Een tijdje geleden schreef ik een artikel over backups maken op reis. In dat artikel kwamen verschillende manieren om backups te maken aan bod, zowel cloud opties als hardware opties. De technologie staat niet stil en zijn er tegenwoordig nieuwe, supercompacte backup mogelijkheden beschikbaar. De Extreme Pro SSD van SanDisk is daar het perfecte voorbeeld van. De Extreme Pro SSD versie is ongekend snel met tot wel 1050mb/s leessnelheden. Toch is dat is niet eens wat deze SSD zo uniek maakt. Wat het uniek maakt is het supercompacte formaat, de draagbaarheid en de robuuste bouwkwaliteit. In dit artikel leg ik je uit waarom deze SSD voor backpackers en reizigers absoluut het overwegen waard is.
Review Extreme Pro SSD van SanDisk
IP55 certificering
De Extreme Pro SSD is zodanig ontworpen dat het tegen een stootje kan. Het is een extra sterk ontwerp met een behuizing van gesmeed aluminium om de SSD-kern te beschermen en warmte af te voeren. Bovendien biedt een duurzame coating van siliconenrubber een grotere schokbestendigheid. De SSD heeft een IP55-classificatie voor water- en stofbestendigheid. Je merkt zodra je hem vast hebt direct dat het tegen een stootje kan. Dit is geen SSD voor je zolderkamer! Deze SSD is ontworpen om altijd en overal bij je te hebben. In je portemonnee, aan je sleutelbos, klimmend op een berg of kamperend op een onbewoond eiland. Er is nu gewoon geen reden meer om je backup schijf thuis te laten.
Draagbaarheid & formaat
Door de robuuste bouw en een gewicht van slechts 78 gram is hij voor backpackers en reizigers dus uiterst draagbaar te noemen. Hij is zelfs zo klein en licht dat je er niet eens rekening mee hoeft te houden bij het inpakken van je backpack. Dat de Extreme Pro SSD klein is, had ik van tevoren wel verwacht. Maar wat ik niet had verwacht is dat hij gewoon in mijn mini-portemonnee zou passen samen met mijn pin pasjes! Een uitsparing maakt het mogelijk om de SSD aan een keycord of sleutelbos te bevestigen. Hieronder een paar foto’s van de SSD is vergelijking met mijn pinpasjes en mini-portemonnee.
Connectiviteit en stroomverbruik
De SSD werkt via USB-C of via de gewone, ouderwetse USB. De SSD is dus rechtstreeks met de nieuwste telefoons en laptops te verbinden maar let wel op: je telefoon of apparaat moet in staat zijn om de SSD van voldoende stroom te voorzien. De Extreme Pro SSD versies slurpen namelijk best wat energie om de absurd hoge transactiesnelheden te kunnen behalen. De meeste telefoons met USB-C kunnen de SSD gewoon verbinden en uitlezen, maar bestanden overpompen ging bijvoorbeeld met mijn Huawei P30 pro met horten en stoten omdat de telefoon de SSD niet van voldoende stroom kon voorzien. Hoe dat komt en hoe je daar achter komt, lees je hieronder.
Omgekeerd opladen en bestanden overdragen
De verbinding schoot elke keer terug in de stand ‘omgekeerd opladen‘ terwijl ik als een bezetene de stand ‘bestanden overdragen‘ bleef selecteren. In de eerste instantie begreep ik niet waar dit aan lag. Na een beetje Google werk (en wat common sense), lijkt dit dus te liggen aan het stroomverbruik van de SSD in combinatie met het apparaat wat de stroom levert. Stom, ik had dit eigenlijk wel kunnen verwachten! Maar toch kon ik online aardig wat vragen vinden van mensen die hier ook tegenaan liepen en niet begrepen wat ze verkeerd deden. Ik denk dat hier dan ook een kans ligt voor SanDisk om mensen beter te informeren. Hopelijk helpt deze blog daarbij ?
Achteraf gezien is het namelijk best logisch dat zo’n snelle SSD ook aardig wat stroom vraagt maar omdat het USB-C betreft verwacht men al snel dat het gewoon op elk apparaat aan te sluiten is. Het aansluiten en uitlezen gaat dan ook prima, maar bestanden overdragen is dus niet altijd gegerandeerd. Bij mijn Chromebook laptop was het probleem overigens verholpen. Het overzetten van bestanden ging echt razendsnel, stabiel en zonder problemen. De grotere accu van mijn laptop had er geen enkele moeite mee.
Specificaties
- Capaciteit: 500 GB
- Interface: USB 3.1 Gen 2
- Aansluiting: USB-C
- Compatibiliteit: Pc’s en Mac-computers; geen stuurprogramma nodig. Windows 10, Windows 8, Windows® 7 en Mac OS 10.9+; geen stuurprogramma nodig.
- Afmetingen: (L X W X H) 11 cm x 5,7 cm x 1 cm
Leessnelheid: 1050MB/s
Vijf jaar garantie van SanDisk
De garantie van SanDisk voor de ‘Extreme Pro’ versies is maarliefst vijf jaar. Normaal gesproken is de garantie voor SanDisk SSD’s twee jaar maar voor de pro versies is dit verhoogd naar vijf jaar. Vijf jaar is natuurlijk ongekend veel voor een draagbare SSD en het toont alleen maar aan dat SanDisk echt vertrouwen heeft in de robuustheid en betrouwbaarheid van het product. Je herkent de Extreme Pro SSD versies eenvoudig door het oranje aluminium frame wat in het product verwerkt is.
Varianten en waar te koop
De Sandisk Extreme Pro Portable SSD is te krijgen in de officiële webshop van Western Digital en SanDisk. De SSD is er in drie varianten: 500 GB, 1 TB en 2TB. De 500 GB variant is te koop vanaf 136 euro. Voor de 2TB versie betaal je op dit moment 449 euro.
Conclusie
Ondanks dat het even onduidelijk voor me was waarom de SSD niet goed bestanden wilden overdragen met mijn telefoon via USB-C, ben ik toch zeer blij met dit product. Het is echt een high-end SSD voor de veeleisende gebruiker zoals ik. Met name voor backpackers, reizigers en fotografen welke veel onderweg zijn in allerlei weersomstandigheden en vervoermiddelen is het zeer geschikt product. Je hoeft je bij deze SSD namelijk geen zorgen te maken over het inpakken… Waar laat je dat ding? Of de robuustheid… of een paar druppeltjes water. Daarnaast mag de overdrachtssnelheid met recht ‘extreme’ genoemd worden. Het gaat echt razendsnel! Dus ben je in enkele minuten weer bezig met je hobby of werk. Of je nu voor je hobby reist en graag foto’s en mooie beelden maakt met je drone, of je een professionele fotograaf bent, met deze SSD ben je in no-time weer klaar voor de volgende sessie.