Unbox + test + review DJI Mavic Air 2 | Ultieme vakantie drone

Ik heb er even op moeten wachten maar vandaag (donderdag 13 mei 2020) kwam hij (de DJI Mavic Air 2) toch echt binnen, één dag voordat hij officieel in de winkel ligt heb ik hem in huis! Snel uitpakken en testen dus. In dit blog zal ik een verslag doen van mijn eerste ervaringen. Het unboxen, de eerste vlucht en natuurlijk een complete review. Alles over de eerste ervaringen, het beeld, het geluid en de kwaliteit daarvan.

De originele DJI Mavic Air welke ik 1,5 jaar in mijn bezit had oversteeg al mijn verwachtingen, wat een geweldige en compacte drone! Niet voor niets dat die jarenlang ook wereldwijd (en ook door ons) werd geprezen als de beste drone voor op vakantie. Ik ben dan ook erg benieuwd naar deze opvolger.

De DJI Mavic Air 2 is te koop bij Coolblue voor 849,-, klik hier om direct naar de aanbieding te gaan en/of te bestellen.

Unboxing de DJI Mavic Air 2

Net als zijn voorganger komt het in een prachtige doos. Ik koos net zoals de vorige keer voor de fly more combo met drie accu’s en andere extra’s zoals een compacte draagtas. Het is aan te raden om voor de fly more combo te gaan, want met 1 accu en zonder fatsoenlijke tas ben je al snel uitgevlogen. Het is die 200 euro extra meer dan waard dus als je het geld kunt missen: go for it. Ik heb van het uitpakken een korte timewarp video gemaakt met mijn GoPro, zie hieronder.

Inhoud lijst DJI Mavic Air 2 fly more combo

  • 1x Afstandsbediening
  • 3x Intelligente vlucht batterij
  • 1x Batterij lader
  • 1x AC stroomkabel
  • 6x Paar Low-Noise propellers
  • 1x RC kabel (USB Type-C connectie)
  • 1x RC kabel (Lightning/Apple connectie)
  • 1x RC kabel (standard micro-USB connectie)
  • 1x Gimbal bescherming
  • 1x Type-C kabel
  • 1x Paar reserve controle sticks
  • 1x ND filters set (ND16/64/256)
  • 1x Batterij oplaad hub (passen 3 batterijen in)
  • 1x Batterij / power bank adapter (om de batterijen als powerbanks te kunnen gebruiken!)
  • 1x Compacte schoudertas

Foto’s van de Drone

Foto’s van accessoires

In onder staande foto’s zie je de afstandsbediening, de hub lader met drie accu’s, de ND filters in een mooi doosje en de schoudertas.

Tip: Wil je weten hoe je al deze gadgets samen met je andere camera’s, powerbanks en toebehoren het beste in kunt pakken? Lees dan de blog met Gadget inpak tips.

Vergelijking Mavic Air 2

Wat allereerst opvalt is dat de drone wel een slag groter is geworden dan zijn voorganger. De originele Mavic Air was in de DJI reeks een vreemde eend in de line up met een eigenwijs en eigen ontwerp. De Mavic Air 2 lijkt qua design veel meer op de Mavic Pro series, alleen een slagje kleiner dan zijn grote broer. Hij past qua formaat en design eigenlijk precies tussen de Mavic Mini en de Mavic Pro, zoals te zien in onderstaande video.

Instellen van DJI app / software

De Mavic Air 2 gebruikt dezelfde software als de Mavic Mini, namelijk de DJI Fly app (Google Play alhier, Apple Store aldaar). Voorheen gebruikte ik de DJI Go App met de Mavic 1, dus deze app is voor mij ook nieuw. Enkele instellingen die ik direct ga wijzigen hebben vooral te maken met de controle over de drone. Ik vind bij drones eigenlijk altijd de besturing veel te gevoelig, dus ik zet standaard de sensitiviteit van de controls 50-75% omlaag. Zo krijg je echt veel mooiere en soepelere beelden. Ook speel ik nog wat met de foto en video instellingen, deze haal ik direct van automatisch af omdat ik graag zelf de belichting regel.

