Praktische tips, regels & info voor Kruger Park | Zuid Afrika

Ben je een vakantie naar Zuid Afrika aan het plannen? Of wil je je gewoon even goed inlezen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Bij het plannen van een reis door Zuid Afrika komt namelijk veel kijken – vele Google zoekopdrachten gaan er aan vooraf. Vaak ziet men door de bomen het bos niet meer, en dat is begrijpelijk. Om die reden heb ik op deze pagina een aantal veel gezochte vragen verzameld én beantwoord om het voor jou overzichtelijker te maken. Op deze pagina vind je een aantal praktische tips en regels voor Kruger Park, maar ook handige informatie over het klimaat, het weer en de beste reistijd. Tot slot heb ik de officiële wetten en regels inclusief relevante links naar de officiële websites van de desbetreffende overheidsinstanties toegevoegd.

Olifanten in Kruger Park bij zonsondergang

Tips en informatie voor Kruger Park

Wat kost de entree?

In 2020 kost een dagje Kruger Park 400 Zuid Afrikaanse Rand p.p. per dag, wat momenteel neerkomt op ongeveer 25 euro p.p. per dag. De prijzen variëren soms door het snelle dalen en stijgen van de nationale valuta. Om 100% zeker te zijn van de juiste en actuele prijzen raad ik je aan om gewoon even op de officiële website van sanparks (South Africa National Parks) te kijken.

Big Five spotten in Kruger Park?

Ja, absoluut! Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het Kruger Park is gigantisch en met name leeuwen en luipaarden laten zich niet gemakkelijk zien. Ze kunnen zich makkelijk verstoppen in het hoge gras en vanaf de weg zal spotten lastig zijn. Vooral de luipaarden zijn lastig te spotten – ze verstoppen zich actief in hoog gras en bomen en liggen niet zoals de leeuwen de hele dag ergens te slapen. Luipaarden zijn erg goed in het ‘undercover blijven’.

Luipaard in Kruger Park

Wat zijn de hotspots?

Heb je maar één of twee dagen en wil je zo veel mogelijk mooie dieren spotten? Dan is het handig om te weten waar je het meeste kans hebt op het spotten van de Big Five. In het noordelijke deel van het park valt meer neerslag, is meer begroeiing en zal je minder snel leeuwen en luipaarden zien. Dichte begroeiing maakt spotten namelijk lastig. Ga je te ver naar het zuiden dan is het weer erg droog en zul je minder snel grote groepen olifanten en ander groot wild zien, omdat er te weinig te eten voor ze is. De hotspot is eigenlijk net iets ten zuiden van het middelpunt. Daar is het weer en de begroeiing ideaal.

Big Five voorbeeld routes

Zoals hierboven genoemd is net iets ten zuiden vanaf het middelpunt de hotspot voor de Big Five. Maar welke route kan je dan het beste rijden? Als wij onze gids moeten geloven, is dat met name vanaf Orpen gate, richting de S100 en de S34. Wij hebben deze routes zelf gereden en hebben uiteindelijk alles behalve leeuwen gespot. In overvloed zelfs! Het zijn twee prachtige routes en beide routes blijven in de buurt van rivieren, waar de dieren vanzelfsprekend ook bij in de buurt blijven om te drinken.

De twee routes in kwestie heb ik hieronder alvast voor jullie uitgezet op Google Maps. Beide routes starte bij punt A – Orpen Gate. Klik op het icoontje voor ‘volledig scherm weergeven’ om de volgorde en tussenstops te zien.

We hebben langs deze twee routes helaas zelf geen leeuwen gezien. Andere toeristen die we spraken hebben wel leeuwen gezien langs dezelfde route – het is dus een beetje geluk hebben! Gelukkig hadden we een dag eerder al leeuwen gespot in een privé reservaat aangrenzend aan Kruger Park (Manyeleti Game Reserve). Daarover hieronder meer.

Big Five Game Drives – doen of niet doen?

