Wanneer je voor het eerst op het punt staat te gaan backpacken zit je met veel vragen. Een backpack inpakken staat gelijk aan een tekort aan ruimte. Je hebt een backpack van 50-60 of 70 liter en bij het inpakken van je backpack heb je eigenlijk altijd ruimte tekort. Of je nu 4 weken of 9 maanden op reis gaat, met deze ruimte zal je het voorlopig moeten doen. Je leeft letterlijk uit je tas en je zal merken dat je werkelijk altijd ruimte tekort komt. Toch zijn er veel trucjes waarmee je ruimte en gewicht kunt besparen. Pas onderstaande tips dan ook zo veel mogelijk toe en maak het jezelf gemakkelijk!
De beste backpack en koffer inpak tips
Handdoeken en strandlakens
Je reist van hostel naar hotel en van appartement tot couch-surfen. Meestal heeft men wel schone handdoeken, maar geregeld ook niet. Best lastig als je in je nakie onder de douche staat en erachter komt dat je geen handdoek hebt ingepakt. Of nog erger, die heerlijke badhanddoek van 500 gram wordt nat en weegt vervolgens een kilo. Zonde van je ruimte en zeer vervelend voor het gewicht in je backpack. Je moet het allemaal maar weer mee slepen tot je volgende bestemming!
Microvezel handdoeken
Toch is er een oplossing: Microvezel doeken op handdoek formaat. Ze zijn goedkoop, dun, licht, en zeer compact op te rollen of te vouwen tot ongeveer vuist formaat. Daarnaast drogen ze snel, komen ze ook op het strand van pas en kun je er zelfs lichaamsdelen mee bedekken mocht dat nodig zijn in tempels of moskeeën. Met 2 van deze kleurige bad-boys kom je je reis door, echt waar!
Ze zijn tegenwoordig op meerdere plekken te koop, maar de goedkoopste die we konden vinden (en kwalitatief sterk zijn) vonden wij hier (klik). Klik op de link om meteen te zien waar we het over hebben. Ze zijn er van S tot XL en na maanden rondreizen kunnen we concluderen dat deze doeken echt een goedkoop geschenk uit de hemel zijn, ze zijn serieus elke euro waard! Laat je niets wijsmaken bij sportwinkels en zogenaamde reis-experts, deze doeken hoeven echt geen 50 euro te kosten. We hebben er verschillende versleten door de jaren heen en die van 2 tientjes zijn echt goed genoeg!
Camera’s en toebehoren.
Een spiegelreflex (DSLR) of systeemcamera (prijzig, maar geweldig) neem je natuurlijk mee op reis. Ja, je iPhone 14 en je Samsung S16 met 200 megapixels maken geweldige foto’s. En op het eerste gezicht zijn de foto’s net zo geweldig als van een professionele camera. Maar wanneer je de foto’s thuis op een goed HD of 4K scherm nog eens goed bekijkt, of een beetje wil gaan bewerken, kom je erachter dat de foto’s van je telefoon gewoon niet best zijn. Heb je nog foto’s op je computer van je eerste iPhone? Kijk ze voor de grap eens terug. Destijds waren deze foto’s van geweldige kwaliteit, maar nu weet je wel beter. Het is een mooi plaatje, maar zonder diepgang en detail vergeleken met een DSLR of systeem camera. De verschillen zijn tegenwoordig iets subtieler, maar nog steeds kan geen telefoon op tegen een fatsoenlijke camera met lens.
Gewicht van een DSLR vs Systeemcamera
Een DSLR is ‘zwaar’ en onhandig. Toch is het sjouwen echt de moeite meer dan waard, reserveer dan ook ruimte en gewicht in je backpack voor deze levenslange herinneringen! Is geld geen issue? Ga dan voor een compacte systeemcamera. Deze zijn doorgaans een stuk kleiner en lichter dan een DSLR en de output is nagenoeg van dezelfde hoge kwaliteit. 85% van alle afbeelden die je ziet op DESTIFT.nl hebben we gemaakt met een midrange Canon camera (klik) met de standaard kitlens. Sinds kort hebben we een Fuji X-T20 systeemcamera (klik) die een stuk compacter is werkelijke prachtige foto’s schiet. Beters zelfs dan de DSLR en dat in bijna pocketsize!
