Kuala Lumpur, het multi-cultureel centrum van Maleisië

Een groot deel van de mensen die naar verschillende landen in Azië reizen, doen dit via Kuala Lumpur. De grote luchthaven is een centraal overstap punt in Azië en velen hebben hier een overstap naar de eindbestemming. Wij dachten: Waarom uren wachten op een luchthaven terwijl er een geweldige wereldstad zich aandoet op slechts 15 minuten van het vliegveld?

We besloten vooraf Kuala Lumpur zodanig in te plannen dat we aan het begin van onze vakantie alle tijd hadden om de stad te verkennen. Een echte stedentrip, maar dan aan de andere kant van de wereld. Vier dagen lang hadden we de tijd om een beetje acclimatiseren en te wennen aan de jetlag, alvorens we verder vlogen naar de Filipijnen. Dit bleek een geweldige keuze! In Kuala Lumpur is zo veel te zien en te doen, het is met recht de culturele hoofdstad van Maleisië te noemen. Werkelijk alle culturen van de wereld lopen hier door elkaar, en dat op een uiterst respectvolle en vredige manier. Kuala Lumpur is wat dat betreft echt een voorbeeld voor de rest van de wereld, heel Maleisië is dat overigens.

In 1 minuut de hoogtepunten zien? Check dan even de video!

Verschillende bouwstijlen, dé handtekening van Kuala Lumpur, Maleisië
Verschillende bouwstijlen, dé handtekening van Kuala Lumpur, Maleisië
Eén van de straatjes van Chinatown - Kuala Lumpur, Maleisië
Eén van de straatjes van Chinatown – Kuala Lumpur, Maleisië

Onze accommodatie: Suzie’s Guesthouse and Hostel

Voor slechts 56 euro hadden we 3 nachten een privé kamertje in dit kleinschalige hostel. Het was basic en niet al te groot, maar wel schoon en gezellig. We werden vriendelijk ontvangen en goed geholpen door de medewerkers die veel moeite deden om ons elke dag weer naar de beste plekjes in Kuala Lumpur te wijzen. Het ontbijt was tevens inbegrepen en alhoewel dit ook erg basic was (toast, fruitsapje, broodje, koffie) voldeed het wel aan onze verwachtingen en qua prijs kwaliteit waren we uiteindelijk uiterst tevreden. De lokatie was goed, het ligt redelijk centraal en het Metrostation ‘Pasar Seni’ ligt op enkele minuten lopen vanaf het hostel. In de low-budget categorie behoort dit kleine hostel toch wel tot de toppers, is onze ervaring. Aanrader dus!

Feesten in Kuala Lumpur

In het hostel waar we verbleven maakte we al snel kennis met andere backpackers en de dag dat we aankwamen gingen we al direct op stap met een groepje uit ons hostel. We hadden het geluk dat twee van hen al langere tijd verbleven in Kuala Lumpur omdat ze hier enkele maanden aan het werken en studeren waren. Wat al snel duidelijk werd is dat er een geweldige rooftop bar in de buurt was met uitzicht op de hoge torens van de stad. De naam? Reggae Mansion Rooftop Bar, onderdeel van de keten Reggae Hostels. Klik hier voor de website en lokatie. Zet ’em vast op je places-to-visit! Voor enkele euro’s heb je hier topavond na topavond. Het is er gezellig, het uitzicht is top en de cocktails zijn 3 euro. Doen!

Kuala Lumpur city sightseeing bus vs Metro

Wij zijn doorgaans groot voorstander van city sightseeing bussen. Ze brengen je in 1 of 2 dagen op alle hotspots en geven je alle vrijheid om in en uit te stappen waar je wil. Ook in Kuala Lumpur boekten wij deze bus. Helaas moesten we na een halve dag concluderen dat in Kuala Lumpur dit geen beste optie is. We stonden meer stil in de file dan dat we aan het rondlopen en kijken waren. Het verkeer is op sommige plekken echt een drama en dit is gewoon zonde van je tijd.

Grote drukke straten in Kuala Lumpur, Maleisië
Grote drukke straten in Kuala Lumpur, Maleisië

We besloten dan ook snel om toch maar over te stappen op het metro systeem, en dit bleek al snel de goede keuze. We waren veel sneller waar we zijn wilden en gewapend met het boekje van de city sightseeing bussen wisten we precies waar we moesten zijn. De tickets van de bussen (18 euro per persoon voor 48 uur) hebben we uiteindelijk maar weinig mee gedaan. Bespaar jezelf dan ook die 18 euro en kies voor de Metro!

Menara Observation Tower

Bij uitstek dé plek om de stad van bovenaf te bezichtigen. We twijfelden nog even om tickets te kopen voor de Petronas Twin Towers (we waren al binnen) zodat we over dat bruggetje tussen de 2 gebouwen konden lopen op 300 meter hoogte. Echter vonden wij die tickets erg duur (25€), was je tijd boven zeer beperkt, was het zeer druk en kijk je van de torens af terwijl je deze juist eigenlijk wil zien! De oplossing? Menara Observation Tower. Voor 10 euro heb je een prachtig utizicht over de stad, mét uitzicht op de Petronas Twin Towers. Aanrader!