In de hele regio worden Safari’s en Big Five Game Drives aangeboden. Je zal zien dat de meeste tours niet in Kruger Park zelf zullen rijden, maar in één van de aangrenzende privé reservaten. Waarom is dat? Omdat de regels hier anders zijn – de meeste privé reservaten aangrenzend aan het Kruger Park hebben geen hekken of afscheiding met Kruger dus de dieren hebben alle ruimte om tussen de verschillende parken te bewegen.

Het grote verschil is dat men in privé parken wél met een 4×4 de weg af kan en mag om zo veel dichter bij de dieren te komen. Ook communiceren ze met elkaar zodra er exotische dieren gespot zijn. De kans dat je de Big Five in één dag spot is om die reden in een privé reservaat simpelweg veel groter. Wij bezochten twee prive reservaten: Manyeleti Game Reserve en Timbavati Game Reserve. Wij zagen hier in één dag de volledige Big Five van slechts enkele meters afstand – een unieke ervaring.

Om je een idee te geven hoe dichtbij je komt hieronder een korte video die ik gemaakt heb tijdens de Big Five Game drive in Manyeleti Game Reserve.

Wat is de beste reistijd?

Het wereldberoemde Kruger Park heeft een savanneklimaat. Dit wil zeggen dat er het hele jaar door warme dagen zijn. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door rond de 25 á 30 graden. In de wintermaanden valt er minder regen en is er sprake van een droge periode. In droge periodes heb je door minder begroeiing meer kans op het spotten van dieren, maar ziet de omgeving er wel minder mooi uit.

Als je liever geen regen hebt tijdens je safari dan is mei tot en met september ideaal. Er valt relatief weinig regen en de temperaturen zijn aangenaam om erop uit te gaan. In juli ligt de temperatuur bijvoorbeeld op gemiddeld 24 graden en valt er slechts één dag per jaar regen. Qua temperaturen is het in de Nederlandse winter erg warm in het Kruger Park, maar valt er weer meer regen. Al met al kan wel gezegd worden dat Kruger Park het hele jaar door goed te bereizen is.

Actuele weersinformatie Kruger Park

Waar vind je de beste, actuele weersinformatie voor Kruger Park? Dat is simpelweg op de officiële website. Ga naar deze pagina om de actuele weersinformatie te zien, inclusief een vooruitzicht van 9 dagen.

Wat mag je wel of niet doen in Kruger Park?

Het is misschien voor velen voor de hand liggend maar het is belangrijk om te weten wat je wel of niet mag doen in het Kruger Park. Wat je absoluut niet mag doen is uitstappen. Ook niet om even te plassen! Alleen in de kampen met hekken en beveiliging eromheen is het veilig om uit te stappen. Ook mag er niet gevoerd worden, mag je niet van de gebaande wegen af (ook al heb je een 4×4) en dien je je autoramen en daken gesloten te houden.

Iedereen wil de perfecte foto maken maar realiseer je dat je hier te maken hebt met wilde, onvoorspelbare dieren. Een leeuw of luipaard kan in het hoge gras verstopt zitten en je camera of arm grijpen. Ook Bavianen staan erom bekend om zo nu en dan agressief te zijn naar mensen. Neem geen risico! Meer informatie en een opsomming van de officiële regels, voorschriften en informatie voor Kruger Park lees je hieronder.

Om je van tevoren goed te informeren heb ik alle informatie en regels uit het officiële boekje dat we meekregen hieronder vertaald in het Nederlands.

Officiële regels en voorschriften Kruger Park

Houd je aan de regels en voorschriften om een ​​veilige en vreugdevolle reis door onze parken te garanderen
onder de Protected Areas Act. Overtreding van de regels en voorschriften zoals hieronder samengevat
kan leiden tot vervolging en of sancties.

1. VRIJWARING: Gasten Kruger Park betreden, dienen een document ter vrijwaring te ondertekenen. Dit document beschermt Sanparks / Kruger Park tegen enige claims, acties, oordeel, kosten en / of uitgaven die kunnen worden gemaakt door schade aan mens of machine.

