Latijns-Amerika – 6 Tips over veiligheid en grensovergangen

Better Safe than Sorry!

Wanneer je een rondreis maakt door verschillende landen, zal je vanzelfsprekend ook van het ene naar het andere land moeten reizen. Dit kan door te vliegen, waarbij je te maken krijgt met de standaard regels van de vluchtmaatschappijen en eventuele visa verplichtingen. Maar wanneer je over land de grenzen over reist, komen er ook andere dingen bij kijken. In deze blog geef ik 6 tips om dit zo veilig mogelijk te doen! Ook deel ik mijn eigen ervaringen met grensovergangen in Latijns-Amerika en vertel ik per land hoe je het beste de oversteek kunt maken.

Algemene Reistip: maak voor het plannen van je route gebruik van Rome2Rio, Redbus/Busbud en Maps.me

6 Tips: veilig grensovergangen oversteken in Latijns-Amerika!

1. Reis overdag

Steek grensovergangen in Latijns-Amerika het liefst overdag over en niet in de nacht. Zo sta je niet in het donker op onbekend terrein en is het een stuk veiliger. Kom je hier niet omheen doordat je net zoals ons met de nachtbus van Ecuador naar Peru (of andersom) reist? Zorg dan in elk geval dat je navraagt bij de bus maatschappij of je door hen bij de grensovergang begeleid wordt.

2. Reis samen

Het is een stuk prettiger om grensovergangen in Latijns-Amerika over te steken met zijn tweetjes of in een grotere groep. Zo kun je op elkaar letten en ben je minder snel potentieel doelwit van een beroving of iets dergelijks. Reis je toch alleen? Probeer dan aan te haken bij andere toeristen of betrouwbaar uitziende mensen. Mocht dit ook geen optie zijn en voel je je niet veilig? Spreek dan iemand van de beveiliging aan, die zijn vaak een stuk behulpzamer dan dat ze er op het eerste oog uitzien.

3. Reis eventueel per shuttle bus

Wanneer je met een shuttle bus de grens over reist, word je vaak goed begeleid door de chauffeur of zijn hulp. Dit maakt je ervaring bij grensovergangen in Latijns-Amerika een stuk makkelijker en veiliger, maar je betaald natuurlijk wel meer dan voor de lokale bussen. Wij deden dit alleen de allereerste keer dat we een grens over moesten van Costa Rica naar Nicaragua, met Caribe Shuttle. Verder was het lokale vervoer vaak prima te doen, zie bijvoorbeeld deze toffe oude schoolbussen die in Nicaragua gebruikt worden!  ↓ 

Lokale “Chicken Bus” in Nicaragua

4. Retour- of doorreis ticket

Bij de douane moet je soms een retourticket of doorreis ticket kunnen aantonen. Hier word in Latijns-Amerika om gevraagd zodat ze weten dat je het land weer verlaat binnen de gratis visa periode van 90 dagen. Heb je zo’n ticket nog niet? Dan kun je voor de zekerheid alvast een goedkoop busticket kopen, of een vlucht boeken en deze binnen 24 uur annuleren. Dit kan via Expedia, wat wij een aantal keren hebben gedaan en het bedrag snel weer terug kregen.

5. Heb altijd wat Dollars op zak

Bij veel grensovergangen in Latijns-Amerika betaal je de exit fee en entree fee in Dollars. Zorg dus dat je altijd wat Dollars op zak hebt, en het liefst zo klein mogelijk. Ze hebben bij de douane namelijk vaak geen wisselgeld (zeggen ze), en dan kan het een stuk duurder uitkomen. Bereken ook altijd eerst zelf de wisselkoers, zodat je hiermee niet belazerd word. Dit kan via de website of de app van XE Currency.

6. Spreek een woordje Spaans

Dit maakt überhaupt het reizen in Latijns-Amerika een stuk makkelijker, maar zeker bij grensovergangen kan het helpen als je een woordje Spaans spreekt. Het is in deze landen niet vanzelfsprekend dat de locals Engels spreken, wat het lastig kan maken als je de mensen bij de douane niet begrijpt. Je kunt Spaans leren via Duolingo, maar nog leuker is een Spaanse taalles nemen in 1 van de landen in Latijns-Amerika! Wij deden dit bij Toucan Spanish in Medellin, Colombia. Ook kan je via de Google Translate app offline vertalen als je Spaans van tevoren download, of een vertaalboekje meenemen op reis.

