De allermooiste reisroute door Peru
Wie denkt aan Peru, denkt waarschijnlijk aan Machu Picchu, Inca’s en Alpaca’s. Maar het land heeft nog zoveel meer te bieden! De landschappen zijn super indrukwekkend en zoals nergens anders, waardoor Peru zeker 1 van de favoriete landen tijdens onze rondreis door Zuid-Amerika was! Het prachtige en diverse land is ideaal om als losse trip van 3 à 4 weken te bezoeken of om te combineren met een rondreis door andere Latijns-Amerikaanse landen.
Om je een handje op weg te helpen met welke plekken het leukste zijn om te bezoeken, hoe je er komt en in welke volgorde, stippelde ik de mooiste reisroute door Peru voor je uit! Ik heb erbij gezet hoeveel nachten wij overal verbleven, natuurlijk kun je afhankelijk van hoeveel reistijd je hebt altijd stops inkorten, toevoegen of overslaan. Waarschijnlijk start je de reisroute door Peru in Lima, of anders in Cusco of in het noorden. Omdat wij vanuit Ecuador kwamen begin ik deze route in Mancora! (Lees hier trouwens de allermooiste reisroute door Ecuador)
Reistips voor een rondreis door Peru
- Reistip 1: maak voor het plannen van je route gebruik van Rome2Rio, Redbus/Busbud en Maps.me
- Reistip 2: binnenlandse vluchten in Peru kunnen spotgoedkoop zijn! Handig voor de grote afstanden (maar niet te vaak natuurlijk i.v.m. het milieu).
- Reistip 3: je kunt een groot deel van Peru ook afleggen met Peruhop. Dit is iets duurder dan lokaal vervoer, maar verzekerd je wel van comfortabele, veilige bussen. Ook zitten er leuke extra stops bij inbegrepen!
- Reistip 4: kom je over land Peru binnen? Dan kan het zijn dat er gevraagd word naar je uitreis- of retour ticket! Wij kochten voor de zekerheid meestal een goedkoop busticket, of boekten een vlucht en annuleerden deze dan weer binnen 24 uur.
- Verblijftip: de Selina hostels zijn overal door Latijns-Amerika te vinden en zijn altijd super mooi en gezellig. Maar wij vonden het zelf wel leuk om deze ook af te wisselen met wat kleinere B&B’s of guesthouses, voor wat meer lokale vibes!
Reisroute Peru van dag tot dag
[googlemaps https://www.google.com/maps/d/u/0/embed?mid=1NYs0HIcbSL8PmHgusPjItIhikfBB5CJP&w=640&h=480]Strandhangen & (kite) surfen in Mancora (5 nachten)
Wij begonnen onze reisroute door Peru in Mancora, een leuk kustplaatsje helemaal in het noorden van het land. Dit dorp grenst aan een groot woestijngebied wat het heel futuristisch maakt wanneer je het van boven bekijkt. Aan de ene kant alleen maar rotsen en zand, aan de andere kant de oceaan! Het is een erg gezellige plek met leuke restaurants en barretjes, en een heerlijk strand waar je makkelijk een kleine week aan kan vertoeven!
Surfen kan in Mancora ook, maar het is wel een beetje vechten voor de juiste golf. Er is namelijk maar een klein stukje waar dit kan en alle geoefende surfers eisen hun spot op de beste golven natuurlijk snel op! Toch kan je er leuk oefenen en er zijn goede leraren die je kunnen helpen. Wat ook erg populair is in Mancora is kitesurfen. Als de wind uit de juiste hoek komt is binnen no-time heel de lucht gevuld met kites, wat zeer vermakelijk is om naar te kijken!