Lenzen / objectieven
Wat we ook afraden (en sommige zullen het met ons oneens zijn) 2 of 3 lenzen meenemen. Zorg ervoor dat je 1 multifunctionele lens hebt voor alle afstanden. Slepen met lenzen en deze wisselen onderweg, zit je echt niet op te wachten is onze ervaring en het is allemaal extra gewicht.
De standaard kitlens bij beide genoemde camera’s volstaat in de meeste gevallen al. Ben je toch op zoek naar iets met meer zoomkracht dan kunnen we deze alleskunner aanbevelen: De Sigma 17-70 voor de Canon en de 18-135 voor de Fuji.
Cameratas
Dit alles bewaar en bescherm je natuurlijk in een fatsoenlijk cameratas. Liefst 1 waar je alle accu’s, oplader en SD kaartjes in kan opbergen en wellicht nog met wat extra ruimte voor bijvoorbeeld je portemonnee. Maar ook hier geldt; niet te groot, want des te groter je cameratas des te meer je uiteindelijk weer meesleept. Wij proppen al onze apparatuur in deze compacte Lowepro cameratas (klik) waarin een apart compartiment zit voor je camera en gadgets. Het mooiste van alles is dat de tas er niet echt uitziet als een cameratas en zodoende ook niet een direct doelwit is voor eventuele dieven.
GoPro
Natuurlijk is een kleine GoPro (klik) een goede aanvulling voor je beeldmateriaal. Maar gebruik deze uitsluitend voor video’s. Scheurend op je scooter en snorkelend tussen de schildpadden, dan ben je echt blij met dit kleine, lichte apparaatje. De kwaliteit van de video’s is goed te noemen. Veel contrast en kleur zeker sinds de Hero 3 en opvolgende modellen. Laat het kleine formaat je niet van de wijs brengen! Er zijn ook vele handige doosjes en tasjes te koop waarin je de GoPro veilig en compact apart kan opbergen als je even geen zin hebt om je hele cameratas mee te slepen.
Schoenen, wandelschoenen en slippers
Een paar comfortabele sportschoenen waarop je oneindig over alle marktjes kan lopen. De berg/wandelschoenen voor je trekking avonturen en natuurlijk een paar nette of hippe schoenen als je opgedirkt naar het restaurant of café gaat… NEE! Je zal merken dat je in Azië of Zuid-Amerika echt verliefd bent geraakt op je teenslippers, of zelfs op blote voeten aan de wandel gaat in en rond je hostel(s). Koude voeten zul je er niet krijgen, dus waarom 3 of 4 paar dagelijks met je mee slepen?
Wandelschoenen
Toch raden we degelijke berg/wandelschoenen wel aan, aangezien geen sportschoen op kan qua grip en langdurig comfort tegenover goede wandelschoenen. Wanneer je met handen en voeten over de gladde rotsen klimt richting de top van de vulkaan, ben je ongekend blij met deze stabiele factor. We hebben al vele bergen, vulkanen, ravijnen en hikes getrotseerd met deze low-budget bergschoenen van 5 tientjes. Deze badboys waren maar 5 tientjes, zijn hier te koop (klik) en vertonen nog geen enkel teken van slijtage. Fatsoenlijke schoenen hoeven dus helemaal niet duur te zijn!
Slippers – kort samengevat
In warme landen heb je eigenlijk maar 2 dingen nodig; je teenslippers en je wandelschoenen. Dat uitje naar de bar of het restaurant kan makkelijk op je slippers, je zal zien dat alle lokale mensen, hippies en backpackers hetzelfde doen en je zal blij zijn om naderhand te realiseren dat je die extra kilo’s niet maanden lang mee hebt gesleept of weg heb gegooid. Laat die schoenen en hakken lekker thuis!
Backpack inpakken: kleding, zakjes en cubes
Er zijn tegenwoordig veel slimme ‘gadgets’ beschikbaar die je kunnen helpen met het inpakken van je backpack. Het is zaak je backpack zo efficiënt mogelijk in te richten. Er zijn bijvoorbeeld zakken waar je het lucht uit kan zuigen of persen zodat je kleding veel minder ruimte inneemt. Dit houdt echter ook in dat je meer mee kunt nemen! Dat lijkt positief maar denk er eens even goed over na.. Qua gewicht kun je er lucht uit zuigen of persen wat je wilt, maar het gewicht zal blijven! Wij gebruiken doorgaans lichtgewicht waterdichte zakken special ontworpen voor backpacks en koffers, ook wel packing cubes of reiszakken genoemd (klik hier om te zien waar we het over hebben). Hiermee kan je perfect je kleding gesorteerd houden. Handig!
