boost gegeven. Inmiddels telt de App al bijna 10 miljoen gebruikers in de Filipijnen en men verwacht dat dit de komende 1-2 jaar met gemak gaat verdubbelen. Vooral op de vele kleine eilandjes en in de dun bevolkte gebieden waar vaak geen bank te vinden is, is de App razend populair. Ook onder reizigers wordt het steeds populairder om te gebruiken, en ik snap heel goed waarom.
De functies van de coins.ph App in het kort uitgelegd
Waarom is deze App handig voor jou als reiziger / backpacker?
De App is volledig open voor alle landen, dus ook jij als Nederlander kan gewoon registreren en de App gebruiken. Wel dien je je ID te uploaden ter verificatie, omdat ze natuurlijk fraude en witwassen tegen willen gaan. Logisch.
Het enige wat je nu nog moet doen is geld storten in je wallet App / portemonnee. En nu komt het spannende gedeelte: dit doe je niet met euro’s maar met bitcoin. De meeste van jullie kennen bitcoin als iets engs maar zo gek is het allemaal niet. Bitcoin is gewoon een krachtig betaalmiddel wat steeds meer voet aan de grond krijgt in landen waar je niet per sé kan rekenen op de overheid of banken. Bitcoin werkt altijd. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Wereldwijd. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding.
Maar ga ik dan met bitcoin betalen in de Filipijnen?
Nee. Je betaald gewoon lekker met PHP, de Filipijnse Peso. De App beschikt namelijk over een razendsnelle ‘swap functie’, waarmee je in enkele seconden bitcoin ruilt voor PHP. De ontvanger (winkel / hotel / verhuurder) maakt in de App simpelweg een bonnetje aan voor de kosten en drukt op de knop waardoor een QR code verschijnt. Jij scant met jouw app de QR code, checkt de betaling en indien OK bevestig je de betaling. Done!
De coins.ph app installeren, registreren en bitcoin storten
Nieuwsgierig en wil je het eens proberen? Of wil je er gewoon voor zorgen dat je altijd een ‘backup’ bij de hand hebt als de pinautomaat weer eens weigert mee te werken? Volg dan simpelweg de drie onderstaande stappen. Probeer het eerst eens met een klein bedrag, bijvoorbeeld 10 tot 50 euro.
Stap 1 – Download en installeer de coins.ph app
Voor android klik hier, voor apple klik hier. Voltooi vervolgens de ID verificatie.
Stap 2 – Registreer bij BTC Direct
BTC Direct is NL’s meest bekende en vertrouwde bitcoin broker. Klik hier om je te registreren en voltooi ook hier de ID verificatie.
Stap 3 – Open de coins.ph app, selecteer ‘BTC’ en klik op ‘receive’.
Je krijgt vervolgens een QR code en meteen daaronder staat een lange code wat bestaat uit cijfers en letters. Een bitcoin adres ziet er als volgt uit: 1M3pobvsHZgLb968T3c7ZxU95CDXko3AUU.
Hieronder zie je een voorbeeld van mijn bitcoin ontvangst adres.
Deze lange code is in feite je bitcoin rekening, hier stuur je je bitcoins naar toe. Kopieer de code voor het gemak alvast door op de blauwe ‘copy or share’ knop te klikken.
Stap 4 – Ga weer naar BTC Direct en klik op kopen
Ga weer naar BTC Direct en klik op bitcoin kopen. Bij ‘bitcoinadres’ plak je de lange code die je hebt gekopieerd uit de coins.ph app. Zie voorbeeld op onderstaande afbeelding.
Stap 5 – Voltooi de betaling met je betaalmethode naar keuze.
Betaling voltooid? Nu wacht je even 10 tot 15 minuten. De bitcoins zullen snel in de wallet App te zien zijn! Vervolgens is aan jou de keuze of je mensen in bitcoin gaat betalen, of in een andere valuta.
Tip: Als je direct swapped van bitcoin naar PHP hoef je dus ook niet bang te zijn om geld te verliezen door de bewegende bitcoin koers.
Gefeliciteerd! Je hebt officieel je eerst (deeltje) bitcoin gekocht waarmee je wereldwijd kan betalen zonder tussenkomst van overheden of banken.
Meer filipijnen?
Inmiddels hebben we al een aardig Filipijnen portfolio opgebouwd op deze website. Wil je weten wat het kost, hoe voor bereiden en waar alle mooiste plekjes in de Filipijnen te vinden zijn? Check dan onze complete Filipijnen pagina!