Menara Observation Tower - Kuala Lumpur, Maleisië
Menara Observation Tower – Kuala Lumpur, Maleisië
Menara Observation Tower - Kuala Lumpur, Maleisië
Menara Observation Tower – Kuala Lumpur, Maleisië
Menara Observation Tower - Kuala Lumpur, Maleisië
Menara Observation Tower – Kuala Lumpur, Maleisië

Eten en drinken in Kuala Lumpur

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop. Een patatje oorlog nog net niet, maar het is echt een multi-culti stad en zelfs duitse braadworsten zijn te krijgen voor wie dat wil. We hebben ons een aantal keer laten verassen door echte lokale gerechten te kiezen en ik heb werkelijk genoten van het eten. Gewoon van de straat, of in kleine straatrestaurantjes in Chinatown. Nergens werd ik teleurgesteld, het smaakte allemaal even goed!

Zoet, pittig en krakend vers. Iets met Sojasaus. Heerlijk was het - Kuala Lumpur, Maleisië 07
Zoet, pittig en krakend vers. Kip met Sojasaus en basilicum. Heerlijk was het – Kuala Lumpur, Maleisië

Het park bij de Petronas Twin Towers

De twin towers zijn van binnen geweldig om te zien. Het straalt aan alle kanten extravagante luxe uit en je moet het gewoon een keer gezien hebben. Waar we echter veel meer tijd spendeerden, was in het prachtige park aan de voet van de torens. Het is super strak onderhouden en veel locals en toeristen liggen her en der te chillen in het gras. Er is zelfs een openbaar zwembad en meerdere vijvers inclusief fontijnen en  een breed scala aan verschillende vogels. Plus natuurlijk het prachtige utizicht op de torens zelf. Wij vonden het heerlijk om hier brak te zijn na die zware stapavonden. Even lekker tot rust te komen, ‘ver’ weg van de hektiek van de stad.

KLCC park bij de Twin-Towers - Kuala Lumpur, Maleisië
KLCC park bij de Twin-Towers – Kuala Lumpur, Maleisië
KLCC park bij de Twin-Towers - Kuala Lumpur, Maleisië
KLCC park bij de Twin-Towers – Kuala Lumpur, Maleisië
KLCC park bij de Twin-Towers - Kuala Lumpur, Maleisië
KLCC park bij de Twin-Towers – Kuala Lumpur, Maleisië
KLCC park bij de Twin-Towers - Kuala Lumpur, Maleisië
KLCC park bij de Twin-Towers – Kuala Lumpur, Maleisië

Tips voor Kuala Lumpur

Niet doen

 • Chinatown ingaan na 10 uur ‘s avonds. Je zal worden getrakteerd op bergen en bergen afval. Iedereen laat alle troep achter, inclusief etensresten van alle tentjes overdag. Dit wordt dagelijks ‘s nachts opgehaald, maar ‘s avonds is het hier echt goor en hebben we vele ratten zien lopen.
 • City sightseeing bus. Je staat meer in de file dan dat je vooruit komt, echt zonde van je tijd en geld.

Doen

 • Metro pas! Voor 8 euro onbeperkt met de metro. Snel, effectief en betrouwbaar op de seconde.
 • Reggae Mansion Rooftop Bar. Feesten vanaf een dakterras met uitzicht op de torens. Gezelligheid en cocktails voor 3€!
 • Menara Observation Tower. Goedkoop alternatief om de stad van bovenaf te zien + je hebt direct uitzicht op de Petronas Twin Towers.
 • KLCC Park. Het park ligt aan de voet van de twin towers en is een oase van rust. Prachtig ontworpen en strak onderhouden. Gratis entree.

Totale Kostenplaatje

 • Voor 312 euro x 2 vlogen we (enkele reis) naar Kuala Lumpur.
 • 56 euro voor 3 nachten hostel (privékamer) + ontbijt.
 • 36 euro voor 2 tickets city sightseeing bus (die we uiteindelijk amper hebben gebruikt want: Metro).
 • 32 euro aan metro tickets verdeeld over 3 dagen.
 • 20 euro voor 2 tickets in de Menara Observation Tower.
 • 140 euro zakgeld waarvan we 4 dagen hebben gegeten, gedronken en gefeest!

Totale kosten voor 4 dagen/3 nachten in Kuala Lumpur: 284 euro voor twéé personen! Exclusief de vliegtickets dan, omdat je natuurlijk niet effe op een neer vliegt voor een stedentrip naar Kuala Lumpur. Over het algemeen is Kuala Lumpur goedkoop en hebben we ons dan ook echt niet ingehouden qua uitgaven.

Na 4 dagen feesten en de stad verkennen was het tijd om weer te vertrekken. De volgende halte? Manilla, Filipijnen! Vanuit daar starten we onze rondreis door de Filipijnen. Daarover later meer!

6 comments

Complimentje geven, een vraag stellen of wat te zeuren? Laat dan hier je berichtje achter...