Search
Close this search box.

De ideale reisroute voor avontuurlijk Madagaskar + Tips!

Maki spotten - Madagascar

Samen met een vriendin ben ik vier weken naar het veelzijdige en prachtige Madagaskar geweest. We hebben deze reisroute door Madagaskar geheel zelf geregeld en gepland. Ik wil jullie in deze blog meenemen naar de meest bijzondere plekken van onze reis en deel ik natuurlijk ook de leukste hoteltips & restaurants! Maar eerst even wat leuke, interessante weetjes over het land Madagaskar!

Interessante Madagaskar weetjes:

Madagaskar is een uniek en fascinerend land met een buitengewoon ecosysteem en cultuur. Hier zijn enkele interessante weetjes die nuttig kunnen zijn voor als je zelf ook op reis wilt naar dit prachtige land:

  • Biodiversiteit: Madagaskar staat bekend om zijn opvallende biodiversiteit. Ongeveer 90% van de dieren- en plantensoorten die er te vinden zijn, zijn nergens anders ter wereld te vinden. Je kunt hier unieke dieren tegenkomen, zoals lemuren, kameleons, en felgekleurde vogels.
  • Natuurreservaten: Madagaskar heeft diverse nationale parken en reservaten die speciaal zijn opgericht om die rijke biodiversiteit te beschermen. Een van de bekendste parken is het nationaal park Ranomafana, dat bekendstaat om zijn variëteit aan flora en fauna.
  • Cultuur: De Malagassische cultuur is een mix van invloeden uit Azië, Afrika en Europa. De lokale bevolking is vriendelijk en gastvrij.
  • Voedsel: Probeer zeker de lokale gerechten tijdens je reis naar Madagaskar. Rijst vormt de basis van veel maaltijden, geserveerd met een scala aan smakelijke bijgerechten zoals stoofschotels, groenten en vis.
  • Taal: De officiële talen van Madagaskar zijn Malagasy en Frans. Terwijl Frans meestal wordt gebruikt in formele situaties, zul je merken dat veel Malagassiërs ook Engels begrijpen, vooral in toeristische gebieden.
  • Reistijd: Wanneer is de beste tijd voor een reis naar Madagaskar? Het is essentieel om rekening te houden met het klimaat in Madagaskar. Over het algemeen zijn de maanden april tot november de droge periode en worden ze beschouwd als de beste tijd om te reizen.
  • Gezondheid en veiligheid: Voor je reis naar Madagaskar, check de vaccinatie- en gezondheidsvereisten voor het land en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Neem bijvoorbeeld muggenspray mee!

Start van onze reis in Oost Madagaskar

Vliegreis en aankomst in Antananarivo

Om half 4 ’s nachts werden we richting Schiphol gebracht, waar onze vlucht met KLM om 8 uur richting Parijs vertrok. Naar Parijs was het 3 kwartier vliegen, eigenlijk de moeite niet. We moesten overstappen in een ander vliegtuig voor de rest van de vliegrit van zo’n 12 uur.
Terug vlogen we over Kenia. Van Tana naar Nairobi en in een groter vliegtuig door naar Amsterdam. Een retourtje kost zo’n 700 euro.

We beginnen onze reis in Tana, eigenlijk Antananarivo genoemd. Antananarivo is de hoofdstad van Madagaskar.

Op het vliegveld aangekomen werd eerst onze temperatuur gemeten, erg belangrijk uiteraard. Het was een klein vliegveld, met 1 aankomsthal voor internationale vluchten, het was er heel klein en druk en het heeft 2 uur geduurd voor we van het vliegveld af waren.

De busrit van Tana (Antananarivo) naar Tamatave

Wij zijn vanuit Tana naar Tamatave gegaan, om door te reizen naar de eilanden in het oosten (wat uiteindelijk helaas niet gelukt is, maar dat ter zijde). De busrit deden wij met Cotisse. Het was een 11-persoons luxe minivan met WiFi voor nog geen 20 euro per persoon. De rit duurde 9 uur (350 km), maar het was het waard. Omdat wij nog maar net waren aangekomen in Madagaskar, was dit de ideale manier om het landschap te bekijken. Het landschap is een aantal keer veranderd tijdens de rit, van palmbomen naar haarspeldbochten en van dennenbomen tot dikke gaten in de weg!