Tips voor beginners – professionelere beelden:

  • Zet de sensitiviteit van sticks drastisch omlaag
  • Zet de Sensitiviteit Gimball flink omlaag
  • Stel de belichting instellingen in op ‘handmatig’
  • Selecteer bij video D-Cinelike voor meer flexibiliteit tijdens nabewerken.

Wil je meer weten over het installeren van de drone en alles te weten komen over de verschillende instellingen van de app? Dan raad ik je aan om de YouTube video hieronder van Jessops te bekijken. Ze heeft een mooie review gemaakt waarin ze de installatie en alle opties rustig doorloopt, ik had het zelf niet beter kunnen doen! Let wel op: de video is Engels gesproken.

1e vlucht met de DJI Mavic Air 2

Het geluid / geluidsproductie

Het eerste wat me direct opvalt is dat de Mavic Air 2 aanzienlijk stiller is dan de Mavic Air 1! Niet alleen is hij een stuk stiller, ook het geluid op zichzelf is gewoon een stuk aangenamer. Met de Mavic Air 1 kreeg ik vaak boze blikken bij het opstijgen – de Mavic Air 1 maakt toch best veel herrie en het geluid wordt door mensen bestempeld als irritant. Het klinkt als een grote groep hele boze killer-bees. Niet echt prettig dus, vooral niet als je op een rustig strand of eilandje bent. De Mavic Air 2 heeft hier echt flinke stappen gemaakt, het geluid is een stuk lager in frequentie, produceert minder volume en is dus prettiger voor de oren van zowel mens als dier.

Besturingsgemak

Ik had hier bij de Mavic Air 1 al nooit problemen mee maar ook bij de Mavic Air 2 is dit goed geregeld. Automatisch opstijgen en landen, return to home en perfect stil blijven hangen als je even met iemand praat. Het lijkt de drone geen moeite te kosten. De drone doet eigenlijk al het werk en het enige wat jij hoeft te doen is de mooiste shots uitkiezen. Het besturen is kinderlijk eenvoudig en iedereen kan het, zelf voor mensen zonder ervaring. Bang zijn om te crashen hoeft ook niet, want de drone heeft net als zijn voorganger sensoren aan de voor, achter en onderkant welke ervoor zorgen dat je niet ergens tegenaan botst. De drone zal bijvoorbeeld een meter voor de boom of muur, gewoon stoppen en een melding geven op je scherm.

Tip: Let wel op dat de drone ‘blind’ is aan de boven en zijkanten, daar zitten namelijk geen sensoren. De Mavic Pro 2 heeft deze sensoren wel, maar die is natuurlijk ook weer een maatje groter en een stuk duurder.

Bereik en video streaming

De Mavic Air 2 gebruikt een nieuw systeem voor het besturen van je drone, namelijk OcuSync 2.0. Deze nieuwe technologie heeft een videotransmissie afstand van max 10 km en kan direct vanaf de camera 1080p FHD-resolutie livestream leveren. Wow!!!

De Mavic Air 1 had standaard uit de doos toch vaak problemen met het signaal, vooral in gebieden met veel wifi en andere stoorzenders. Dit lag niet zozeer aan de technologie van de Mavic Air 1, maar aan de strenge regels in Nederland en Europa. De drone was daardoor gelimiteerd qua signaalsterkte om aan regelgeving te voldoen. Dit was op haar beurt weer zeer eenvoudig te omzeilen met een ‘Fake Gps’ app waardoor je DJI Mavic Air 1 denkt in bijvoorbeeld Amerika te zijn, en dus schakelde naar de signaal sterktes welke toegestaan zijn in de VS. Ik vloog eigenlijk altijd op de VS stand en daardoor had ik er eigenlijk nooit meer problemen mee. Wel overtrad ik daarmee in Nederland tenminste, de regelgeving… Oops.

Bij de DJI Mavic Air 2 lijkt het overtreden van de regels dus niet meer nodig. OcuSync 2.0 werkt echt super en ik kon met gemak ver weg gaan met mijn drone tot het punt dat hij (bijna) niet meer te zien was. Ook in Nijmegen met de vele stoorzenders en zendmasten nabij!

Test video opties en kwaliteit

Ruwe video output (Nijmegen)

Onderstaande video is gemaakt zonder enige aanpassingen. De instellingen zijn volledig automatisch out-of-the-box op HD 1080p en 30 FPS. Ook de belichting staat op automatisch en de beelden zijn onbewerkt en rechtstreeks geüpload naar YouTube. Dit is puur om je een idee te geven van de kwaliteit die er standaard uit komt.