Verblijven in Mancora
Wij sliepen hier in Casa Nomade, wat op een rustig plekje dicht bij het strand ligt met mooie privé hutten en een dorm. De lieve gastvrouw gaf ons een warm welkom en was super behulpzaam! Ernaast staat (toevallig) het surfhostel van haar zus: Laguna Mancora. Hier volgde ik yoga lessen en het zag er ook erg gezellig uit om te verblijven. Dus qua accommodatie is bij beide zussen absoluut aan te raden! Voor party hostels kun je terecht bij The Point of The Wild Rover. Nog een leuke tip: als je eind middag helemaal tot bovenaan de vuurtoren loopt, word je beloond met de mooiste zonsondergang! Je kunt hier zelfs (op afspraak) dineren of verblijven bij een lokale man die een AirBnb met klein restaurantje heeft gebouwd bovenop de berg.
Laguna 69 hike in Huaraz (3 nachten)
Na Mancora begon de reis naar beneden. Wij hebben in 1 keer het vliegtuig genomen naar Lima, omdat we daar de Peruhop zouden starten. Maar reis je over land, sla dan absoluut Huaraz niet over! De hike naar de Laguna 69 schijnt prachtig te zijn en de foto’s beloven inderdaad veel moois. Trek hier wel een paar dagen voor uit om te kunnen wennen aan de hoogte en om jezelf de tijd te gunnen de mooie omgeving te verkennen.
Citylife in Lima (2 nachten)
De meeste reizigers beginnen hun reisroute door Peru in de hoofdstad, Lima. Vanuit hier is er een goede verbinding om langs de westkust naar beneden te reizen, of om eventueel een binnenlandse vlucht te nemen naar een andere stop. In Lima kun je je best een paar dagen vermaken, want er is zoals in elke grote stad genoeg te zien en te doen!
Wij sliepen hier in het Selina Hostel in de levendige wijk Miraflores. Vooral qua gemak en locatie, maar ook omdat er met slecht weer (zoals bij ons) altijd wel vermaak is. In Lima zijn we naar een groot winkelcentrum geweest om nieuwe kleding aan te schaffen, en we hebben een paar museums bezocht. Het MATE Museum hangt vol met mooie foto’s van Mario Testino en bevind zich in de gezellige wijk Barranco. Hier doorheen slenteren is ook al een hele leuke middag vulling!
Peruhop
Lima was voor ons het startpunt van de Peruhop tour. Na 3 maanden op weg te zijn vonden we het wel eens lekker om niet alles zelf uit te hoeven zoeken qua vervoer en route. Je kunt bij Peruhop kiezen welke stops je wel of niet wilt, en je bepaald zelf hoe lang je ergens blijft. Ideaal vonden wij! Ook voelde dit als de veiligste optie aangezien er nog weleens bus ongelukken gebeuren in Peru.
Paracas & Islas Ballestas (1 nacht)
De eerste stop met de Peruhop bus was het vissersdorpje* Paracas. Dit was op een aantal uurtjes rijden van Lima en staat vooral bekend om de Ballestas eilanden en Red Beach. Ballestas noemen ze ook wel de Poor Mans Galapagos (net als Isla de la Plata in Ecuador) omdat je er bijzondere diersoorten kunt vinden. Wij spotten tijdens onze boottocht pelikanen, pinguïns, zeehonden en zeeleeuwen, super tof om te zien! Zeker als je het combineert met het eiland in Ecuador, is dit een prima alternatief voor de dure Galapagos eilanden.
Red Beach ligt aan de prachtige kliffen van Paracas, waar we een tourtje langs maakten om de uitzichten te bewonderen. Het strand dankt de dieprode kleur aan de mineralen in de grond, die ook in de woestijn goed zichtbaar zijn. Het landschap deed ons een beetje denken aan dat van planeet Mars, dit was heel uniek! Mocht je langer in Paracas blijven, is het zeker tof om een buggy of jeep te huren om zo zelf de omgeving te verkennen.
*Ook al zou je denken dat je vis niet verser en beter kunt krijgen dan in een vissersdorpje, kijk er wel mee uit! Wij hebben beide een parasiet opgelopen na (hoogstwaarschijnlijk) het eten van Ceviche in Paracas!