Grensovergang van Colombia naar Ecuador

Mijn eigen ervaringen met grensovergangen in Latijns-Amerika

Online lees je soms nare ervaringen van reizigers bij grensovergangen in Latijns-Amerika, en ook in het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken staan deze grensgebieden vaak als onveilig aangegeven. Dit kan afschrikken en ik vond het daarom soms best wel spannend als we een grens over moesten reizen. Gelukkig is het bij ons overal goed gegaan en hebben we ons nergens onveilig gevoeld! Om je een idee te geven van hoe het er per land aan toe ging beschrijf ik hier mijn eigen ervaringen. Ook vertel ik per land hoe je het beste de oversteek kunt maken!

Grensovergang Costa Rica naar Nicaragua

Van Costa Rica naar Nicaragua was voor ons de eerste keer dat we tijdens onze reis door Latijns-Amerika een grensovergang over moesten, dus we vonden dit best wel spannend. Daarom hadden we dit keer een shuttlebus van Caribeshuttle geboekt, die ons van Liberia tot San Juan del Sur bracht. Dit maakte de reis erg makkelijk en veilig, maar het kostte ons wel relatief veel geld. Dit hebben we andersom dus gewoon met openbaar vervoer gedaan en dat was prima te doen!

Om bij de grens van Costa Rica te komen, kun je het beste vanuit Liberia of La Cruz een bus nemen naar de grens bij Penas Blancas. Waarschijnlijk word je zodra je uitstapt meteen benaderd door iemand die je begeleidt naar een klein hokje waar je de exit fee moet betalen. Hierna moet je naar het grotere immigratie loket waar je een exit stamp in je paspoort krijgt, Wanneer dit gedaan is mag je de grens naar Nicaragua over lopen! Dit is zo’n 5 minuten lopen, maar je kunt je eventueel ook laten rijden in een tuktuk. Eenmaal aan de Nicaragua kant betaal je eerst weer een kleine fee en ga je naar het tweede loket om je entree fee te betalen en de entree stamp te ontvangen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het wijst wel een beetje vanzelf als je er bent. Om daarna vanaf de grens naar San Juan del Sur te komen, neem je eerst een bus naar Rivas en vanaf daar naar San Juan!

Grensovergang Nicaragua naar Costa Rica

Zoals eerder beschreven hebben we na de eerste keer geen shuttle meer genomen en alles met lokale bussen gedaan. De grensovergang van Nicaragua naar Costa Rica verliep verder precies hetzelfde maar dan andersom!

Migratiekantoor van Costa Rica naar Panama

Grensovergang Costa Rica naar Panama

Vanuit Puerto Viejo in Costa Rica reisden wij naar Bocas del Toro, een eilandengroep in Panama. Om hier te komen neem je een bus tot de grens bij Sixaola, waar je gedropt word bij een loket en de eerste exit fee betaald bij de douane. Hierna loop je stuk tot het volgende kantoortje, waar je de exit stamp krijgt. Hierna moet je de brug over lopen wat de grensovergang naar Panama is! Nadat je daar de entree fee betaald en de nodige stempels ontvangt, mag je Panama in. Als je vanaf daar ook naar Bocas del Toro reist, pak je een bus tot Almirante en vanaf daar een boot naar de eilanden!

Grensovergang Panama naar Colombia

Wij reisden van Panama naar Colombia per vliegtuig, omdat we niet heel positieve dingen lazen over het grensgebied. Er zijn wel bussen die je de grens over brengen, maar ik kan dus niet vanuit eigen ervaring vertellen hoe dit gaat. Wij vlogen van Panama City naar Barranquilla, een stadje vlakbij Santa Marta. Vanuit hier namen we de volgende dag een bus naar Santa Marta.

Lees hier trouwens de allermooiste reisroute door Colombia!

