In deze blog gaan we je enkele belangrijke Rinjani tips geven zodat je indien je het plan hebt om te gaan je zo goed mogelijk voorbereid bent. Rinjani is een prachtige vulkaan en we hebben daar echt unieke beelden van. Heb je de prachtige beelden gemist? Lees dan eerst nog de voorafgaande blogs over Rinjani –> De Rinjani vulkaan beklimmen – Dag 1 en De Rinjani vulkaan beklimmen – Dag 2.
Rinjani beklimmen – Tips en weetjes
Waarom Rinjani verschikkelijk is
De omgeving is werkelijk prachtig, maar helaas heeft Rinjani ook een duistere kant. We hebben enkele niet-zo-gangbare Rinjani tips en feitjes op een rijtje gezet. Dit moet je namelijk echt weten voordat je gaat. Check de video en lees je goed in. Informeer jezelf voordat je jezelf in het diepe gooit. Er zijn namelijk veel zaken op Rinjani die je echt niet zou verwachten en het is goed om van tevoren te weten wat je te wachten staat.
Afvalproblemen en ratten op Rinjani
Waar niemand het namelijk over wil hebben, is de gore puinhoop in het gehele nationale park. Plastic dumpplaatsen vind je als je bij een willekeurige klif even naar beneden kijkt. Honderden ‘schijthollen‘ die niet eens even worden dichtgegooid. De ratten domineren de zonsondergangen. Ze komen met honderden tegelijk uit hun hollen om de feestmaaltijd veroorzaakt door toeristen en met name de guides rond zonsondergang te verorberen.
Video van de misstanden & afval op Rinjani
Enorme hoeveelheden afval – overal
Het is echt een groot probleem. Op en langs alle paden ligt plastic. Flesjes, blikjes, zelfs complete zakken vol met troep. Kijk je langs een ravijn rand naar beneden, wordt je meestal getrakteerd op nog meer zakken afval. Alsof men het gewoon van de rand af gooit, hopend dat niemand het daar zal vinden. Werkelijke onbegrijpelijk. Als je dan vraagt, waarom er zo veel afval ligt en wie dit doet, krijg je veelal makkelijke antwoorden. Het zijn de porters, het zijn de toeristen, de overheid doet niets. Donder op joh, doe er iets aan!!
Dat het een ongelofelijke bende is op de vulkaan is inmiddels wel duidelijk. Iets wat je maar beter vooraf kunt weten, ik vond de confrontatie aldaar namelijk zeer onprettig.
Agressieve Apen op Rinjani
Daarnaast zijn aan de rand van de vulkaan veel apen te vinden. Ze zijn brutaal, en soms zelfs agressief. Dit komt natuurlijk omdat er zoveel afval ligt, en omdat er vele groepen porters en toeristen hier overnachten. Er is een constant gevecht gaande tussen de apen onderling, de porters en toeristen. Er wordt dagelijks eten gekookt en er blijft veel rotzooi achter. Alle reden dus voor de apen om hier te zijn.
De apen stelen van je bord als je even niet oplet. Ze ogen agressief en zijn gewend aan het leven in deze vuilnisbelt op 2,5 km hoogte. Ze zijn compleet verpest door ons, de mensen.
Niemand verteld je dit wanneer je op het punt staat deze ontzettend zware trekking te doen, dus neem ik bij deze de verantwoordelijkheid. Niet de fijnste Rinjani tips die je kunt krijgen maar wel hele eerlijke.
Apen die vuilniszakken plunderen – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips
Apen die stelen – Grappig en triest tegelijk
Tijdens het koken en eten kreeg het nog wel een enigszins grappige wending. Er waren twee brutale apen die onze porters voor de gek hielden. Eén aap ging als een gek richting de tent rennen en net doen alsof hij iets voor in de tent ging stelen, of begon aan de achterkant ineens aan de tent stokken te rammelen. De porter probeerde dit te stoppen maar een andere aap ging stiekem via de zijkant van de tent, tilde daar het zijl lichtjes op en stal zo stiekem pannenkoeken en eieren. Dat was lachwekkend om te zien. Een pluspuntje in het eigenlijk zeer trieste verhaal.