Huacachina: Oase midden in de woestijn! (1 of 2 nachten)
Na Paracas vervolgden we onze weg met voor mij 1 van de hoogtepunten van onze reisroute door Peru: Huacachina! Deze bijzondere oase middenin de zandduinen voelde zo onwerkelijk, dat het eigenlijk zonde was dat we er maar 1 nacht verbleven. In de woestijn kun je super toffe activiteiten doen zoals Dune Buggy’en en Sandboarden, wat zeker niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Huacachina! Voor de mooiste uitzichten raad ik aan om eind middag (met een biertje) helemaal bovenop de hoogste duin te klimmen, om daar te genieten van de zonsondergang.
“White City” Arequipa (3 nachten)
Na Huacachina was het tijd voor het langste stuk van de reisroute door Peru. Met de nachtbus reisden we helemaal tot het zuiden van Peru naar Arequipa, waar we ‘s ochtends vroeg aankwamen. Deze prachtige stad staat vol mooie gebouwen, heeft een relaxt centrum en je kunt er lekker eten. Je vind er een alpaca boerderij / museum en je kunt een bezoek brengen aan het fotogenieke Santa Catalina klooster van de lokale nonnen. Verder is de San Camilo Market een leuke lokale markt waar je verse groenten, fruit, vlees, vis en meer kunt kopen!
Wij sliepen in het Le Foyer Hostel , wat een prima hotel/hostel was vlakbij het centrale plein. Het ontbijt was erg lekker en vanaf het dakterras heb je erg mooi uitzicht over de stad en de omliggende bergen en vulkanen! Vanuit Arequipa worden er meerdaagse tours georganiseerd door de Colca Canyon. Dit ravijn is twee keer zo diep als de Grand Canyon en staat bekend om de supergrote condors die hier uitvliegen. De meeste toeristen doen deze tour, maar omdat wij dit qua tijden en drukte niet zo aantrekkelijk vonden (en nog aan het aansterken waren na de opgelopen parasiet) hebben we verder gezocht naar een andere activiteit.
Peruaanse zoutvlaktes
Uiteindelijk kwamen we op een privé dagtour met 4×4 drive door Salinas y Aguada Blanca National Reserve, en dit was de allerbeste beslissing die we hadden konden nemen! Wat een waanzinnige tour was dit, door de meeste prachtige landschappen die we ooit hadden gezien op een hoogte van zo’n 4.000 meter. We hadden alle tijd om door de zoutvlaktes en langs het meer vol flamingo’s te lopen, en er trokken grote kuddes met wilde alpaca’s, lama’s en vicunãs aan ons voorbij! We waren op dat moment de enige toeristen daar, waardoor het voelde alsof we de hele vlaktes voor onszelf hadden. Absolute aanrader!
Cusco: startpunt van de Machu Picchu trekking & meer! (7 nachten)
Na Arequipa reisden we naar alweer de laatste stop van Lima: Cusco. Deze stad ligt hoog in de bergen (3.400 meter) en is het startpunt van o.a. de beroemde trekking naar Machu Picchu. Voordat je begint aan de hikes, is het verstandig eerst een paar dagen te acclimatiseren in Cusco. Je lichaam heeft de tijd nodig om te wennen aan de hoogte, anders kun je last krijgen van hoogteziekte! Over de hikes en trekkings vertel ik meer in het volgende stuk, hier eerst wat informatie over Cusco zelf. Wij verbleven hier ruim een week, met de overnachtingen tijdens de hikes meegerekend.
Cusco is denk ik wel dé outdoor stad van Latijns Amerika. Overal waar je kijkt vind je winkels met outdoor kleding en gear, tour operators die trekkings aanbieden en natuurlijk hordes toeristen gekleed alsof ze elk moment een berg gaan beklimmen. De stad heeft een mooi historisch centrum met leuke restaurantjes en markten waar kleurrijke kleden en souvenirs te koop zijn. Ook kun je er verschillende musea bezoeken, genoeg te doen dus om een paar dagen te vermaken! Ons favoriete restaurant hier was trouwens Chia, waar we wel 3 dagen achter elkaar heerlijk vegan hebben gegeten. Zelfs mijn vriend als vleesliefhebber was om!
