Schrijftips en handleiding voor WordPress gastbloggers

Deze handleiding met schrijftips is geschreven om je te helpen bij het schrijven van een leuke gastblog in WordPress. Wil je een leuke en makkelijk leesbare tekst te schrijven? Lees dan snel verder.

De praktische schrijftips

 • Verzin een pakkende titel! Hieronder wat inspiratie
  –> 5 leukste dingen om te doen in …..
  –> De 7 mooiste plekjes van …
  –> 3 keer lekker eten in ….
  –> 10 tips ter voorbereiding voor een treinreis naar ….
  –> Leuke reisroute door het zuiden van ….
  –> Leuke betaalbare hotel in …
 • Vertel in de eerste 3 zinnen al waar de blog over gaat. Laat een deel van de titel hierin terugkomen!
 • Gebruikt veel kopjes! (H2, H3 etc.)
 • Maak je zinnen niet te lang.
 • Paragrafen dienen niet langer te zijn dan 4 á 5 regels.
 • Werk naar een einde toe –> tot slot, wil je meer weten, etc.
 • Verwerk in je blog enkele relevante linkjes, bijvoorbeeld informatie over die berg op Wikipedia
 • Verwijs in je blog naar enkele andere blogs op DESTIFT.nl, bijvoorbeeld blogs die je zelf eerder geschreven hebt of andere blogs over dat land.

De saaie handleiding

Nu je weet hoe een leuke tekst min of meer in elkaar dient te zitten, moet je natuurlijk nog weten hoe het allemaal werkt. Ik zal stapsgewijs proberen je op weg te helpen, mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het natuurlijk graag!

Inloggen en een nieuw bericht maken

–> Log in met je account in onze backend –> https://destift.nl/wp-admin/
–> Let op: Kies onderin ‘inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord
–> Klik in de linker balk op berichten –> nieuw bericht
–> Verzin een leuke titel, vul deze in en druk op Enter

Wat zijn blokken in wordpress?

Nu komt het spannende gedeelte. WordPress werkt namelijk met ‘blokken’. Een blok kan zijn een titel, een stuk tekst, een youtube video, een afbeelding en nog veel meer. Als je in een blok typt, kan je links boven meer opties kiezen en aangeven waar het blok voor gaat dienen (tekst, kopje, lijstje, etc.). Zie de afbeelding hieronder.

Blokken voor een afbeelding, youtube video of galerij

Ook kan je meteen op het + teken drukken ‘voeg blog toe’. Als je het + teken gebruikt krijg je meer opties. Nu kan je bijvoorbeeld een ook een YouTube video invoegen door simpelweg de URL erin te plakken. Ook kan je op deze manier een afbeelding of kleine fotogalerij invoegen. Hieronder twee screenshotjes die ik via de ‘galerij optie‘ heb toegevoegd.

Video: hoe werkt de editor en blokken?

Dit is een hele informatieve video van hoe het werkt met blokken en het schrijven in wordpress.

Uitgelichte afbeelding toevoegen

Rechts van de editor zit een blak met nog meer opties. In de balk vind je o.a. een ‘uitgelichte afbeelding‘ om toe te voegen aan je blog. Dit is de afbeelding die je ziet op de voorpagina (klein) en helemaal bovenin (groot). De afbeelding bovenin noemen ze de ‘header‘ van de blog. Let erop dat deze afbeelding van hoge kwaliteit is omdat er een heel erg breedbeeld stuk van uitgesneden zal worden.

Het vergt wat oefening om deze afbeelding mooi erin te krijgen. Zie hier een voorbeeld van een blog met grote, brede header (het vliegtuig): https://destift.nl/reisroute-4-weken-door-zuid-oost-azie/

Tekst optimaliseren voor leesbaarheid en SEO

Is je blog zo goed als af? Scroll dan even iets verder naar beneden naar ‘Yoast SEO’. Nu is het moment van de waarheid! Deze handige tool helpt je namelijk bij het schrijven. Is je blog logisch opgebouwd en komt het onderwerp goed terug in de blog? Met simpele smileys en kleurtjes kom je veel te weten over je tekst. Zie hieronder waar e.e.a precies voor dient.

Het juiste keyword kiezen

Om overal de groene smileys te krijgen heb ik dus een keyword gevonden wat goed aansluit bij mijn tekst (schrijftips). Ik heb een linkje met schrijftips toegevoegd aan deze blog, want hier staan meer handige schrijftips en ik heb een snippet ingevoegd wat je in google te zien krijgt, inclusief het keyword. Alle seinen op groen? Dan is je blog klaar!

Alles op groen krijgen is lastig en niet vereist, maar het loont wel om zo veel mogelijk groen te krijgen. Je tekst is dan gewoon beter leesbaar en te indexeren door google en zal dus ook eerder worden gedeeld en gelezen. En dat is natuurlijk waar je het allemaal voor doet!

Blog en tekst optimaliseren – het eindresultaat

Hieronder nog het eindresultaat in de backend, en in de frontend nouja, dat ben je nu aan het lezen!

All done?

Sla dan je bericht op als CONCEPT. Een admin zal vervolgens je bericht nog eens nalopen, de juiste categorie eraan hangen en je bericht inplannen ter publicatie.

Vragen, opmerkingen?

Neem dan even contact met me op. Als het goed is weet je me te vinden 😉

Heel veel succes!