De duizenden ratten op Rinjani
Op 2,5 kilometer hoogte boven de wolken in je tentje zou je eigenlijk willen denken aan de prachtige wereld waarin je je begeeft, maar ondertussen zie en hoor je de ratten. Ze krioelen om je heen, vechtend en piepend om het beste stukje plastic met etensrestjes. Vooral rond zonsondergang, dan komen ze ineens met zijn allen tevoorschijn.
In de schemering zie je wat door het gras schieten en hoor je wat geritsel. Je kunt het eigenlijk niet plaatsen, wat is het? Een konijntje? Maar naar mate de zon verder ondergaat, zie en hoor je er steeds meer, en ineens wordt het je duidelijk: Het zijn ratten. Tientallen, honderden, misschien wel duizenden. Daar waar je net lekker je bordje rijst zat te eten in het gras, lopen nu ineens allemaal ratten. Een confronterende gedachte. Wanneer het echt donker is ga je in je tentje liggen om te slapen, maar besef wel dat je de ratten nog om je tent hoort krioelen, en ook hoort vechten en schreeuwen. Ik deed lekker mijn travel oordopjes in, maar fijn was het in ieder geval niet. Meteen een extraatje op het lijstje Rinjani Tips: oordopjes.
Een WC op Rinjani is niet vanzelfsprekend
Het lijkt zo vanzelfsprekend, naar de WC gaan. Ook tijdens deze tocht zal je geregeld naar de WC moeten. De porters gebruiken daar dit leuke systeem voor. Ze zetten een soort tentje op zoals te zien op de foto hieronder en daarin graven ze een klein kuiltje. Je legt je drol erin en klaar. Op zich een prima systeem, maar met duizenden bezoekers en slechts een beperkt aantal vierkante meters voor tenten en overnachtingen, stikt het van de kuiltjes waar de zogenaamde WC’s hebben gestaan. Ze zijn vaak maar enkele centimeters diep, en de stront ligt geregeld net op of onder de oppervlakte. Hier zit je diezelfde avond eten naar binnen te werken en hier staat jouw tentje op ’s nachts. Vul de rest van de details zelf maar in.
Illegaal de Rinjani vulkaan beklimmen
Dan kwam er op een eind nog een mooie verassing. Als je na drie slopende dagen, 500 meter voor het einde ineens van je guide door iemands tuin moet lopen om de politie te ontwijken, kijk dan niet raar op. Na drie dagen vertelde hij ons doodleuk dat we illegaal de berg hebben beklommen omdat het park gesloten is door een recente uitbarsting en dat het seizoen voorbij is. What the fuck? We wisten gewoon van verbazing niet wat we moesten zeggen, wat the fuck maak je me nu dan?? Er spookte allerlei doemscenario’s door mijn hoofd, wat als…
Rinjani beklimmen, ongelukken en reisverzekering
Enige verzekering kan je dan namelijk wel vergeten. Val je toevallig van een rots, reken dan niet op je verzekering in Nederland. Want ja, welke idioot gaat illegaal een gevaarlijke vulkaan beklimmen, wat eigenlijk verboden is? Moraal van het verhaal: Check van tevoren of het park wel open is, en laat je niet informeren door de tour organisaties, die willen namelijk alleen maar geld verdienen. Het is natuurlijk niet voor niets dat ze dit op het einde pas vertellen…
Rinjani inpaklijst voor de trekking
Goede wandelschoenen
De mother of all Rinjani tips. Ik kan het niet genoeg benadrukken. De paden zijn ruw en ongelijk. Gesteente, zand, modder, van alles kom je tegen. Met vlagen is het ronduit gevaarlijk. Val je, bestaat de kans dat je het niet eens overleefd. Neem dan ook geen risico door uit te glijden met de gladde zolen van je sneakers. Een gebroken enkel op 3 kilometer hoogte en 50 kilometer van het dichtstbijzijnde ziekenhuis zit je echt niet op te wachten.. Fatsoenlijke wandelschoenen hoeven echt niet duur te zijn. Wij hebben al vele hikes getrotseerd met onze budget wandelschoenen van slechts 4 tientjes!
Regenjas (voor jou & je backpack)
Nog een absolute must in het lijstje Rinjani Tips. Wij hebben op de laatste dag een regenbui meegemaakt, en wow! Het kan echt ontzettend hard gaan op de Rinjani vulkaan. We zijn ook reizigers tegen gekomen die 3 volle dagen regen hebben gehad. Op een gegeven moment helpt niets meer, maar wat wel je redder kan zijn is een regen cover om je backpack.