Hikes en Trekkings vanuit Cusco
Machu Picchu
In je reisroute door Peru kan een bezoek aan Machu Picchu natuurlijk niet ontbreken! Deze beroemde Inca ruïnes kennen een bijzondere geschiedenis en worden daarom gezien als 1 van de 7 wereldwonderen. Als ik eerlijk ben was voor ons Machu Picchu niet eens het hoogtepunt van Peru, doordat het overladen was met toeristen en het daardoor niet heel authentiek aanvoelde. Wel creëerden de wolken een heel spectaculair uitzicht en kunnen we in elk geval zeggen dat we er zijn geweest! Er zijn meerdere manieren om Machu Picchu te bereiken, ik zet ze voor je op een rij:
- Hiken: 5 daagse Salkantay Trek of Inka Trail. Deze opties zijn het meest populair onder reizigers, maar vragen wel om een goede conditie! In 5 dagen hike je door de allermooiste landschappen, met als eindpunt Machu Picchu. Vaak zit hierbij de entree voor MP, accommodaties en maaltijden inbegrepen, en kun je voor de terugweg kiezen tussen de trein of de bus. Let wel op dat er super veel touroperators zijn die dit aanbieden, dus check vooraf goed welke het meest betrouwbaar zijn en of deze past bij jouw wensen.
- Bus: 2 daagse trek of in een dagtour. Als je liever een minder lange tour doet, kun je ook met de bus naar Machu Picchu. Vanuit Cusco pak je dan de bus naar Hidro-Electrica, en vanaf daar hike je in 3 uur direct naar Machu Picchu. Als je in de buurt wilt overnachten kan dat het beste in Aguas Calientes, op zo’n 2 uur lopen vanaf Hidro-Electrica. Zo kun je de volgende ochtend vroeg op om naar Machu Picchu te gaan, met de pendelbus of lopend in 2 uur!
- Trein: 2 dagen of in een dagtour. Je kunt ook helemaal met de trein naar Aguas Calientes reizen vanuit Cusco, wat een prachtige treinrit schijnt te zijn! Vanaf Aguas Calientes kun je net als bij optie 2 of met de pendelbus of lopend naar Machu Picchu.
Rainbow Mountain & Red Valley (zelfstandig!)
De prachtige gekleurde bergtoppen van Rainbow Mountain zijn pas een aantal jaren geleden ontdekt, helaas dankzij de gevolgen van klimaatverandering. Ooit verstopt onder een laag sneeuw, maar toen dit smolt werden de verschillende lagen mineralen onthuld wat een het bijzondere regenboog effect geeft. Sinds een jaar of 3 is deze berg op 5.000 meter hoogte ook te bezoeken voor toeristen. Vanuit Cusco worden er veel tours aangeboden naar Rainbow Mountain, maar ik raad iedereen zeker aan dit gewoon zelfstandig te doen! Dit scheelt je geld en zorgt ervoor dat je vrijwel alleen bovenaan staat in plaats van met honderden toeristen tegelijk. Ook vertrek je met de georganiseerde tours om 03:00 ’s nachts en maak je naar ons idee overbodige stops tussendoor.
Hoe bezoek je Rainbow Mountain zelfstandig?
Wij hebben andere reizigers opgetrommeld om deze tocht zelfstandig met ons te doen, en daarna rondgevraagd bij taxi’s voor hoeveel ze ons heen en terug wilden brengen. Uiteindelijk hebben we iemand geregeld die het voor 270 Sol (zo’n 70 euro) wilde doen, dus als je dit deelt door 3 of 4 personen is dat een prima deal! We lieten ons om 07:30 ophalen en reden in zo’n 2,5 uur naar het startpunt van de hike. We hadden het geluk dat onze chauffeur zich ontpopte als ware tourguide, en ook nog eens helemaal mee naar boven liep terwijl hij vertelde over de omgeving! Toen we aankwamen zagen we net de hordes toeristen terug naar beneden komen, dus eenmaal bovenaan waren we bijna de enigen!