Grensovergang Colombia naar Ecuador

De grensovergang van Colombia naar Ecuador hebben wij erg lang over getwijfeld hoe we dit het beste en veiligste konden doen. We lazen veel verschillende verhalen van andere reizigers en kwamen er maar niet uit of we overdag moesten reizen of juist ’s nachts. Ook hoorden we dat het bij de grens erg druk is met Venezolaanse vluchtelingen die Ecuador in willen komen. Ze hebben bij de douane nu wel aparte rijen gemaakt voor locals + toeristen en voor vluchtelingen, dus dit scheelt al in de veiligheid en in de wachttijden. Uiteindelijk hebben we besloten een nachtbus te nemen van Cali tot Ipiales, omdat we niet in het donker de grens over wilden gaan.

Hier kwamen we in de ochtend aan en hebben we eerst het mooie Santuario de las Lajas bezocht, wat echt een must-do is als je er de tijd voor hebt! Hierna pak je de taxi naar de grens, waar je eerst naar het loket gaat om Colombia uit te mogen. Daar betaal je de exit fee, krijg je de nodige stempels en loop je een stukje tot het loket voor Ecuador. Hier moesten wij vrij lang wachten ondanks de aparte rijen, zorg dus dat je er zo vroeg mogelijk aankomt. Nadat je ook hier de entree fee betaald en de stempels hebt gekregen, mag je door. Vanaf daar neem je een taxi of collectivo naar Tulcan, van waar de bussen gaan naar Quito in Ecuador! Wij deden dit alles dus in 1 dag, wat goed te doen was maar wel een erg lange en vermoeiende reis. Eventueel kun je je reis opbreken door bij Ipiales te overnachten.

Lees hier trouwens de allermooiste reisroute door Ecuador!

Grensovergang Ecuador naar Peru

Bij de grensovergang van Ecuador naar Peru hebben wij onze allereerste regel verbroken, we staken deze namelijk ’s nachts over en niet overdag. Dit omdat de snelste en makkelijkste manier om van Montañita naar Mancora te reizen de directe nachtbus is. We hadden van een andere reiziger gehoord dat dit prima te doen was en dit was enkele dagen voordat wij gingen, dus daar vertrouwden we genoeg op om hetzelfde te doen. Let er trouwens wel op dat je in Montañita naar het kantoor van CIFA tours zelf gaat voor een ticket en niet naar het algemene busstation aan de hoofdweg!

Vanuit Montañita reisden we met de CIFA nachtbus tot de grens. Hier moesten we midden in de nacht uitstappen en begeleidde de chauffeur ons naar het kantoor. Hier is zowel het exit als het entree loket in dezelfde ruimte, dus dit maakte het erg makkelijk. Blijf wel goed bij elkaar zodat je je bus en medereizigers niet kwijt raakt, en kijk niet gek op van de vele vluchtelingen die hier slapen in tentjes of in de open lucht. Dit was erg triest om te zien, maar we hebben ons er niet onveilig door gevoeld. Nadat alle inzittenden weer terug in de bus waren reden we door tot Mancora, waar we vroeg in de ochtend aankwamen!

Lees hier trouwens de allermooiste reisroute door Peru!

Adios!

Facebook groepen voor Latijns Amerika

Wist je dat er een aantal super handige Facebook groepen zijn waarbij je snel en gemakkelijk in contact komt met mede reizigers in Midden- en Zuid-Amerika? Of je nu een reis aan het plannen bent en vol in de voorbereiding zit of al lang en breed onderweg bent: een snelle vraag stellen is in een Facebook groep super gemakkelijk. Natuurlijk is het ook leuk om daar je foto’s en ervaringen te delen met je mede-reizigers! Zie je daar ?

Meer reisroutes en reistips

Wil je meer lezen over Latijns Amerika of misschien wel een heel ander continent? Check dan onze bestemmingen pagina, de reistips pagina, de reisroutes pagina of laat je inspireren! Wil je Spaans leren voor je vertrek? Neem dan eens een kijkje bij istudyathome – Spaans Leren Online.

Vind je het leuk om meer te zien van mijn persoonlijke reizen en foto’s? Check dan mijn Polarsteps of Instagram! 🙂

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

20 euro gratis bij de grootste Exchange van Nederland

Actie tot en met 31 maart, registreer via onderstaande link en ontvang 20 euro na een succesvolle registratie!