Lente tip 2020: Zelf een boottocht door Nederland maken

De zomer is inmiddels voorbij dus lekker varen zit er voorlopig waarschijnlijk niet in. Wel is dit hét moment om je te gaan oriënteren en je boottocht door Nederland voor te bereiden. Wil jij in de lente van 2020 lekker varen met je eigen boot? Zorg dan deze winter alvast voor de juiste documenten en veiligheidsmiddelen zodat je bij de eerste mooi-weer-dag direct het water op kunt!

Tienduizend kilometer vaarwater

Met een sloep is heel Nederland via rivieren en kanalen te ontdekken. Met een sloep kun je overal door. Een zeiljacht geeft ook vaarplezier, maar is door zijn hoge mast wat beperkt voor toervaarten.

Varen door alle meren, rivieren en slootjes van Nederland en aanleggen op de mooiste plaatsen. De Utrechtse Vecht en de stad Utrecht aandoen, of een rondvaart over de Dieze in ’s-Hertogenbosch. Nederland telt ruim 10.000 kilometer aan bevaarbaar vaarwater. Deze vaarwateren lopen uiteen van plassen, kanalen, grachten en vaarten tot grote wateren. Om de beroepsvaart te vermijden zijn er alternatieve routes. Deze routes zijn een stuk rustiger en zeer de moeite waard. Ideaal voor een rustige boottocht door Nederland.

Rustig varen door Noord-Brabant 

Ontdek tijdens je boottocht in Nederland bijvoorbeeld het zuiden van Nederland door de regio West-Brabant. Een mooie vaarroute voor de kleinere motorboten langs de plaatsen Roosendaal, Breda, Oosterhout en Tilburg. Via de Dintel en Markkanaal naar het Wilhelminakanaal. De Biesbosch is ook een echte aanrader. Met de boot te bereiken via het Hollands diep, de Amer, de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede. Langs de oevers in De Biesbosch vind je diverse aanlegplekken. Je hebt de vrijheid om tijdens een vaartocht te stoppen voor een picknick of wandeling aan land. Het is toegestaan om maximaal drie nachten op één plek voor anker te gaan. 

Vaarbewijs I en II

Varen doe je prettiger met een vaarbewijs. De verplichting van een vaarbewijs op binnenwater heeft niets te maken met het motorvermogen, maar met de scheepslengte of vaarsnelheid. Voor schepen langer dan 15 meter of voor schepen die harder kunnen dan 20 kilometer per uur is een vaarbewijs verplicht en geldt net als voor een rijbewijs een minimum leeftijd van 18 jaar. Er zijn verschillende vaarbewijzen, maar voor de pleziervaart is eigenlijk het Klein vaarbewijs I of II van belang. Met het vaarbewijs II mag je alle wateren op en bij I heb je een beperkt vaargebied.

Het examen bestaat uit een theorie-examen en is nodig voor niet bedrijfsmatig gebruikte schepen voor het varen op rivieren, kanalen en kleine meren. Wil je ook varen op de Westerschelde, Oosterschelde, IJsselmeer, Markermeer en IJmeer, Waddenzee, Eems en Dollard, dan heb je vaarbewijs II nodig.  Dat examen bestaat ook uit een theorie-examen met de nadruk op navigatie en varen op getijwater.

Per 1 januari 2020 worden de examens voor Klein Vaarbewijzen 1 & 2 niet meer afgenomen door de VAMEX, maar door het CBR. Nieuw is dat je moet voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart en dus een medische “Gezondheidsverklaring voor het vaarbewijs” moet invullen.

boottocht in Nederland

Veilig varen is plezierig varen. Denk ook aan de veiligheid aan boord. Bij nauticgear.nl zijn alle veiligheidsmiddelen verkrijgbaar zoals reddingsvesten voor volwassenen, peuters, kinderen en zelfs honden.

Boottochten in het buitenland

Wij zijn helemaal gek van leuke boottochten en ook in het buitenland stappen we vaak aan boord van meerdaagse ‘cruises’. Wat dacht je van lekker varen en eiland hoppen in Indonesië of een rondvaart in de prachtige omgeving van Coron, Filipijnen? Varen geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

:
:
:

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!