2. IDENTIFICATIE: Zorg voor een geldig identificatiebewijs. Dit geldt niet alleen voor bestuurders van voertuigen, maar kan van alle volwassenen worden gevraagd. Neem om verwarring met rijbewijzen en ID’s te voorkomen gewoon je paspoort mee.

3. CONSERVERINGSKOSTEN: Dagelijkse conserveringskosten zijn verschuldigd voor elke dag / nacht die je verblijft. Dit zit verwerk in de entreegelden.

4. BLIJF IN UW VOERTUIG – In geheel Kruger Park bestaat het gevaar van gevaarlijke
dieren. Je mag alleen uitstappen uit voertuigen in de aangewezen gebieden. Steek absoluut geen armen of handen uit ramen en/of schuifdaken. Deuren en ramen moeten ten allen tijde gesloten blijven.

5. MAXIMALE SNELHEIDSLIMIET – Let goed op de snelheidslimieten die van toepassing zijn op de verschillende gebieden van de parken. Merk op dat niet alle wegen toegankelijk zijn voor reguliere personenauto’s. Over het algemeen kan gezegd worden dat 50 kilometer per uur de maximumsnelheid is op verharde wegen, 40 kilometer per uur op onverharde wegen. Tenzij anders aangegeven.

6. ALCOHOL: Het gebruik van alcohol in openbare ruimtes is verboden. Bezoekers zijn niet toegestaan Kruger National Park binnen te komen met alcohol in hun voertuigen. Hierop wordt ook gecontroleerd bij de diverse ingangen!

7. VEILIG RIJDEN – Het is een overtreding om zonder erkend rijbewijs of onder invloed van alcohol te rijden. Het besturen van een voertuig op een roekeloze of nalatige manier of opzettelijk negeren van de veiligheid van een persoon, dier of eigendom is een ernstig misdrijf en kan leiden tot een dagvaarding. Een voertuig op een manier die hinder, overlast, ongemak of gevaar voor anderen oplevert kan ook worden onderworpen aan een dagvaarding.

8. HOUD U AAN POORTTIJDEN – Gate tijden moeten strikt worden nageleefd. Let op de verschillende tijden die gelden bij poorten en ook kampen en lodges binnen de parken. Gasten moeten hun verblijf grondig plannen en voldoende voorzieningen treffen voor onvoorziene gebeurtenissen. Na toegestane uren rijden kan resulteren in een dagvaarding.

9. OVERNACHTEN BEZOEKERS – Gasten mogen alleen verblijven op een geboekte en erkende nachtvoorzieningen en moeten zich melden bij de desbetreffende receptie voordat ze accommodatie of kamperen gaan gebruiken.

10. CAMPINGS – De kampeertarieven zijn inclusief één gemotoriseerd voertuig per camping.

11. RIJGEBIEDEN – Voertuigen moeten te allen tijde op de aangegeven wegen blijven zowel verhard als onverhard. Off-road rijden of rijden op gesloten of niet-inkomende wegen is een ernstig misdrijf.

12. VOEDEN VAN WILDLIFE IS VERBODEN – Het voeden of opzettelijk verstoren van dieren in het wild is een ernstige overtreding. Door dieren in het wild te voeren, TEKENT U MOGELIJK HUN DOODSGARANTIE. ZIJ KUNNEN AFHANKELIJK WORDEN EN WORDEN VAAK AGRESSIEF EN GEVAARLIJK DUS MOETEN WORDEN UITGESLOTEN / GEËXECUTEERD. (ja, dit staat in de officiële flyers ook allemaal dikgedrukt in hoofdletters!)

13. FLORA & FAUNA – Er mogen geen planten, dieren, dieren in het wild of andere natuurlijke of culturele items worden verwijderd van het park zonder toestemming. Om een ​​plant of onderdeel te snijden, beschadigen, vernietigen of in bezit te hebben daarvan, inclusief droog hout of brandhout, is een ernstig misdrijf. Importeren van elk exemplaar van een buitenaards wezen (lees een dier of plant uit een andere omgeving dan Kruger Park / Zuid Afrika meenemen/achterlaten) is ten strengste verboden.