Daarnaast kan je alles in je backpack apart verpakken in plastic zakken. Dan moet de regen door meerdere lagen plastic heen, wat in ieder geval vertragend werkt. Want bedenk jezelf: niets is zo verschrikkelijk als na 16 uur hiken moeten gaan slapen in natte kleding, en geen mogelijkheid om iets droogs aan te trekken. Ijskoud ga je het hebben.
Zaklamp / hoofdlamp
Je zal veel uren in de nacht doorbrengen. En zoals hierboven genoemd zijn veel stukken ronduit gevaarlijk. Het is dan ook wel fijn om te zien waar je loopt. De tour guides hebben vaak wel wat lampen beschikbaar, maar je bent in Indonesië.. Verwacht daar dus niet teveel van. Zorg zelf voor goed licht en voldoende accu/batterij capaciteit. Tegenwoordig zijn er genoeg krachtige en goedkope LED Zaklampen te koop die lang meegaan op een paar batterijen.
Pet, hoed en zonnebrand creme
Je zit hoog in de bergen, en als de zon doorbreekt is dat te merken. Bescherm je nek/gezicht met een pet of hoed om er voor te zorgen dat je niet snel verbrand of zelfs een zonnesteek oploopt. Smeer je dan ook regelmatig in!
Camera
Om achteraf te zien wat je nu eigenlijk allemaal hebt meegemaakt. Tijdens de tocht ben je namelijk zoveel bezig met ‘overleven’ dat je in de dagen/weken na de trip eigenlijk pas door krijgt wat ’the fuck’ je allemaal hebt gezien daar. Leg het vast!
Tip: Lees de blog over gadget inpak tips zodat ook jij super compact alle gadgets mee de vulkaan op krijgt.
Microvezel handdoekje
Voor zweet, of na de regen, of na het zwemmen, altijd handig om bij je te hebben. Nat worden ga je sowieso, de vraag is alleen hoe. Natuurlijk geen zware stoffen handdoek meenemen maar zorg dat je een lichte microvezel handdoek hebt ter grootte van je vuist. Voor een paar euro heb je al een hele fatsoenlijke set, hier te koop.hier te koop.
Stok / wandelstok
Veel gebruikt tijdens deze tocht en mag dan ook niet ontbreken in deze lijst met Rinjani Tips. Vooral met afdalen krijgen je gewrichten echt een hoop te verduren. Als je eerst je stok neerzet, kun je een deel van de klap opvangen met je armen, het kan ook helpen om je evenwicht te bewaren op gevaarlijke stukken.
Handschoenen
Op veel plekken is het klimmen geblazen. En dan heb ik het niet over lopen, nee. Klimmen met handen en voeten! Rotsen vastpakken, jezelf omhoog trekken. Ruwe oppervlakken, gladde oppervlakken, je handen krijgen het met vlagen zwaar te verduren. Met de kennis van nu, zou ik van die dunne handschoentjes meenemen die vaak worden gebruikt door automonteurs. Dun, sterk, en veel grip.
2-3 shirtjes
Je zweet veel, en het kan hard regenen. Zorg voor voldoende shirts met zowel korte als lange mouwen. Jassen zijn zwaar en zou ik afraden, maar zorg dan wel dat je voldoende lagen over elkaar aan kunt trekken, mocht het echt koud worden. Vele lagen onder een regenjas zijn namelijk ook erg warm.
Vulkaan gek? Check Bromo en Ijen
Van plan om in plaats van Rinjani de Bromo en/of de Ijen vulkaan te bezoeken? Dan hebben we hier nog enkele handige tips voor je: tips voor Bromo vulkaan.
Conclusie – Indonesië, maar vooral Rinjani, is een vulkaan vol contrast
De Rinjani vulkaan is echt Indonesië in a nutshell.. Een plek waar je prachtige foto’s kunt schieten en tegelijkertijd één van de meest gore plekken waar ik ooit ben geweest. Mooie plaatjes, afgestorven reukzintuigen, een idiote ervaring rijker en een sterk verhaal bij een potje bier. Dat dan weer wel.
Tot de volgende blog!