De terugrit hebben wij ook met Cotisse gedaan, maar helaas in een wat minder luxueuze bus. Geen WiFi, krappe plekken en een chauffeur die mee leek te doen in een racespel. We hebben er 8 uur over gedaan, we zijn 1 keer gestopt en deze minder luxe bus kostte een zo’n 11 euro per persoon.

Noodweer in Tamatave

Helaas hebben wij het een en ander aan hinder ondervonden in Tamatave. Het was noodweer. We hebben tot onze knieën in het water gestaan door de regen. De straat was als een rivier! We hebben een drankje gedronken in een lokale bar met onze voeten in het warme regenwater.

Ik zal even een beeld schetsen van wat we aan hadden toen we op pad gingen: slippers, korte broek, topje, regenjas en een poncho er overheen.

Omgeving Antananarivo

De markt in Tana

Echt een aanrader om eens door te struinen: de markt in Tana. Alles wat je zoekt is hier te koop, van fruit en groente tot vlees en vis tot kleding en schoenen. Heel erg druk en krap, maar zeker de moeite waard om even te gaan kijken.

Hotel Pietra in Tana

Hotel Pietra ligt aan het eind van de drukste straat in Tana en vanaf de 4e en 5e verdieping heb je heel mooi uitzicht over deze straat en een groot deel van Tana. Prima om je even van de drukte te verwijderen en een Europese cappuccino te drinken en gewoon lekker te kijken.

Local food tip in Tana – Restaurant Chez Jo

Chez Jo is een restaurant boven een salon de the. Je moet een klein stukje een steegje in en een trap op om hier te komen. Het is een heel klein restaurant, waar het vaak zo druk is dat je op de trap moet wachten op een tafeltje. Ik zou zeker blijven wachten. Het zijn vooral lokale mensen die er eten en de bediening spreekt amper Engels, maar het eten is hier heerlijk en echt heel erg goedkoop. Bij de salon de the onder Chez Jo kun je heerlijke gebakjes en broodjes halen.

Omgeving Tulear

Vliegen naar Tulear

Tulear is moeilijk bereikbaar. Er zijn 3 opties, zelf rijden, de lokale bussen en vliegen. De vlucht is per mini-vliegtuig, duurt anderhalf uur en kost 225 euro per persoon. Het vliegtuig vertrok iets later omdat we moesten wachten op iemand die te laat was!
Aangekomen op het kleinste vliegveld ooit konden we gewoon doorlopen, backpacken pakken en door. Niets geen controles of douanes, ideaal.

Hotel La Batisse in Tulear

Wauw, dit nieuwe hotel is super! Het hotel heeft een mooie binnenplaats, met bar en restaurant. Onze kamer heeft twee éénpersoons bedden (zoals aangevraagd). Er is een badkamer, wel 4x zo groot als thuis, met een douchekop 2x zo groot als thuis, handdoeken, een badjas, badsloffen, watjes, shampoo en scheerspul! Ook hebben we nog een balkon, ik denk wel 6x zo groot als mijn balkon thuis!

Van Tulear naar Anakao

Vanuit Tulear kun je met de bus in 14 uur naar Anakao of je kunt met de boot in 2 uur. Als je met de boot gaat, wordt je met koe en wagen naar de boot gebracht.. Tijdens de bootrit was er een kleine verassing voor ons: dolfijnen! Een klein groepje zwom voor onze boot!

Bungalow aan het strand – Prince Anakao

Bij Anakao aangekomen moesten we eerst een stuk door het water lopen. Blij dat we onze backpacks in het hotel hadden gelaten en alleen een rugzak voor een nachtje mee hadden! Wij slapen in een bungalow van Prince Anakao op het strand, wauw! Hier hadden we al die tijd naar uit gekeken! En daarom hebben we nog maar een extra nachtje geboekt.

Witte stranden, blauwe zee, weinig mensen, mooie zonsondergang en lekker eten. Dit is wat je wilt tijdens je vakantie! De foto’s hieronder liegen er niet om. Wat een prachtige plek.

Reniala National Reserve

Het Reniala National Reserve ligt bij Ifaty en is vanuit Tulear ook goed per taxi bereikbaar. We hebben in het park een guided tour gedaan van anderhalf uur, dat was echt heel leuk! We hebben onze eerste Baobabs gezien, de bekende bomen van Madagaskar. Als je, zoals ons, geen tijd hebt om naar Morondava te reizen, is dit een goede optie. Ook hebben we vele beestjes (als gekko’s en flying bird vlinders) en onze eerste lemur gezien, de bekendste beesten van Madagaskar.
Ook zijn we nog even naar Turtle Village gegaan, leuk om te combineren met Reniala.

