Hoe gaan we verder met ons leven na covid-19? Hoe zit het met werkdruk, onze wegwerpcultuur en het klimaat tijdens en na het coronavirus? Is dit het juiste moment om oude gewoontes te verbreken en te veranderen? Dit zijn een aantal belangrijke vragen die ik mijzelf onlangs heb gesteld. Het coronavirus houdt het land namelijk nog steeds stevig in haar greep. De wereld, ook buiten Nederland, lijkt al weken stil te staan. Een groot deel van Nederland zit daardoor al enkele weken thuis en met het wegvallen van reistijd (thuiswerken), boodschappen doen (laten bezorgen) en gesloten horeca lijkt men ineens veel tijd over te houden. Tijd genoeg dus om even te reflecteren. Om na te denken, om op onderzoek uit te gaan en om beslissingen te nemen.
Enerzijds zie ik dat veel mensen uren lang doelloos internetten, scrollen en verstrikt raken in de donkere hoekjes van het internet. Nog nooit zag ik onder reguliere nieuwsberichten van de NOS zo veel ridicule samenzwerings- theorieën en waanideeën over bijvoorbeeld relaties tussen 5G en het coronavirus.
Anderzijds zie ik dat er ook veel mensen zijn die juist nu de tijd nemen om even te reflecteren op zichzelf, de maatschappij en hoe we omgaan met onze planeet. Is de werkdruk die we ervaren wel normaal? Waarom blijven we allemaal toch meedoen aan de hype & wegwerpcultuur van o.a. de Action en Primark? Allemaal vragen die we onszelf juist nu stellen.
Lees ook: Het coronavirus | 5 leuke en positieve ontwikkelingen in de categorie POSITIVITEIT & DUURZAAMHEID.
Minder stress en een schonere lucht
We zien in dat met slechts enkele weken of maanden productiestilstand, de natuurlijke wereld zich op veel vlakken snel lijkt te herstellen. Men ervaart minder stress. De lucht en rivieren zijn schoner. We oefenen onze hobby’s uit en denken na over een toekomst na covid-19. Het leven na het coronavirus lijkt een ware paradox te gaan worden – een T-splitsing, een mogelijke kans om het vanaf dit punt toch eens anders te gaan doen.
Verbreek oude gewoontes
Verbreek in je leven na covid-19 oude gewoontes. Stop met het grijpen naar Quick Fashion, minimaliseer het inslaan van wegwerpmode voor de zomer. Trek je kast weer eens open, ruil kleding met familie en vrienden of draag het gewoon nog een jaartje. Laten we deze crisis zien als een kans en als samenleving ons best doen om een betere wereld te creëren voor mens en dier.
Laten we gaan bouwen aan een wereld waar je niet alleen maar bezig bent met geld. Laten we werken aan een wereld waarbij je niet leeft om te werken waarbij geen meer tijd is voor jezelf en je gezin. Laten we gaan werken aan een wereld waarin we niet alles meer kapot maken voor financieel gewin. Laten we werken aan een wereld waarin niet 10% van de rijken 90% van de rijkdommen vergaren. Verander je mindset en neem genoegen met minder.
De coronacrisis als resetknop voor wegwerpgoederen
Minder consumptie is een feit tijdens de Coronacrisis. De vraag die je jezelf juist nu moet stellen is of je het uitbundig consumeren van wegwerpgoederen wel zal gaan missen. Mis je het nu, tijdens de quarantaine? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk heb je namelijk gemerkt dat al die rommel die je hebt, weinig tot geen waarde hebben.
Je hebt kasten, zolders en schuren uitgeruimd en vol verbazing gekeken naar je eigen rommel. Al die rommel waren we eigenlijk al jaren spuugzat, alleen drong het nog even niet tot ons door.
De Coronacrisis kan ons helpen om een schoner, beter leven te leiden. In China is de lucht opgeklaard en sterven nu minder mensen aan luchtvervuiling dan voor het virus. Het water in Venetië is weer zo helder, dat je de vissen ziet zwemmen.
Het virus brengt naast alle ellende ook iets goeds. Stel jezelf open voor deze nieuwe gedachtes. Nu gebeurt wat we eigenlijk allang wisten, iets dat er veel eerder had moeten gebeuren. Minder reizen, minder rotzooi, minder stress, meer tijd voor elkaar. Eerder durfden we die sprong niet te wagen.
Hoe gaat jouw leven er na covid-19 uitzien? Ben jij in staat on oude gewoontes te doorbreken? Laat het ons weten in de reacties.