Uitvouwbare toilettas, Tupperware en kleine plastic flesjes.
Deze tip is met name gericht op vrouwen, maar ook de mannen kunnen hier veel mee winnen. Haargel, bodylotion, shampoo, douchegel, Nivea crème, deodorant, tandenborstel, tandpasta, parfum en ga zo nog maar even door. Allemaal in hun eigen hip gevormde en gekleurde fragiele verpakking. Leuk om te zien maar een ramp om te vervoeren. Hoe los je dit op? Simpel! Een setje reisflesjes. Verkrijgbaar bij Action. HEMA, Blokker, noem ze maar op. Het kost je een half uur ploeteren en smeren met plakkerige vingers maar je zal versteld staan van het resultaat. Niet alleen valt iedereen in verbazing bij vliegvelden, omdat je het allemaal zo netjes gesorteerd hebt in bakjes en flesjes onder de 100ml, maar ook omdat dit in je toilettas goed is in te richten en de flesjes/bakjes tegen een stootje kunnen. Geen zorgen om lekkende shampoo en geen parfum in dat fragiele glazen flesje waarvan je van tevoren al weet dat het breken gaat. Wel zo handig wanneer je op de zoveelste vlucht stapt of wanneer je backpack wordt rondgeslingerd tijdens het reizen.
En tot slot, het cliché: Laat zo veel mogelijk thuis…!
Ervaren backpackers weten dat je de eerste 2 of 3 keer sowieso veel te veel mee neemt waar je vervolgens weken of maanden lang mee aan het rondsjouwen bent, en dan met name in warme landen. Heb je namelijk echt 9 paar sokken nodig? Je loopt uiteindelijk 98% van de tijd op je teenslippers. 2 truien en een vest voor als het wat frisser is? Laat die 2 truien lekker thuis! Mocht het wat frisser worden, trek je gewoon wat meer lagen aan (2-3 shirtjes + vest, bijvoorbeeld). Daarnaast ben je sowieso geneigd om lange broeken mee te nemen, maar doe je die uiteindelijk nooit aan. Wil je toch een lange broek meenemen, pak dan een compacte, sneldrogende stof met een laag gewicht. Géén spijkerbroeken!
Leuk weetje: De eerste keer dat we gingen backpacken wogen onze backpacks 18 kilo. De 2e keer 16 en de laatste reis zaten we ongeveer op 13 kilo. En geloof me, nog steeds heb ik de helft niet aangehad of gebruikt! Dit was inclusief camera benodigdheden, accu’s, tablet’s en laders en de volgende reis gaan we van van huis met maximaal 12 kilo, dat staat nu al vast!
Thuis je backpack inpakken en uitpakken
Een goede manier om gewicht en ruimte te besparen is om je backpack 2 weken van tevoren volledig in te pakken. In de 2 weken die volgen, pak je je backpack 5 keer volledig in en uit (verspreid over verschillende dagen) en beoordeel je de spullen keer op keer kritisch. Neem elke keer dat je dit doet een paar shirtjes, gadgets of toebehoren uit de backpack en dring het aantal items in je backpack terug tot het minimum. Je zal zien dat het werkt, omdat je er meerdere malen over na gaat denken! Doe dan ook vooraf goed onderzoek, wees je bewust van de landen die je bezoekt, het klimaat en wat je wil gaan doen (bergbeklimmen bijvoorbeeld). En mocht je iets tekort komen onderweg, dan is aanvulling of vervangen vaak snel te vinden. Ook aan de andere kant van de wereld hebben ze marktjes en winkels, hoor!
Heb je zelf nog goede tips? Laat dan hieronder een berichtje achter!
Goede tips! Ik ga alvast beginnen met mijn backpack inpakken, en mijn spullen kritisch beoordelen. Dit wordt mijneerste keer backpacken dus die 18 kilo ga ik wel halen vrees ik?.
Leuk om te horen! Heel veel succes en geniet van je eerste backpackreis!
Neem zoveel mogelijk kleding mee dat weg mag worden gegooid/gegeven 🙂
Goede tip! Nog nooit op die manier over nagedacht, ga ik zeker doen de volgende keer 🙂