Nationale parken in Madagaskar

Isalo National Park

Vanuit Tulear hebben wij een prive gids, inclusief mini-van en chauffeur gehuurd. De rit van Tulear duurt zo’n 4 uur. Wij hebben de gids, mini-van en chauffeur 3 dagen tot onze beschikking gehad en betaalden hiervoor 250 euro.

Wandeltour door Isalo NP

Met een gids hebben we een wandeltour gedaan door dit park. Het was een hele klim, op en neer, over kleine riviertjes, rotsen, door een stukje jungle. We kwamen al gauw een kameleon tegen. Na een stukje door een soort bos kwam er een familie ringstaartmakis ons tegemoet, zo super gaaf! Het waren er wel een stuk of 10, een paar met baby’s. Onder andere hiervoor kwamen we eigenlijk wel naar Madagaskar: King Julian! Vlak daarna zagen we nog een witte lemur in de bomen zitten.

Na een paar kilometer verder wandelen kwamen we bij de blue pool, leuk voor foto’s, en iets verderop was de black pool met waterval waar we konden zwemmen. Eerst even voelen natuurlijk, het water was zo ongelofelijk koud! Bikkels als we waren hebben we toch even gezwommen en waren we de rest van de wandeltocht verkrampt door de kou.. We zijn doorgelopen naar een waterval en terug bij de start van de wandeling hebben we heel dichtbij nog meer ringstaartmaki’s gezien.

Andasibe NP

Vanuit Tana is Andasibe goed bereikbaar met de auto. Wij hebben een Engels sprekende privé chauffeur voor 2 dagen voor 85 euro per persoon, inclusief overnachting in een hotel vlak bij het nationaal park. Het is dezelfde weg als die naar Tamatave, alleen ligt Andasibe op ongeveer de helft van de weg. De rit duurde ongeveer 4 en half uur.

Lemur Island in Andasibe

Hier leven 46 lemuren op 5 eilandjes. De gids vertelde dat ze vrij zijn om te gaan, maar dat ze daar blijven omdat ze het goed hebben. Wij hadden onze twijfels hierover.

We moesten 3 seconden met de kano om op het eerste eilandje te komen en de lemuren kwamen al op ons af! De gidsen geven ze te eten, en dat weten ze maar al te goed! Ze zaten in onze haren, op ons hoofd, ze sprongen van de een naar de ander, zomaar vanuit het niets zat er weer 1 op je, soms wel even schrikken. Op dit eilandje hebben we een rondje gelopen, stukken met een lemuur op de schouders.

Daarna zijn we met de kano naar een ander eilandje gegaan, waar de ringstaartmakis leven. Hier mochten we de kano niet uit, maar deze makis kwamen gewoon de kano in! Al met al hebben we een leuke middag gehad, wel met enige twijfel over dit kleine park.

Nightwalk in Andasibe National Park

De nightwalk is erg leuk om te doen. Je gaat met een gids op zoek naar dieren. De nightwalk is niet echt een nightwalk, meer een eveningwalk, want het begint om 18 uur.

Als eerst zagen we de leaf gekko, soms zijn mensen wel een week op zoek naar dit beest en wij zagen ‘m in de eerste paar minuten. We hebben een kameleon gezien van zo’n 40 cm inclusief staart, deze kon niet van kleur veranderen. Ook hebben we een baby kameleon gezien, deze was nog geen 2 cm groot en kon wel van kleur veranderen. We hebben een muislemuur gezien, de kleinste soort die er is, en een dwerglemuur. We hebben ook nog een 3e soort lemuur gezien, maar ik zag alleen de oogjes. De oogjes reflecteren in het licht van de zaklamp, daaraan kun je zien waar ze zitten. Ook hebben we nog een kleine kikker gezien. De guide zei dat we erg lucky waren dat we al deze dieren hebben gezien!

Andasibe National Park

Ook overdag is Andasibe erg bijzonder. Onze gids van gisteravond ging met ons het park in. Ik weet zijn naam niet meer, maar we noemen hem Freek (Vonk). Hij is zo ongelofelijk enthousiast en ziet alle dieren vanaf een grote afstand!