Tip: wil je weten welke (gratis) Apps hebt beste zijn om video te bewerken op je telefoon? Er zijn anno 2020 verschillende krachtige video editors voor mobiel verkrijgbaar welke zelfs met 4k overweg kunnen. Je leest er alles over in de blog Top 5 – Beste apps om 4k video te bewerken op je telefoon.

HDR Video

Ook kan je tijdens het filmen kiezen door HDR. Het geheim van de mooie HDR-video van het toestel is een hoogwaardige Quad Bayer-beeldsensor. Een enkel frame scheidt de verschillende belichtingsniveaus in verschillende gebieden en legt nauwkeurig lichte en donkere details vast. Hierdoor zijn de afbeeldingen gelaagd en vormt het uiteindelijk een kleurrijk, gebalanceerd en opvallend beeld. Deze optie zal ik nog testen de komende dagen en toevoegen aan de blog.

60 FPS en D-Cinelike

Met de Mavic Air 2 kunnen creatieve luchtopnames gemaakt worden door de vloeiende 4K / 60fps-video. Het D-Cinelike kleurprofiel zorgt ervoor dat er meer informatie van de beelden behouden wordt voor de nabewerking. Daarnaast neemt de HEVC (H.265)- video codec meer beeldinformatie op, gebruikt hij minder opslagruimte en behoudt hij het dynamische bereik en de details van je beeldmateriaal. Je hebt voor het bewerken wel een nieuwe generatie smartphone en/of laptop nodig met up-to-date software. Ook deze test houden jullie nog even van me tegoed.

8k Hyperlapse / Timelapse test

Eén van de nieuwe opties op de DJI Mavic 2 air is een timelapse / hyperlapse opnemen in 8k. Met deze functie kan je opnamen maken zonder ingewikkelde nabewerking. Je kunt kiezen uit de verschillende modi Free, Circle, Course Lock en Waypoint. In de video hieronder heb ik een poging gewaagd met Course Lock en Circle. Ik vind het resultaat erg tof en het was super gemakkelijk om te doen. Vooral de eerste shot van de benedenstad en de St. Stevenskerk in Nijmegen met de schaduwen die erover heen razen, vind ik erg mooi. Helaas was de output van de video ‘maar’ HD 1080p, ik moet waarschijnlijk nog e.e.a. instellen om 4k of 8k output te krijgen. Daarover later meer bij de volgende tests.

Dronie test

Een bekende optie welke op bijna elke DJI drone te vinden is. Toch wilde ik het ook even testen met de MAVIC Air 2, hieronder het resultaat.

Activetrack test

Deze optie wil ik nog uitvoerig testen omdat de Mavic Air 1 deze optie ook heeft, maar eigenlijk nooit goed werkte bij mij. Bij de Mavic Air 2 hebben ze de technologie vanaf de grond af aan opnieuw gebouwd, het heet nu Activetrack 3.0 en is volgens DJI nu veel beter in staat je te volgen, zelfs wanneer hij je even uit beeld verliest door bijvoorbeeld een boom of voorbij komende auto.

UPDATE 1 juni: Ik heb de Activetrack 3.0 functie goed kunnen testen en omdat er al veel ‘gewone’ daglicht tests op internet staan heb ik ervoor gekozen om het de drone wat moeilijker te maken. Ik heb Activetrack 3.0 daarom getest bij zonsondergang, moeilijke lichtomstandigheden dus voor de drone en zeker voor de follow functie.

In de video hierboven van +-1 minuut laat ik de drone o.a. achteruit (!) voor me uit vliegen op de automatische stand en tevens de stand waarmee ik zelf de afstand en hoek kan controleren. Dit ging een stuk beter dan verwacht, de drone wist bomen en lantaarnpalen goed te ontwijken. Ook zitten er stukjes tussen van de volledig automatische stand, zowel parallel als follow. Ik heb alle opties geprobeerd. In dik een uur over de dijk fietsen is de drone bij de lage lichtomstandigheden me maar één keer uit het oog verloren, dat was toen ik snel accelereerde en toen was de zon al onder.