Combineer je bezoek aan Rainbow Mountain ook zeker met een wandeling door Red Valley. Deze prachtige bergen hebben zoals de naam al verraad een bijzondere rode kleur en geven je de mooiste uitzichten van de omgeving. Binnenkort schrijf ik ook een blog over hoe je hoogteziekte kunt voorkomen, want wij Nederlanders zijn natuurlijk niet gewend aan hoogtes van 5.000 meter!
Sacred Valley & Salinas de Maras
Een andere mooie dagtour vanuit Cusco is die naar de heilige Inca vallei Sacred Valley. Vaak word deze samen aangeboden met Salinas de Maras, wat bijzondere zoutmijnen zijn die ook zeker een bezoek waard zijn. Ook kom je tijdens deze tour langs Pisac, waar elke dag een markt is met prachtige gekleurde kleden en souvenirs.
Humantay lagoon (als je niet 5 daagse trekking doet)
Wanneer je een 5 daagse Salkantay trek doet naar Machu Picchu, hike je op de eerste dag naar de Humantay Lagoon. Maar mocht dit niet in je planning staan, raad ik zeker aan alsnog een losse tour te doen naar dit bijzondere meer! De felblauw gekleurde lagoon ligt op een hoogte van 4.000 meter en grenst direct aan de indrukwekkende sneeuwtoppen van de gelijknamige berg. Wij deden een dagtour waarbij we vanuit Cusco naar het startpunt gebracht werden, en vanuit daar in zo’n 2 uur naar boven liepen. Door de hoogte is dit een best pittige hike, maar zeker de moeite waard wanneer je bovenaan de lagoon kunt bewonderen!
Je reisroute door Peru combineren met Bolivia of Ecuador?
Bolivia: Veel reizigers combineren hun reisroute door Peru met Bolivia. Vooral de prachtige zoutvlaktes worden steeds geliefder en kun je super toffe Jeep tours doorheen maken. Als je vanuit Cusco naar Bolivia wilt reizen, kun je vliegen naar La Paz of de bus nemen. Wanneer je over land reist is het leuk om een tussenstop maken bij Isla del Sol, wat de grens is tussen de twee landen.
Ecuador: Als je deze route andersom doet omdat je erna naar Ecuador reist, zul je waarschijnlijk per bus vanuit het noorden van Peru de grens overgaan of een vlucht nemen naar Guayaquil of Quito. Wij namen vanuit Moñtanita in Ecuador de nachtbus naar Mancora in Peru, wat goed te doen was en ook bij de grensovergang veilig begeleid werden. Andersom zal dit waarschijnlijk hetzelfde zijn! Binnenkort schrijf ik een blog over hoe het er aan toe gaat bij grensovergangen in Latijns-Amerika. En hier lees je de allermooiste reisroute door Ecuador!
Facebook groepen voor Latijns Amerika
Wist je dat er een aantal super handige Facebook groepen zijn waarbij je snel en gemakkelijk in contact komt met mede reizigers in Midden- en Zuid-Amerika? Of je nu een reis aan het plannen bent en vol in de voorbereiding zit of al lang en breed onderweg bent: een snelle vraag stellen is in een Facebook groep super gemakkelijk. Natuurlijk is het ook leuk om daar je foto’s en ervaringen te delen met je mede-reizigers! Zie je daar ?
- ?? Peru Backpackers NL + BE
- ?? Ecuador backpackers NL + BE
- ?? Mexico backpackers NL + BE
- ?? Bolivia backpackers NL + BE
- ?? Argentinië backpackers NL + BE
- ?? Chili backpackers NL + BE
- ?? Colombia backpackers NL + BE
- ?? Guatemala backpackers NL + BE
- ?? Costa Rica backpackers NL + BE
- ?? Brazilië backpackers NL + BE
- ?? Nicaragua backpackers NL + BE
- ?? Panama backpackers NL + BE
- ?? Belize backpackers NL + BE
- ?? Paraguay & Uruguay ?? backpackers NL + BE
Vind je het leuk om meer te zien van mijn reizen en foto’s? Check dan mijn Polarsteps of Instagram! 🙂