• Menu
  • Menu

Yosemite Valley in de herfst, prachtig! Roadtrip Amerika

Home » Noord Amerika » Amerika » Yosemite Valley in de herfst, prachtig! Roadtrip Amerika

De herfst is begonnen in Yosemite Valley

Uiteindelijk bleek Yosemite Valley na onze lange reis door Amerika, 1 van onze favorieten. We hadden het geluk op goed weer, wat de zintuigen natuurlijk extra prikkelt. Regen in de regio enkele dagen eerder zorgden ervoor dat de watervallen groots, wild en machtig waren.  Oktober is één van de beste maanden om dit park te bezoeken. Niet te druk, en vaak een strak blauwe horizon, met de watervallen in volle glorie. Beter kan gewoon niet!

Panorama Trail

De dagen ervoor hadden we flink veel gereden en niet veel bewogen. We waren wel toe aan een beetje uitdaging, dus kozen daarom voor de Panorama Trail. De Panorama Trail is één van de zwaarste maar tevens één van de mooiste hikes die het park te bieden heeft. Het is ruim 8 mijl (zo’n 13 kilometer) vanaf het startpunt bovenop de berg (Glacier Point). Vanaf het visitor centre neem je in de ochtend (zo vroeg mogelijk) de bus, die je naar het Glacier Point bovenop de berg brengt. Glacier Point biedt een perfect zicht op half dome, wat je ochtend al direct compleet maakt. Wat een uitzicht!

Half Dome vanaf Glacier Point.
Half Dome, met rechts (even goed kijken) één van de mooiste watervallen in het park: Nevada Falls.

Dat is nog eens een flinke dennenappel!

Doorstappen

Genoeg eten en en drinken in de tas, en gaan met die banaan! We begonnen onze hike fris en fruitig en namen elk half uur een korte pauze van pakweg 5 minuten. Dit is ook echt wel nodig, want je maakt eerst een flinke afdaling, om vervolgens aan de andere kant van het dal weer een heel stuk te moeten klimmen. Omdat we bij de watervallen echt even wilde genieten en daar lange pauzes wilde nemen, moesten we wel flink doorstappen. Tijd genoeg zou je denken? Uiteindelijk waren we pas net voor het donker terug bij het visitor centre, terwijl we om 8 uur in de ochtend aan onze hike begonnen. De zon gaat immers om 18:00uur al onder in in Oktober, zorg er dus voor dat je vroeg genoeg vertrekt.

De herfst was begonnen, goed te zien aan de prachtige kleuren.
Kleur, contrast. Herfst in Yosemite Valley

Panorama Trail, 8 mijl hiken – Yosemite Valley National Park

1 van de vele watervallen in Yosemite Valley
Prachtige waterval genaamd Nevada Falls, ongeveer halverwege de Panorama Trail.

Wilde dieren

In het park zijn met een beetje geluk veel wilde dieren te zien. Wij kwamen vooral veel schattige eekhoorns tegen, maar werden ook getrakteerd op meerdere groepen herten en zelfs een zwarte beer die lag te ontspannen in het gras. Ook worden er met enige regelmaat puma’s of panthers gespot. Alhoewel die over het algemeen ver weg blijven van de veel gebruikte paden voor hikes. Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende vogels, vossen, reptielen en insecten te zien in het park. Dit komt omdat er grote diversiteit is in leefgebieden. Droog, vochtig, bosachtig en rotsachtig. Voor veel dieren is dit de ideale plek om te leven, er is van alles wat.

Een groep herten was veel geluid aan het maken, ze hadden tevens jonge hertjes in de groep.

Denk na bij het zien van wilde dieren

We hebben met enig geluk nog een zwarte beer gezien vlakbij het visitor centre. De mensen die het dier hadden gespot in het gras, bleven over het algemeen op gepaste afstand. Toch gaat het helaas geregeld mis in het park, en je wordt dan ook op allerlei manieren gewaarschuwd. Wanneer je het visitor centre binnen loopt, zie je direct waarschuwingen en zijn er overal confronterende video’s te zien. Blijkbaar hebben veel mensen toch vaak het gevoel in een dierentuin te lopen, en dat de dieren lief genoeg zijn om te benaderen of zelfs aaien. Niets is minder waar! De busschauffeuse wist ons zelfs te vertellen dat er onlangs een groepje touristen was die een kind op één van de herten probeerde te zetten voor een leuk ritje. Dit liep natuurlijk niet goed af, de herten verdedigden hun jong en er vielen gewonden. Wat een dwazen!

Triest

Het zijn wilde dieren, en dat wordt je op de video’s maar al te duidelijk gemaakt. Je ziet in 1 van de video’s bijvoorbeeld hoe beren inbreken in auto’s, omdat je daar wat eetbaars in hebt laten liggen. De beren lopen naar je auto, pakken de bovenkant van je deur vast en vouwen hem gewoon letterlijk om alsof het een stuk papier is. Wat een kracht! Het trieste aan dit verhaal is echter dat beren die inbreken in auto’s dit vaker gaan doen. De calorie rijke voeding: muesli repen, vlees, suikers, etc. zijn gewoon onweerstaanbaar voor een beer zodra hij deze geroken en geproefd heeft. Dit gegeven vormt een direct gevaar voor mensen in het park, omdat de beren vervolgens te dicht bij mensen en auto’s in de buurt komen.

Het resultaat: Beren die in aanraking zijn gekomen met calorierijk voedsel worden doodgeschoten om de toeristen te beschermen. 100 kilometer verderop weer uitzetten heeft namelijk geen zin, ze komen terug. De enige optie is dus helaas, doodschieten. Zorg er dan ook voor dat je niets, maar dan ook niets in je auto laat liggen. En laat niets achter in het park. Je wil het namelijk niet op je geweten hebben dat door jouw nalatigheid een wilde beer afgeschoten moet worden!

Een zwarte beer in het gras, vlakbij het visitor centre.

Positief

Bovenstaand stukje over de beren is natuurlijk verschrikkelijk om te lezen, maar er is ook positief nieuws te vermelden. Wat je namelijk merkt in het gehele park, is dat de voorlichting erg goed is. Je krijgt voldoende informatie en er wordt veel tijd, geld en energie gestoken om het park en de dieren te beschermen. Het is dan ook een prachtige bestemming, een ongerept stukje Amerika wat het bezoeken zeker waard is. Wil je meer informatie over het park, en wat er allemaal te doen is? Check dan even de officiele website van het park. Tot ziens!

 

Chris
Chris

Hoofdredacteur. Schrijft graag met een dikke stift. Lekker eigenwijs. Denkt alles te weten, maar doet dat niet. Geniet van de kleine dingen in het leven. Milieubewust. Maar stiekem is verspilling, luxe en verwennerij soms ook wel lekker. Reiziger in hart en nieren. Zoekt graag de grenzen op (letterlijk en figuurlijk).

Bekijk berichten

Ook jouw mening telt! Laat hier je reactie achter...

6 reacties