• Menu
  • Menu
Drone, camera en toebehoren
Drone, camera en toebehoren

Top 5 – Vijf handige tips om foto backups te maken op reis

Home » Reistips » Top 5 – Vijf handige tips om foto backups te maken op reis

Foto backups maken op reis, hoe doe je dat nu eigenlijk? In sommige reis gerelateerde Facebook groepen waarvan ik lid ben zie ik deze vraag regelmatig voorbij komen. Veel mensen proberen elkaar dan te helpen, maar niet elke oplossing is even effectief of betrouwbaar.

Wil je je beelden écht veilig stellen op reis? Lees dan 5 onderstaande tips en zorg ervoor dat je nooit je mooie foto’s en video’s kwijt raakt!

Drone, camera en toebehoren
Drone, camera en toebehoren

5. Online backup vs Offline backup – welke is het beste op reis?

In het kort zijn er 2 verschillende manieren om een backup te maken, online en offline. Welke variant is nu het beste? Daar is helaas niet een sluitend antwoord op te geven, ze hebben namelijk allebei voor en nadelen. Ik zet ze even voor je op een rij.

Voordelen Online Backup

✓ Geen extra hardware = gewichtsbesparing
✓ Niet knoeien met kabeltjes, verbindingen en SD kaartjes
✓ Toegankelijk, makkelijk te begrijpen
✓ Super veilig. Ook al wordt je beroofd van al je spullen. Je beelden staan in de cloud.

Nadelen Online Backup

– Internetverbinding nodig
– Wifi en internet in buitenland vaak niet snel genoeg. Zéker niet voor videomateriaal
– Fatsoenlijke opslag kost veel geld (maandelijks/jaarlijks)

4. Online backups via de cloud – Welke variant past bij jou?

Cloud opslag
Cloud opslag

Ga je betalen voor een cloud dienst, of toch liever de gratis variant? Er zijn namelijk verschillende gratis cloud diensten beschikbaar. Zo kan je bij Google Drive bijvoorbeeld tot 15 GB gratis opslaan. Bij Apple iCloud nog eens 5 GB en bij Microsoft OneDrive ook 5 GB. Zit je toch alweer op 25 GB, mooi meegenomen.

Voor sommige zal dit toereikend zijn. Echter zitten hier wel enkele beperkingen aan.

Voordelen

✓ Makkelijk te registreren en te gebruiken
✓ Handige apps
✓ Gratis
✓ In principe onbeperkt *

Nadelen

– Beperkte opslag
– Je gegevens & foto’s zijn min of meer vrij te gebruiken door de aanbieder (niets voor niets, natuurlijk)

Google biedt naast de 15 GB gratis Google Drive opslag, ook ‘onbeperkte opslag’ aan via Google Foto’s in ‘hoge kwaliteit’. Hoge kwaliteit houdt in dat Google je foto’s automatisch comprimeert en verkleind en dus geen originelen opslaat. Op het eerste gezicht zien de foto’s er nog redelijk goed uit, maar de kwaliteit is niet helaas goed genoeg meer om naderhand af te drukken of te bewerken.


Ook interessant om te lezen:


3. Backup op laptop of extra tablet / iPad

Een andere populaire optie is een extra tablet of laptop meenemen. Hiermee kan je de foto’s van je camera of telefoon netjes overzetten op de laptop en zodoende een backup maken. In zekere zin werkt dit goed. Het is offline en gaat relatief snel. Toch heeft ook deze methode ook duidelijk zijn voor en nadelen.

Voordelen

✓ Makkelijk
✓ Veel extra opslag

Nadelen

– Extra apparaten = extra gewicht
– Nog meer apparaten om op te laden
– Indien gestolen of kapot, alles alsnog kwijt

2. Backup maken via Whatsapp of Facebook

Ook een veelgebruikte techniek die ik verrassend veel voorbij zie komen, maar één die ik persoonlijk niet aanraad. Natuurlijk begrijp ik het gemak wel, je dumpt al je foto’s even naar je ouders of vrienden en zo zorg je voor extra kopieën. Simpel toch? Ook een foto album aanmaken op Facebook (eventueel instellen privé) lijkt een populaire optie. Als je gemak voorop stelt, is dit mogelijk een optie voor je.