Een stukje bij de boerderij waar de drone tegelijkertijd moest anticiperen op een boom, gebouw en lantaarnpaal in een smalle straat ging tevens goed. Al met al zeer tevreden. Echt vele malen beter dan de Mavic Air 1, daar ging het echt om de haverklap mis.

Foto opties en kwaliteit

Met de Mavic Air 2 kunnen 48MP foto’s gemaakt worden. Met een 1/2-inch CMOS-sensor maakt de Mavic Air 2 indrukwekkende 48MP foto’s. De 48MP camera ondersteunt een hoog aantal megapixels, dit zorgt voor hele gedetailleerde beelden, zelfs wanneer je inzoomt. Als je ze naast elkaar legt zie je het verschil eerlijk gezegd niet zo goed, maar zodra je inzoomt op de originele bestanden is er duidelijk een kwaliteitsverschil.

SmartPhoto

De Mavic Air 2 is voorzien van SmartPhoto, dit integreert scene recognition, HyperLight, en HDR in een modus voor optimale resultaten. Scene recognition ondersteunt de intelligente herkenning van 5 categorieen: zonsondergang, lucht, gras, sneeuw en bomen. Hyperlight optimaliseert foto’s die gemaakt zijn met weinig licht, wat zorgt voor een verbeterde helderheid. HDR zorgt ervoor dat bij sterke lichtomstandigheden het dynamische bereik wordt verbetert door de belichtingsparameters aan te passen en gelaagde opnamen te maken voor foto’s van hoge kwaliteit. Enkele foto’s (onbewerkt) rechtstreeks uit de drone zijn hieronder te zien.

Normaal vs 48mp vs SmartPhoto test

SmartPhoto
48mp
Normaal
SmartPhoto
48mp
Normaal

Panorama en 360 graden modus test

Wat ook heel gaaf is is dat de Mavic Air 2 nu ook DJI’s meest geavanceerde panoramamodus heeft, met een hoger dynamisch bereik en enorm levendige en nauwkeurige kleuren. Een 360 graden foto maken is kinderspel. Open de foto hieronder door erop te klikken om te zien wat het precies inhoud. Klik nogmaals op de foto (liefst op mobiel!) om het helemaal uit te vergroten. Links onderin komt een heel klein knopje tevoorschijn, een kompasje. Als je daarop drukt kan je door middel van je telefoon te bewegen, helemaal vrij rondkijken in de foto. Erg gaaf!

DJI Mavic Air 2 | 360 panorama test
Klik op de foto (2x) om het volledig uit te vergroten en 360 graden rond te kijken.

Conclusie

Pluspunten – Ik heb op de eerste dag meteen 2 accu’s volledig verbruikt en daarmee een aantal opties goed kunnen testen. Al met al durf ik te zeggen dat de Mavic Air 2 op bijna alle fronten een verbetering is op zijn voorganger. Met name de geluidsproductie is enorm verbeterd, de nieuwe DJI Fly app werkt een stuk intuïtiever en de beeldkwaliteit is een stuk verbeterd. De nieuwe 8k hyperlapse opties en de toevoeging van slow-motion én 4k filmen in 60 frames wat ook vertragen achteraf mogelijk maakt, is een enorme plus.

Minpunten – De enige minpunten die ik kan bedenken zijn toch het gewicht + formaat. De Mavic Air 2 is 130 gram zwaarder dan zijn voorganger en ongeveer 1/3e formaat groter. Dit lijkt niet veel, maar omdat ik de drone werkelijk overal mee naartoe sleep – dus ook de top van een berg of vulkaan – telt elke gram en centimeter. Het zal daarom met inpakken weer spannend worden of het allemaal past. Daarnaast vind ik de drone minder mooi qua design, de oude had iets meer dat stoere en sportieve uiterlijk. De Mavic Air 2 vind ik wat bulky met de lange armen en uitsteeksels maargoed – design is een kwestie van smaak en dus niet per sé een nadeel.

Wat denk jij na het lezen van deze eerste testvluchten en review? Is de Mavic Air 2 voor jou de moeite waard om aan te schaffen? Laat het ons weten in de reacties.

De DJI Mavic Air 2 is te koop bij Coolblue voor 849,-, klik hier om direct naar de aanbieding te gaan en/of te bestellen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!