Search
Close this search box.

Roadtrip? Auto huren op reis? 10x tips besparen op autoverhuur

Auto huren op reis - autoverhuur tips

Ondanks meerdere roadtrips in de afgelopen jaren blijft het lastig en toch best spannend om een auto te huren op reis. Autoverhuur brengt nog steeds vlinders in de buik over het besturen van iets dat niet van ons is, vrezen dat elke hobbel of schraap in een vreemd land ertoe zal leiden tot ruzies en veel geld verloren zal gaan.

Als je nog nooit een auto hebt gehuurd, maar binnenkort op weg gaat naar je eerste roadtrip of autorit in Afrika, Amerika, Europa of welk land dan ook, dan zijn die gevoelens van bezorgdheid gemengd met een beetje verwarring. Zo veel te lezen en te regelen! En als je al een paar roadtrips hebt gemaakt, betaal je waarschijnlijk nog steeds meer dan je in het algemeen nodig hebt.

Autoverhuur kan verwarrend zijn. Het kan stressvol zijn. En het kan uiteindelijk veel duurder zijn dan het moet zijn. Daarom is dit artikel hier om je te helpen.

We willen de lessen delen die we hebben geleerd uit onze eigen autoverhuur- en roadtrip ervaringen – en fouten – om voor jou de grootste zorgen te verlichten. We gaan in je in dit blog bewapenen met essentiële kennis om verborgen kosten te voorkomen en veel geld te besparen.

Geld besparen op autoverhuur

Zodra je je reisdatums kent, moet je je huurauto liever eerder dan later boeken. Bij autoverhuur is vraag en aanbod altijd in het spel en als je je reservering te laat doet loop je het risico dat er weinig opties beschikbaar zijn of dat alleen de duurdere voertuigen overblijven. Dit is zeker in het hoogseizoen essentieel.

Er bestaat ook zoiets als Last-minute verhuur, maar het is gewoon het beste om vooruit te boeken. Last minute deals zijn nooit gegarandeerd en als er alleen nog een dikke BMW staat, betaal je alsnog ontzettend veel.

Op het gebied van autoverhuur zijn er de grote internationale spelers zoals Hertz, Enterprise en Budget die in de meeste landen aanwezig zijn, maar er zijn ook de kleinere, lokale autoverhuurbedrijven die je waarschijnlijk zelf niet zomaar zal weten te vinden te vinden.

Maar als je ze niet in overweging neemt, mis je veel geweldige, goedkope deals.

Autoverhuur zoekmachines

Daarom zoek ik voor elke roadtrip via diverse zoekmachines voor autoverhuur. Het fungeert in feite als Skyscanner voor vluchten en vindt alle prijzen en beschikbaarheid voor jouw specifieke datums en locaties met de grote jongens en de kleine jongens.

Ik begon dit uit gemak te doen – het maakte het veel gemakkelijker om de goedkoopste opties te vinden – maar ik ontdekte ook dat de weergegeven prijzen vaak goedkoper waren dan de prijzen op de eigen websites van de verhuurders. Ik heb bijvoorbeeld onlangs een auto gehuurd in Zuid Afrika. De goedkoopste deal voor 10 dagen was bij Budget rentalcars 330 euro. Toen ik via EasyTerra.nl (een goede Nederlandse autoverhuur vergelijker) ging zoeken, kreeg ik dezelfde deal bij dezelfde maatschappij voor 35 euro minder.

Daarom is EasyTerra nu onze optie voor het zoeken en boeken van autoverhuur. Het biedt huuropties in de meeste landen en biedt een veilig, betrouwbaar en relatief gebruiksvriendelijk platform voor het online boeken van autoverhuur in ook niet onbelangrijk: je eigen taal. Wel zo fijn mocht je een keer vragen hebben of problemen ondervinden.

Auto huren op reis - autoverhuur tips

Lees de kleine lettertjes

Wanneer je de zoekresultaten voor je huurauto bekijkt, is het altijd verleidelijk (vooral als je een beperkt budget hebt) om meteen naar het goedkoopste beschikbare bedrijf te gaan en het te laten boeken. Het is echter essentieel dat je wat langer besteedt aan het vergelijken van de offertes op een vergelijkbare basis om te voorkomen dat je veel meer geld uitgeeft dan je van plan bent tijdens je roadtrip.