14. VOERTUIGBEPERKING – Er zijn beperkingen voor het type voertuig dat de nationale parken mag betreden. Let goed op de voertuigbeperkingen die van toepassing zijn op de verschillende wegen en gebieden van de parken.

15. HUISDIEREN – Geen huisdieren (honden, katten, vogels of andere) mogen in een park worden gebracht. Overtreders zullen stevig worden afgehandeld, uitgegeven met een dagvaarding en de huisdieren zullen worden vernietigd. Blindengeleidehonden voor gasten met een visuele beperking zijn een uitzondering, maar alleen in overleg met parkmanagement. Eigenaar heeft de nodige inentingen en vergunningen zoals voorgeschreven door de staat en veterinaire afdeling tevens op orde.

16. AFVALVRIJE ZONE – Zwerfafval is verboden. Storten of verlaten van zwerfvuil behalve in bakken resulteert in een boete.

17. VERKLAREN VUURWAPENS BIJ POORT – Alle vuurwapens / gevaarlijke wapens van welke aard dan ook, explosieven, vallen of vergif moet bij binnenkomst worden verklaard en vuurwapens worden verzegeld;

18. DODEN VAN DIEREN – Stropen en doden of verwonden van dieren is ten strengste verboden.

19. BRANDGEVAAR – Het ontstaan ​​of veroorzaken van een brand, of het nu opzettelijk of onopzettelijk is ten strengste verboden en zal resulteren in een dagvaarding.

20. ROKEN – Houd rekening met de rookvoorschriften die van toepassing zijn op de parken.

21. GEDRAG – Zich beledigend, ongepast, onfatsoenlijk of wanordelijk gedragen, inclusief het afspelen van een radio, cd-speler, muzieksysteem, muzieksysteem of instrument, of in welke manier dan ook veroorzaken van enig geluid op een manier die een diersoort of andere persoon kan storen, is strikt verboden en wordt beboet als er niet aan wordt voldaan. Het belemmeren, intimideren of belemmeren van een gemachtigde ambtenaar bij de uitvoering als zijn / haar taken of de vervulling van zijn / haar taken wordt niet getolereerd en wordt bestraft. Overtreding, weigering of het niet gehoorzamen of naleven verbod, verzoek of instructie opgelegd door dit reglement of door de beheersautoriteit of een gemachtigde functionaris leidt tot vervolging.

22. DRONES: Het gebruik van drones in (en over) nationale parken is ten strengste verboden.

23. PAS OP VOOR MALARIA – Kruger en Mapungubwe National Parks vallen binnen een malaria-zone. Een 24-uur malaria-hotline is beschikbaar op 0822341800 en raadpleeg, indien relevant, uw arts.

24. PARK SPECIFIEKE INFORMATIE – Maak u alstublieft vertrouwd met de algemene voorwaarden die gelden in het park dat u gaat bezoeken door de website op www.sanparks.org te bezoeken daar er essentiële informatie in kan staan ​​om u te helpen bij uw bezoek.

Meer Zuid Afrika?

Dit blog is onderdeel van een hele reeks blogs welke nog grotendeels geschreven gaat worden. De serie zal onze gehele rondreis / roadtrip met een huurauto door Zuid Afrika samenvatten in ongeveer 10 delen. Dit is de derde blog in deze reeks, de voorgaande delen vind je via de linkjes hieronder.

Tips voor de Panorama route | Tips voor Graskop

In de volgende blog zullen we laten zien in welke prachtige lodges we hebben overnacht en geven we tevens 10 tips voor luxe en betaalbare lodges in en rond het Kruger Park. Schijf je in door je e-mail adres achter te laten (helemaal onderin deze pagina) of volg ons op Facebook – Je krijgt dan automatisch een melding zodra er een nieuwe blog online staat!

Tot de volgende blog!


PS. Ben jij al lid van de ?? Zuid Afrika ?? NL + BE backpackers en reizigers Facebook groep? In deze groep kan je snel vragen stellen aan medereizigers, anderen helpen door vragen te beantwoorden of gewoon je mooiste foto’s van Zuid Afrika delen. Klik hier om direct naar de groep te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!