De wandeling begon bij een vis research center.. Een stukje verderop zagen we een mierennest in een boom. De mieren doen dat omdat het hier veel regent. Als ze hun nest in de grond maken, dan overstroomd deze.

Toen zagen we lemuren, heel dichtbij! We hebben de brown lemuur en de danser lemuur gezien. Ook zagen we de indris, deze hadden we nog niet eerder gezien! Er leven hier 8 families van indris, 2 tot 6 indris per familie. Ze kunnen niet opgesloten zitten, mensen hebben dat geprobeerd, maar dan eten de indris gewoon niet meer. Een tijdje later zei Freek dat we moesten blijven wachten, hij ging op zoek naar meer indris. We hebben gewacht en gewacht en een kwartier later kwam hij terug en moesten we gauw achter hem aan want hij had weer lemuren en indris gespot! We hebben nog een gekko gezien, een kleine tree frog, wat eenden en een uil!

Het schijnt dat je niet zo vaak al deze dieren kunt spotten in de korte tijd die wij we hebben rondgewandeld! We waren weer very lucky en ik vond het ook erg leuk. Het was niet zo dat we een pad volgenden en maar we keken of er toevallig dieren in de buurt waren. We gingen echt op zoek naar de dieren in het regenwoud.

Nosy Be – Toeristisch eiland

Nosy Be is een van de meest toeristische eilanden van Madagaskar. Het is groot en er is veel te doen. Er is een mogelijkheid om hier per boot heen te gaan, maar wij hebben gekozen voor het vliegtuig. We vlogen vanuit Tana naar Nosy Be in een uurtje, voor 150 euro per persoon.

Het vliegveld op Nose Be is heel erg klein. Op de heenweg was het ophalen van de koffers nogal bijzonder. Deze werden gewoon in de hal neergezet en je kon pakken welke je leuk vond.
Op de terugweg moesten we buiten inchecken en 3 stappen verder was je al door de douane.
In het vliegtuig terug naar Tana zaten we op rij 1. Mooi en veel ruimte zou je denken, maar rij 1 ging achteruit.. Toen iedereen ingestapt was, mochten we gelukkig een ander plekje zoeken.

Goed restaurant op Nosy Be – Chez Nous

Een heerlijk restaurant waar we meerdere dagen hebben gegeten. Ze hebben pizza, vleesgerechten en lokale gerechten en heerlijke koffie met een koekje en een mini-chocolademousse.

Dag excursie Nosy Iranja

Iranja is een eiland op anderhalf uur varen van Nosy Be en wordt als dagexcursie aangeboden. Bij eb kun je van het ene eiland naar het andere eiland lopen en bij vloed is het andere eiland niet meer lopend bereikbaar. Het schijnt dat je op Iranja met schildpadden kunt snorkelen, iets waarvoor wij wel gingen, maar helaas niet hebben kunnen doen.

Bij de excursie zat een shared lunch met 2 soorten vis, zebu, rijst, groente en fruit na, heerlijk!

Hotel Le Moya Beach op Nosy Be

Dit is de perfecte afsluiting van onze vakantie! We kregen een welkomstdrankje: een verse kokosnoot met een rietje. We hebben een eigen bungalow, ditmaal veel luxer dan de vorige, groter en met regendouche! Er is een zwembad, ligbedjes, loungebanken, perfect!

Madagaskar: een echte aanrader!

Madagaskar is zeker een aanrader. Helaas hebben wij door noodweer niet alles kunnen doen wat wij graag wilden doen. Ook is het eiland eigenlijk te groot voor de 4 weken die wij er hebben doorgebracht. Er stonden nog zoveel meer dingen op ons lijstje! Als je heel Madagaskar wil zien, zou ik er wel 2 maand voor uittrekken.

Ik zou het zeker aanraden om naar Madagaskar te gaan. Vanuit mijn ervaringen gesproken is het misschien handiger om alles via een reisorganisatie te boeken. Mocht het dan noodweer zijn, dan zoeken zij een oplossing voor je. Mocht je een vlucht om moeten boeken, dan duurt dat geen 2 weken zoals wanneer je dat zelf moet doen. Je komt misschien niet op alle plekjes die je wilt zien, maar het is wel een stuk makkelijker. Qua kosten zal het waarschijnlijk niet veel schelen.

Als je meer tips wilt, of je hebt nog vragen, stuur me dan even een berichtje!