Net als bij luchtvaartmaatschappijen, bieden sommige autoverhuurbedrijven vooraf extreem goedkope prijzen, maar proberen dan het verschil te maken met gierige kilometervergoedingen, duur brandstofbeleid en een minder dan redelijk of transparant schadebeoordelingsproces. Gold Car werd bijvoorbeeld in 2019 uitgeroepen tot het slechtste verhuurbedrijf, hoewel de hoofdprijzen goedkoop bleven – gebruikers meldden dat ze gemiddeld £ 13 per dag betaalden – ongeveer 40% van de klanten meldde dat ze een probleem hadden, meestal met betrekking tot ‘vreselijke klantenservice’ of ongespecificeerde creditcard kosten.

1. Onbeperkte kilometers

Sommige bedrijven beperken het aantal kilometers dat u per dag of voor de totale huurperiode kunt rijden. Voor korte reizen of routes is dit misschien geen probleem, maar het is iets om te vermijden of tenminste goed te controleren en berekenen. Blijf comfortabel onder je kilometerlimiet of boek gewoon onbeperkt.

2. Aanbetalingen

Elke verhuurfirma zal een ‘reservering’ op je creditcard zetten als borg voor schade (hierover later meer) en wordt verwerkt wanneer je de auto ophaalt. Afhankelijk van het verhuurbedrijf en de lengte van de huur, is dit in onze ervaring van 250 tot zelfs 850 euro geweest. Meestal is het zelfs zo: hoe goedkoper het bedrijf, hoe groter de aanbetaling op onze kaart.

3. Jonge bestuurders

De meeste autoverhuurbedrijven (zoals de meeste verzekeringsmaatschappijen) geven de voorkeur aan oudere bestuurders, omdat deze minder gevoelig zijn voor ongevallen. Houd daarom als je jonger bent dan 25 rekening met extra kosten. Deze kom je vaak pas tegen als je al halverwege in het boekingsproces bent. Het is meestal een vast bedrag ongeveer 5 á 10 euro per dag.

4. Verzekeringen

Omdat het een heel belangrijk gebied van stress en kosten van autoverhuur is, is het evrstandig om hier even de tijd voor te nemen. Je weet maar nooit wat je tegen komt onderweg, en een gerust hart is op reis veel waard. Neem daarom indien mogelijk altijd een aanvullende verzekering, zorg ervoor dat je niet voor (zeer dure) verassingen komt te staan in het geval van een ongeluk.

Het vervelende van aanvullende verzekeringen is dat ze erg duur zijn. Vaan net zo duur als de auto zelf! De maatschappijen spelen slim in op jouw angst, en rekenen hoge tarieven voor extra verzekeringen. Dit is een grote inkomstenbron voor ze. Daarom krijg je standaard, weinig.

Maar je bent gelukkig aangekomen op DESTIFT.nl. Ik zal je een geheim vertellen welke je de komende jaren honderden euro’s gaat besparen. Zeker als je jaarlijks of regelmatig een auto huurt! Neem een DOORLOPENDE aanvullende autoverhuur verzekering. Ja, het bestaat! Ikzelf heb een doorlopende verzekering, betaal hier jaarlijks ongeveer 50 euro voor. Dit heb ik geregeld via insurance4carhire.com.

Om het even voor je in contrast te zetten: Aanvullende verzekering kost doorgaan tussen de 8 en 12 euro PER DAG, Met slechts 10 dagen autohuur zit je dus zomaar op 100 euro extra kosten voor de aanvullende verzekering. 50 euro per jaar is dus een hele goede deal. De verhuurders zijn er niet blij mee – maar ik wel. Sinds ik weet dat dit bestaat heb ik ongeveer 400 euro bespaard. In slechts drie jaar!!!