Voordelen

✓ Makkelijker dan alle alternatieven
✓ Geen andere Apps of hardware nodig

Nadelen

– Internet verbinding nodig
– Kwaliteit beeldmateriaal drastisch omlaag **

** Whatsapp en facebook zijn gratis diensten die wereldwijd opereren, er gaat gigantisch veel data over hun servers. Om het datagebruik enigszins in controle te houden, hanteren WhatsApp en Facebook agressieve compressietechnieken om je foto’s te verkleinen. Het resultaat is dat je foto’s tot wel 20 keer zo klein zijn als het origineel. Om even te laten zien waar je bent is het leuk, maar als je naderhand de foto’s gaat bekijken op je PC of TV zie je echt een enorm verschil. Je kan uiteindelijk niet veel meer met de foto’s. De kwaliteit is simpelweg te laag om af te drukken, een fotoboek te maken of te bewerken.

1. Backups maken met SD kaartjes of externe harde schijven

Veel reizigers nemen naast een smartphone ook een extra fotocamera mee. Dan nog een GoPro erbij, zo nu en dan een drone en voor je het weet zit je met meerdere SD kaartjes waarvan je niet meer weet wat nu precies waarop staat. Toch zijn SD kaartjes handig onderweg. Ze zijn super klein, wegen niets en wanneer er 1 vol is zet je het over naar de cloud, een harde schijf of je steekt het volgende SD kaartje erin.

Voordelen

Snel
✓ Veel opslag, vooral met HD’s
Veilig (eventueel met wachtwoord en encryptie)

Nadelen

+ Prijzig, zeker als je meerdere apparaten hebt
+ Omslachtig, kaartje erin, kaartje eruit. Overzetten naar HD, etc.
+ Risico diefstal of (water)schade

Conclusie voor het maken van backups op reis

Voor beginners / reguliere reizigers

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er veel mogelijkheden. Van een simpele backup via gratis diensten tot extra hardware en/of betaalde cloud diensten. Ben je niet echt een foto of video bewerker, en doe je na je vakanties weinig tot niets met je foto’s behalve een keertje terugkijken met je schoonouders? Dan zijn de simpele gratis opties waarschijnlijk goed genoeg voor je.

Voor semi-professionals, bloggers en influencers

Hecht je veel waarde aan je opnames en vind je backups én kwaliteit erg belangrijk? Ga dan voor een combinatie van backups. Ikzelf hanteer altijd een standaard systeem waarmee ik zo veel mogelijk risico probeer uit te sluiten. 

Mijn persoonlijke strategie is als volgt:

  1. Telefoon en SD kaartjes van camera, GoPro etc. vullen met opnames.
  2. Tussendoor (indien goede wifi) zo veel mogelijk uploaden naar de cloud (Backup 1).
  3. SD Kaartje vol? Eruit halen en vervangen met een nieuwe (dus niets deleten).
  4. Volle SD kaartjes kopiëren naar een pocket HD (Backup 2)

Uiteindelijk heb ik altijd genoeg gehad aan SD kaartjes en een pocket HD als backup. Toch probeer ik tussendoor altijd zo veel mogelijk naar de betaalde cloud te sturen (Google – 1 terabyte voor 10 euro p.m.).

Want het zal je maar gebeuren: je backpack of handbagage wordt gestolen met al je apparaten erin. Dan ben je niet alleen al je spullen kwijt, maar ook je mooie herinneringen. Voor mijn eigen ‘sake of mind’ toch altijd 2 backups, 1 Offline en 1 Online.

Heb je zelf nog slimme manieren om ervoor te zorgen dat je nooit iets kwijt raakt? Deel ze dan in de reacties hieronder!

Chris
Chris

Hoofdredacteur. Schrijft graag met een dikke stift. Lekker eigenwijs. Denkt alles te weten, maar doet dat niet. Geniet van de kleine dingen in het leven. Milieubewust, probeert duurzaam te zijn maar geniet soms ook van luxe en verwennerij. Reiziger in hart en nieren. Zoekt graag de grenzen op.

View stories

Heb je een vraag of een opmerking? Laat dan hier je reactie achter...