• Menu
  • Menu
Thuis bij onze lokale gids op Java, Indonesië
Thuis bij onze lokale gids op Java, Indonesië

Top 5 – Reistips, een goedkope vakantie plannen doe je zo!

Home » Reistips » Top 5 – Reistips, een goedkope vakantie plannen doe je zo!

Goedkope vakantie plannen, en de mooiste bestemmingen vinden

De mooiste vakantie bestemmingen op de wereld vinden. Het lijkt een simpele opgave, maar dat is het niet. De echte hotspots zijn over het algemeen makkelijk te vinden, je wordt er doorgaans mee doodgegooid op radio, TV en internet en alle invloedrijke reisaanbieders hebben voldoende aanbod. Maar een standaard all-inclusive strandvakantie aan de Costa Del Sol met één miljoen mede-landers zit niet iedereen op te wachten. Aan de rand van de Grand Canyon staan en het uitzicht moeten delen met 400 tourbussen x 60 personen? Ook niet altijd even leuk..

Ben jij één van die personen die graag nieuwe dingen ontdekt? Of in ieder geval ervoor wil zorgen dat je niet in een toeristische chaos terecht komt? Lees dan hieronder een aantal tips, hoe de perfecte bestemming te vinden (en te onthouden!).

5. Inspiratie opdoen: Reisblogs en backpacker sites lezen

Wat ons betreft begint het hier: Wat is er nu leuker dan lekker rondstruinen op het internet en leuke verhalen lezen over de meest prachtige reizen? Inspiratie opdoen is wat ons betreft een groot onderdeel van de voorbereiding. Voor jullie is dit DeStift.nl, voor ons één van de vele collega reisblogs. Het vinden van de mooiste vakantie bestemmingen kost tijd, zeker als je iets zoekt wat lekker anders is dan anders. Op internet op zoek gaan, mooie foto’s kijken van de prachtige natuur aan de andere kant van de wereld, ik kan er dagen mee vullen. Lees en kijk rond op internet en onthoud de plekken die je aanspreken. Blijf vooral weg van de sites van de standaard reisaanbieders. Hulp en inspiratie nodig bij het vinden van toffe reisblogs? Hier staat de reisblog 100 (klik).

4. De beste reisperiode bepalen

Je hebt een paar mooie vakantie bestemmingen op het oog, en nu? De meeste mensen nemen een paar weken vrij (meestal in de grote vakantie) en gaan dan pas op zoek naar een bestemming. Wij doen het dus precies andersom, en raden iedereen dit aan om het ook zo te doen! We gaan eerst kijken waar we naar toe willen. We checken vervolgens de beste reistijd voor die regio rekening houdend met het klimaat maar zeker ook de populariteit en drukte. Pas dan gaan we kijken hoe we dit het beste kunnen laten aansluiten op onze vakantiedagen. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat buiten het hoogseizoen de vliegtickets veel goedkoper zijn. Ook vindt je hier nog enkele praktische tips on geld te besparen voordat je op reis gaat.

Bestemming vs reisperiode, waarom zo belangrijk?

Het klinkt voor velen vreemd, de mooiste bestemming heeft toch niets te maken met de reisperiode? Toch vinden wij dit een hele belangrijke. De mooiste plekken op de wereld zijn namelijk vaak ook de drukste. Neem even de Grand Canyon als voorbeeld! Iedereen wil dit ooit in zijn of haar leven gezien hebben, maar wil je het delen met 24.000 andere touristen die toevallig nét op dezelfde dag ook even kwamen kijken? Nou nee, wij in ieder geval niet.

Juni t/m September is het topdrukte in de Grand Canyon. In Juli en Augustus is het ook nog eens snikheet (35-40 graden is geen uitzondering), en ook nog eens ontzettend druk. Het is zo heet en druk, dat hiken gewoon echt niet meer leuk is. Zo druk dat je geen foto kunt nemen zonder een bus met Japanners erop. De oplossing? Mei en Oktober. De lente (alles in de bloei) of de herfst (veel herfstkleur). De massa’s touristen moeten nog komen of zijn al lang en breed verdwenen.

Temperaturen zijn in deze maanden ook aangenaam om te wandelen (18-22 graden) en het mooiste van alles: De lucht is in deze maanden doorgaans strak blauw (check ons verslag maar). Er valt weinig neerslag terwijl in de hete maanden juist minder zon uren zijn en er meer neerslag valt. Raar maar waar (klik hier voor de bron Klimaatinfo.nl). Moraal van het verhaal? De warmste maanden zijn echt niet altijd de beste maanden.