Autoverhuur op reis

5. Brandstofkosten

Bij de meeste autoverhuurbedrijven krijg je bij het ophalen een volle brandstoftank en wordt verwacht dat je deze vol inlevert. En als ze ‘vol’ bedoelen, bedoelen ze het ook echt. Als je het niet vol retourneert geef je ze de kans om veel geld in rekening te brengen. 25 euro voor de handeling, naar het tankstation moeten rijden. En dan rekenen ze er vaak nog 10% PER LITER bovenop. Ook hier zie je vaak weer dat de goedkope bedrijven, hogere bedragen in rekening brengen.

Verschillende andere autoverhuurbedrijven bieden je de mogelijkheid in te stemmen met het ‘gemak’ van het kunnen retourneren van de tank op elk niveau en zij zullen je een ‘redelijk’ tarief vragen om het te vullen. We raden deze optie niet aan, omdat de prijs per liter / gallon altijd aanzienlijk hoger is dan wat je bij het dichtstbijzijnde tankstation zult vinden. Gewoon voltanken net voor op of het vliegveld, en klaar, geen gezeur.

6. Auto wassen & reinigen

In Letland ging ik met de goedkoopste autoverhuurder in zee en pas toen ik op kantoor aankwam, vertelden ze mij dat klanten de auto ‘professioneel’ moeten inleveren. Dit is iets dat ik nog nooit eerder had gehoord – en natuurlijk bood het bedrijf een eigen schoonmaakservice aan voor € 15 als u vooraf had betaald, of € 25 als u het vuil terugstuurde en niet vooraf had betaald. Ik had had geen andere optie dan te betalen.

Het is echter de moeite waard om te weten dat de meeste bedrijven dit niet in rekening brengen en autoreiniging meestal is inbegrepen in de huurkosten. Check dit nog even in je polis, meestal staat het er netjes op.

7. Onvoorziene administratiekosten

Kosten waar je niet direct zorgen over hoeft te maken wanneer je je auto boekt, maar wel rekening mee dient te houden. Voor elk geval waarbij ze je op de hoogte moeten stellen of iets voor je moeten verwerken, d.w.z. verkeersovertredingen, snelheidsboetes, tol niet betaald, etc. Nogmaals, de goedkopere bedrijven hebben de neiging om meer per handeling in rekening te brengen. Spreek dit goed door bij het ophalen van je auto. Vraag of er zaken zijn waar je rekening mee moet houden in de regio, zoals tol.

8. De grens oversteken

De meeste autoverhuurbedrijven staan ​​je niet toe om met het voertuig naar andere landen over te steken en je moet dit dus van tevoren aangeven, wat de kosten van de boeking kan verhogen. Bij sommige aanbieders is dit gratis, bij andere heb ik wel kosten gezien tot wel 150 euro per land wat je doorkruist. Let hier goed op tijdens het boeken!

9. Lees beoordelingen

Beoordelingen zijn ook iets dat je natuurlijk online zult bekijken voor autoverhuurbedrijven, en dit is logisch. Hier is vaak veel informatie te vergaren over de verhuurders. Lees de beoordelingen goed door en houd natuurlijk in je achterhoofd dan niemand perfect is, ook de verhuurder niet. Wanneer je echter duizenden goede reacties ziet, zegt dat toch veel. Neem dit mee in je beoordeling.

10. Check je auto en maak foto’s

Het moment van de waarheid. Daar sta je met je formuliertje en alle kleine schades gemarkeerd op de tekening. Check ze ALLEMAAL. Maak foto’s van de auto hoe je hem aantreft. Maak veel foto’s, van dichtbij, details en iets verder weg, Zorg ervoor dat wanneer je vragen of een claim krijgt, je veel foto’s als eventueel bewijsmateriaal hebt.

Auto huren op reis - autoverhuur tips

That’s it! Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze tips. Zoals gezegd is een goede voorbereiding het halve werk. Lees je goed in, lees de kleine lettertjes en bespaar vooral veel geld door het voorkomen van verassingen en natuurlijk door je verzekering te regelen – buiten de verhuurder om. Niets staat je nu meer in de weg om op pad te gaan.

Safe travels!