Het lijkt allemaal zo makkelijk, een vakantie of backpack reis goed plannen en zo goedkoop mogelijk boeken. Op verjaardagen schept iedereen op over het boeken van leuke, actieve vakanties op verre bestemmingen die vrijwel niets kosten maar wanneer je zelf gaat kijken lijkt het altijd veel duurder te zijn. Hoe kan dat? Wat doen zij anders dan jij? In dit blog geef ik een aantal handige tips om een goedkope vakantie te plannen én te boeken. Het is namelijk makkelijker dan je denkt als je maar weet hoe je het moet doen.
Tips om een goedkope vakantie te plannen + boeken
1. De mooiste vakantiebestemming vinden
Wat is er nu leuker dan lekker rondstruinen op het internet en leuke verhalen lezen over de meest prachtige reizen? Inspiratie opdoen is wat ons betreft een groot onderdeel van de voorbereiding. Leuke reisblogs lees je natuurlijk op DESTIFT.nl of bij één van onze collega’s. Op internet op zoek gaan, mooie foto’s kijken van de prachtige natuur aan de andere kant van de wereld, ik kan er dagen mee vullen. Lees en kijk rond op internet en onthoud de plekken die je aanspreken of schrijf ze op. Maak voor jezelf een top 3 van landen of plaatsen die je wil bezoeken.
2. De beste reistijd bepalen
Je hebt een paar mooie vakantie bestemmingen op het oog, en nu? De meeste mensen nemen een paar weken vrij (meestal in de grote vakantie) en gaan dan pas zoeken naar deals. Wij doen het dus precies andersom, en raden iedereen aan om het ook zo te doen. We gaan éérst kijken waar we naar toe willen. We checken vervolgens de beste reistijd voor die landen of regio’s, rekening houdend met het klimaat, prijs en drukte. Pas dan gaan we kijken hoe we dit het beste kunnen laten aansluiten op onze vakantiedagen.
3. Leuke lijstjes maken en OPSLAAN
Nu is het tijd voor de volgende stap: de voorpret! Natuurlijk ga je eerst kijken op DESTIFT.nl of daar nog leuke tips te vinden zijn voor het land of regio in kwestie. Vervolgens ga je alle leuke plekjes en hotspots verzamelen op een zelf gemaakte Google Map. Watervallen, uitzichtpunten, de beste restaurantjes, sla ze allemaal op! Ik leg je verder in het blog uit waarom.
- Ga naar Google Maps.
- Log in op je Google account.
- Zoek je hotspot, restaurant of bezienswaardigheid.
- Klik op ‘opslaan’ (het gele sterretje hieronder in de afbeelding).
- Herhaal tot je een ons weegt.
Waarom doe je dit? Als je alle leuke dingen die je door het jaar heen tegen komt opslaat op je Google Map, dan maakt dan eigenlijk niet meer uit of je er nu heen gaat of over drie jaar. Iemand een mooi verhaal op een verjaardag met prachtige foto’s? Sla het meteen op in je Google Map! Mocht je ooit een mooie bestemming kiezen dan is de kans groot dat je al 1 of 2 hotspots in de regio al hebt opgeslagen. Help je toekomstige zelf en sla de mooiste vakantie bestemmingen op, ongeacht of je plannen hebt om erheen te gaan of niet!
Hieronder zie je mijn persoonlijke wereldkaart. Zie je al die sterretjes in Noorwegen? Ten tijde van schrijven ben ik nog nooit in Noorwegen geweest, maar zodra ik besluit om erheen te gaan weet ik al precies wat ik absoluut wil zien omdat ik eerder van iemand tips kreeg en eerder al een leuke blog over Noorwegen had gelezen. Zie of lees je dus iets leuks, sla het op voor later.
4. Je reisroute uitstippelen
Nu komt het onderdeel waar je het meeste geld gaat besparen. Je reisroute plannen, uitstippelen en daadwerkelijk boeken gaan hand in hand en de kosten zullen hier voor een groot deel van afhankelijk zijn. Je zal soms zaken (zoals vluchten) al moeten vastleggen. De eerste winstpakker: vlieg doordeweeks! Over het algemeen zijn vluchten doordeweeks goedkoper, maak daar gebruik van. Boek vluchten 5 tot 8 maanden van tevoren voor de beste prijzen.
Zorg dat je op dagen dat je vliegt een relaxt hotel hebt om bij te komen, leg deze zo ver mogelijk van tevoren vast om kosten te besparen. Ook tussentijdse vluchten, lange treinreizen of bustochten leg je het liefst zo ver mogelijk van tevoren vast. Als je weet dat je bijvoorbeeld de 15e de hele dag in de bus of trein zit, zorg dan dat je ook die avond al iets relaxed van tevoren geboekt hebt. Wel zo fijn. Alles wat ertussen zit laat je lekker open zodat je wel flexibel blijft in je reis.
