Net als bij banken is het ook in de wereld van digitale valuta mogelijk om een deel van het opgebouwde vermogen opzij te zetten. Men noemt dit crypto staken. Vrij vertaald vanuit het Engels betekent staken ook wel wegzetten, wat verklaart waarom deze term gebruikt wordt. Het staken van crypto kan een handelsstrategie zijn, waarmee men probeert over een langere periode een positief rendement op te bouwen. Enerzijds door een stijgende waarde van een munt. Anderzijds door de beloningen die men ontvangt voor crypto staken.
Wat is het staken van crypto precies? Welke voordelen heeft het staken? Zitten er ook risico’s aan crypto’s vastzetten? Doe je dit op een handelsplatform of in een eigen digitale portemonnee? Dit artikel geeft je een antwoord op dergelijke vragen.
Wat is het staken van crypto?
In de basis komt het staken van crypto neer op het storten van digitale valuta op een soort spaarrekening. Door de crypto munten hier enige tijd te laten staan, de exacte duur wordt vooraf bepaald, ontvang je rente over dit stukje vermogen. Zodra de vooraf afgesproken termijn verstreken is, komen de digitale munten inclusief de opgebouwde rente vrij. Soms is het mogelijk om de munten tussentijds van je “spaarrekening” te halen. In dit geval ontvang je geen beloning. Ook niet als je de munten al meerdere weken op deze digitale rekening had staan. Let op, het is lang niet altijd mogelijk om munten vooraf van zo’n rekening te halen. Het staken van crypto is niet alleen interessant voor jezelf. Door je munten tijdelijk opzij te zetten draag je bij aan de veiligheid van het netwerk.
Proof of Stake aan de basis van crypto staken
Het is niet voor niets dat het soms verboden wordt om munten vroegtijdig uit een portemonnee te halen. Dit heeft te maken met het feit, dat crypto staken onderdeel uitmaakt van Proof of Stake. Dit is de tegenhanger van Proof of Work. Het verschil hierbij zit in het feit, dat de vergaarde munten in de portemonnee aangeven hoeveel mining power je hebt. Bij Proof of Work is die mining power slechts afhankelijk van het aantal computers wat je tot je beschikking hebt en de kracht daarvan.
Door digitale munten te staken kunnen er binnen de blockchain nieuwe blokken worden aangemaakt. Die blokken zijn noodzakelijk om transacties uit te kunnen voeren. Ieder blok bevat een groot aantal transacties. Zou niemand crypto staken dan loopt de blockchain in theorie vast. In de praktijk zal het nooit zover komen, omdat iemand die veel munten van een bepaalde crypto bezit baat heeft bij de beloning die geboden wordt voor het staken hiervan. Daarbij wordt tijdens het minen gecontroleerd of de transacties binnen zo’n blok kloppen. Wanneer dat het geval is, lukt het de miners om een wiskundige puzzel op te lossen.
Staken van crypto via een platform of eigen portemonnee
Crypto staken klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar is dat niet voor een investeerder. Het staken van crypto is mogelijk op een handelsplatform, maar ook in een eigen portemonnee. Je neemt via je eigen portemonnee deel aan een zogenaamde mining pool. Door je munten aan zo’n pool toe te voegen, vergaart de pool meer mining power en zal je dus een hogere beloning ontvangen na het minen van een blok in de blockchain. Immers, de mining pool als geheel verdient meer. De mining pools zijn niet beschikbaar via een handelsplatform.
Voordelen van een eigen portemonnee
Het voornaamste voordeel van het staken van crypto via een eigen portemonnee is het feit, dat je zelf de eigenaar van je munten bent. Dit geldt niet voor mensen die hun crypto op het handelsplatform laten staan. Dat klinkt wellicht gek, maar is het niet als je kijkt naar de sleutels die je beheert. Bij een eigen digitale portemonnee beheer je zowel de publieke sleutel, als de private key. De combinatie van beide sleutels maakt het mogelijk om de portemonnee te openen, ongeacht het apparaat waar je op werkt of de locatie waar je bent. Op een handelsplatform heb je slechts de publieke sleutel in beheer. Dit betekent dat wanneer anderen toegang hebben tot je account op het handelsplatform, zij bij je digitale munten kunnen komen.
Een ander voordeel van crypto staken via een eigen portemonnee is het feit, dat de beloning die geboden wordt vaak aanzienlijk hoger ligt dan bij een handelsplatform. Dit kan al snel meerdere procenten verschillen! Zeker wanneer je voornemens bent om de munten enkele maanden in je portemonnee te laten zitten, kan dit verschil maken.
Staken via eigen wallet lastiger
Zitten er dan enkel voordelen aan een eigen portemonnee? Dat is niet het geval. Het staken van crypto kan zeker de eerste paar keer best ingewikkeld zijn. Het brengt risico’s met zich mee, wanneer je jezelf niet goed inleest op de wijze waarop je digitale munten in je eigen portemonnee beheert. Je kunt Bitcoin bijvoorbeeld niet overmaken naar een Ethereum-portemonnee.
Op een handelsplatform ben je gewend dat je een vaste portemonnee hebt voor alle munten. Het maakt niet uit of je Bitcoin bezit of bijvoorbeeld Ethereum; ze staan in hetzelfde overzicht. Technisch gezien is dat echter niet zo. Ethereum draait op een andere blockchain dan Bitcoin. In de praktijk heb je dus twee portemonnees. Die eenvoud zie je ook terug bij crypto staken. Met een druk op de knop is het via een platform als Binance mogelijk om digitale valuta te staken. Daar waar je dit anders in losse digitale wallets moet doen. Naast Binance biedt ook Bitvavo staken aan. Het is hier net zo eenvoudig als bij Binance.
Risico’s van crypto staken
Een van de risico’s van crypto staken is het feit, dat de waarde van digitale munten kan dalen op het moment dat je deze opzij hebt gezet. Doordat het lang niet altijd mogelijk is om de digitale munten voortijdig terug te halen, loop je een vooraf afgesproken stop-loss mis. Andersom heb je de mogelijkheid niet om de munten te verkopen als deze sterk in waarde zijn gestegen.
Dit risico verklein je door te kiezen voor staken op Binance of door te staken op Bitvavo. Vaak is de termijn dat je munten vast moet zetten hier kleiner dan in een eigen digitale portemonnee. Op Binance is het bijvoorbeeld mogelijk om sommige munten 15 of 30 dagen vast te zetten. Een ander platform waar je ook op kunt staken is het stakingsplatform van Bitcoinmeester.
Flexibel staken op een handelsplatform
Wist je dat je bij crypto staken niet altijd vastzit aan een bepaalde termijn dat je de munten niet kunt gebruiken? Onder meer Binance biedt flexibel staken aan. Flexibel staken betekent dat je de munten op ieder moment van je virtuele spaarrekening kunt halen en kunt verhandelen. Logischerwijs is de beloning die geboden wordt bij flexibel staken via Binance veel lager dan bij fixed staking. Het is de ideale oplossing, als je relatief weinig risico wilt lopen en wel wilt verdienen aan het concept van Proof of Stake.