3. To-do lijstjes maken, deze logisch inplannen en OPSLAAN!

Tijdens het opdoen van inspiratie bij punt 5 ben je al veel leuke plekken tegengekomen. Weet je ze allemaal nog? Waarschijnlijk ben je inmiddels de helft of meer alweer vergeten door de maanden / jaren heen, zonde! Hoe te voorkomen? Dat is eigenlijk best wel simpel: gebruik Google Maps! Zodra ik van een mooie vakantie bestemming hoor of zie is het eerste wat ik doe mijn telefoon erbij pakken, Google Maps openen, de lokatie intikken en klikken op het sterretje links in de balk. Opgeslagen!

Het maakt dan ook niet uit of je er dit jaar heen gaat of over drie jaar. Mocht je ooit een mooie bestemmingen kiezen dan is de kans groot dat je al 1 of 2 hotspots in de regio al hebt opgeslagen. Help je toekomstige zelf en sla de mooiste vakantie bestemmingen op, ongeacht of je plannen hebt om erheen te gaan of niet!

Check hieronder bijvoorbeeld mijn persoonlijke wereldkaart. Zie je al die sterretjes in Noorwegen? Ten tijde van schrijven ben ik nog nooit in Noorwegen geweest, maar zodra ik besluit om erheen te gaan weet ik al precies wat ik absoluut wil zien. Geholpen door inspiratie van anderen! Ik weet nu al een aantal plekken die ik zeker niet over ga slaan. Nu, of over 5 jaar, het komt een keer van pas. Handig!

2. De volgorde bepalen en goed plannen

Tijd is cruciaal in elke vakantie, hoe gek dat ook klinkt. Je wil genieten, maar je wil ook de mooiste vakantie bestemmingen zien. Je wil niet teveel vast zitten aan verplichtingen, maar je wil ook niets missen. Dit is een standaard dilemma voor elke echte reiziger. Goede planning en het bepalen van een rode draad in je reis-tijdlijn is hierin cruciaal.

Bepaal voor je vertrek in grote lijnen waar je heen gaat. Waar je het land in vliegt, welke regio’s je wil bezoeken en vanuit waar je het land weer gaat verlaten. Niets is zo vervelend om er na een maand reizen achter te komen dat je de állermooiste plek aan de andere kant van het land gemist hebt. Doorgaans komen reizigers / backpackers niet vaak terug op dezelfde plek. ‘Daar gaan we later nog wel een keer heen’. Je kent het vast wel. We weten allemaal dat er uiteindelijk niets meer van komt! Maak een to-do lijstje met bestemmingen die je ab-so-luut wil zien en houd daarnaast een aantal opties open. Heb je tijd over? Pak één van je opgeslagen opties in de buurt. Geen tijd over? Dan alleen de must-see’s!

1. Lokale bewoners en privé chauffeurs

Vooral in Azië hebben we hierdoor de mooiste vakantie bestemmingen gevonden. Puur door gebruik te maken van de kennis van locals. Onbekende watervallen en grotten, diep verstopt in de jungle. Niet te vinden op reis sites, blogs en vaak zelfs niet eens te vinden op Google Maps. Er is nog veel te ontdekken in de wereld, en vooral in onder-ontwikkelde regio’s wil je nog wel eens tegen een onbekend pareltje aanlopen.

Wie kent de regio namelijk beter dan de locals zelf? Zeker niet de pipo achter de balie van de D-Reizen winkel. Maak gebruik van de kennis van de locals. Zo kom je niet alleen op de mooiste bestemmingen, je krijgt doorgaans ook nog eens een echte, authentieke ervaring en leert tegelijkertijd echte locals kennen. Met een beetje geluk nodigen ze je ook nog eens thuis uit en zie je écht hoe men leeft in het land. Beter dan dat wordt het niet!

Thuis bij onze lokale gids op Java, Indonesië
Thuis bij onze lokale gids op Java, Indonesië

Heb je ook nog goede bruikbare tips voor je mede-reizigers? Laat dan hieronder even een berichtje achter! Samen helpen we elkaar de mooiste bestemmingen te vinden. Tot de volgende blog!

Chris
Chris

Hoofdredacteur. Schrijft graag met een dikke stift. Lekker eigenwijs. Denkt alles te weten, maar doet dat niet. Geniet van de kleine dingen in het leven. Milieubewust, probeert duurzaam te zijn maar geniet soms ook van luxe en verwennerij. Reiziger in hart en nieren. Zoekt graag de grenzen op.

View stories

Ook jouw mening telt! Laat hier je reactie achter...