5. Vliegtickets, hotels, auto’s & campers
Zoals bij punt 4 aangegeven boek je de rode draad in je reis het liefst zo ver mogelijk vooruit. Maar waar doe je dat dan? Er is gigantisch veel aanbod en daarom maak ik voornamelijk gebruik van enkele prijsvergelijkers. Bij prijsvergelijkers zie je vaak een completer aanbod en daardoor hoef je niet talloze websites af te struinen en talloze keren dezelfde zoekopdrachten te doen. Het maakt een vakantie plannen in ieder geval een stuk gemakkelijker en het scheelt ook nog eens in de kosten. Hieronder zet ik mijn favoriete sites per categorie voor je op een rij, hopelijk vinden jullie deze net zo prettig werken als ik!
Vliegtickets boeken
Voor vliegtickets vind ik WTC.nl het fijnst. WTC.nl heeft een enorm aanbod en vergelijkt net zoals Skyscanner talloze websites. Het verschil zit hem echter achter de service en hoe je boekt. Skyscanner stuurt je door naar tig verschillende aanbieders en andere tussenpersonen. Deze zijn meestal niet in Nederland gelokaliseerd en service is dan in bijna alle gevallen een probleem. De budget maatschappijen staan erom bekend je van het kastje naar de muur te sturen, zo ondervonden wij ook onlangs tijdens onze reis naar Zuid Afrika, die we moesten onderbreken door het Coronavirus. Het was werkelijk een ramp, een leermomentje.
Een fatsoenlijke, Nederlandse aanbieder welke je gewoon helpt bij calamiteiten of wijzigingen is dan wel zo fijn. Het is wat ons betreft die paar extra tientjes echt waard.
Tip: Uit gewenning ben je gewend om van hoofdstad naar hoofdstad te zoeken en te boeken. Waarom? Nobody knows… Toch kan je met vliegen op andere steden vaak flink besparen. Pak het land erbij op Google Maps en/of Google even welke vliegvelden het land te bieden heeft.
Je kan dezelfde pagina ook gebruiken om vanaf een andere lokatie op dezelfde manier vliegtickets te vinden. Verander simpelweg je vertrekstad naar bijvoorbeeld Singapore – Vanaf hier of waar dan ook zijn namelijk weer talloze andere toffe aanbiedingen te vinden die je anders nooit tegen was gekomen.
Hotels boeken
Hotels, hostels, AirBnB, B&B, appartementen en tenten. Ik slaap overal als het moet. Toch heb ik altijd een vast aantal sites waarop ik boek. Mijn top drie vind je hieronder.
Je doet mij er trouwens een groot plezier mee om ook daadwerkelijk de linkjes hieronder te gebruiken als je iets gaat boeken. Ik krijg dan een kleine commissie voor de moeite en het kost jouw niets extra! Zo kan ik de site online houden, ZONDER reclame banners, vervelende popups en dergelijke. Voor jou een kleine moeite, voor deze website van essentieel belang.
Top drie prijsvergelijkers voor hotels:
- Booking.com
- AirBnB (nieuw bij AirBnB? Registreer dan via deze link en krijg 34 euro reistegoed die je meteen bij je eerste reservering kan gebruiken. Hier krijg ik niets voor maar wel super handig voor jou. Maak hier gebruik van.
- Hotels.com
Autoverhuur
De goedkoopste vergelijkingssite voor autoverhuur is met afstand Discovercarhire. Op hun website zie je alle budget auto’s op een rij. Ik heb er al meermaals geboekt en tot nu toe alleen maar goede ervaringen mee gehad. Op de 2e plaats komt Rentalcars.com welke ook een breed aanbod heeft maar iets minder budget opties. Tot slot is er ook nog het Nederlandse Sunnycars.nl – voor Nederlanders en Belgen een goede optie met Nederlandstalige service maar het is tevens de duurste van de drie.
Top drie prijsvergelijkers voor autoverhuur:
- Discovercarhire.com (super cheap)
- Rentalcars.com (gemiddeld)
- Sunnycars.nl (duurder, maar ook de beste)
Camper en busjesverhuur
Hier kan ik kort over zijn: er is een super goede aanbieder / vergelijker van Nederlandse bodem en dat is WorldWideCampers. Ze vergelijken talloze aanbieders over de hele wereld en zijn voor Nederlanders en Belgen de makkelijkste en tevens de goedkoopste keuze. Nederlandstalige klantenservice wanneer je het nodig hebt is ook wel prettig. Neem eens een kijkje op hun site en dan met name de toffe aanbiedingen die ze vaak in het voor en najaar hebben.
Meer reistips?
Van plan om de stap te maken maar weet je nog niet waar te beginnen? Neem dan eerst even een kijkje op onze reistips pagina. Handige reisroutes zijn hier te vinden. Zelf nog tips of vakantie plannen? Nog goede bruikbare tips voor je mede-reizigers? Laat dan hieronder even een berichtje achter! Samen helpen we elkaar de mooiste bestemmingen te vinden. Tot de volgende blog!