Foto backups maken op reis, hoe doe je dat nu eigenlijk? In sommige reis gerelateerde Facebook groepen waarvan ik lid ben zie ik deze vraag regelmatig voorbij komen. Veel mensen proberen elkaar dan te helpen, maar niet elke oplossing is even effectief of betrouwbaar. Voordat je begint aan je verre reis is het verstandig om ook even na te denken over hoe je al je foto en video backups gaat maken. Je telefoon of camera en al je herinneringen kwijtraken is misschien wel één van de ergste dingen die je kan gebeuren onderweg. Zorg daarom altijd voor een fatsoenlijke foto backup en waar mogelijk maak ook backups van je gemaakte video’s. De toekomstige jij zal je dankbaar zijn!
Wil je je mooiste foto’s en video’s echt veilig stellen op reis? Lees dan 5 onderstaande tips en zorg ervoor dat je nooit meer je mooie foto’s en video’s kwijt raakt. Wat er ook gebeurt.
Foto & video backups op reis – Handige tips
Online vs Offline backup
In principe zul je moeten kiezen tussen de twee verschillende manieren van backups maken: online of offline. Welke variant is nu het beste? Daar is helaas geen sluitend antwoord op te geven, ze hebben namelijk allebei voor en nadelen. Ik zet ze even voor je op een rij.
Voordelen
✓ Geen extra hardware = gewichtsbesparing
✓ Niet knoeien met kabeltjes, verbindingen en SD kaartjes
✓ Toegankelijk, makkelijk te begrijpen
✓ Super veilig. Ook al wordt je beroofd van al je spullen. Je beelden staan in de cloud.
Nadelen
– Internetverbinding nodig
– WiFi / internet in buitenland vaak niet snel genoeg. Foto backups gaat vaak nog wel, video meestal niet.
– Fatsoenlijke opslag kost veel geld (maandelijks/jaarlijks)
Online foto backups via de cloud
Ga je betalen voor een cloud dienst, of toch liever de gratis variant? Er zijn namelijk verschillende gratis cloud diensten beschikbaar. Zo kan je bij Google Drive bijvoorbeeld tot 15 GB gratis opslaan. Bij Apple iCloud nog eens 5 GB en bij Microsoft OneDrive ook 5 GB. Zit je toch alweer op 25 GB, mooi meegenomen! Voor sommige zal dit voor foto backups op reis toereikend zijn. Echter zitten hier ook hier wel enkele beperkingen aan.
Voordelen
✓ Makkelijk te registreren en te gebruiken
✓ Handige apps
✓ Gratis
✓ In principe onbeperkt ***
Nadelen
– Beperkte opslag
– Je gegevens & foto’s zijn min of meer vrij te gebruiken door de aanbieder
*** Google biedt naast de 15 GB gratis Google Drive opslag, ook ‘onbeperkte opslag’ aan via Google Foto’s in ‘hoge kwaliteit’. Hoge kwaliteit houdt in dat Google je foto’s automatisch comprimeert en verkleind en dus geen originelen opslaat. Op het eerste gezicht zien de foto’s er nog redelijk goed uit, maar de kwaliteit is helaas niet goed genoeg om naderhand af te drukken of te bewerken.
Ook interessant om te lezen:
- Top 5 – Beste reisapps om onderweg video te bewerken op je telefoon
- Top 5 – Tips en tricks bij het inpakken van je backpack
- Top 5 – Irritatie en ergernissen in Azië, wie kent ze niet? Aanrader!
Foto backups op laptop / tablet / iPad
Een andere populaire optie is een extra tablet of laptop meenemen. Hiermee kan je de foto’s van je camera of telefoon netjes overzetten op de laptop en zodoende een foto backup maken. In zekere zin werkt dit goed. Het is offline en gaat relatief snel. Toch heeft ook deze methode ook duidelijk zijn voor en nadelen. Hieronder de meest belangrijke.
Voordelen
✓ Makkelijk
✓ Veel extra opslag
Nadelen
– Extra apparaten = extra gewicht
– Nog meer apparaten om op te laden
– Indien gestolen of kapot, alles alsnog kwijt
Backups via Whatsapp of Facebook
Ook een veelgebruikte techniek die ik verrassend veel voorbij zie komen, maar één die ik persoonlijk niet kan aanbevelen voor foto backups. Natuurlijk begrijp ik het gemak wel, je dumpt al je foto’s even naar je ouders of vrienden en zo zorg je voor extra kopieën. Simpel toch? Ook een foto album aanmaken op Facebook (eventueel instellen privé) blijft een populaire optie. Als je gemak voorop stelt, is dit een optie voor je.
Voordelen
✓ Makkelijker dan alle alternatieven
✓ Geen andere Apps of hardware nodig
Nadelen
– Internet verbinding nodig
– Kwaliteit beeldmateriaal drastisch omlaag **
** Whatsapp en facebook zijn gratis diensten die wereldwijd opereren, er gaat gigantisch veel data over hun servers. Om het datagebruik enigszins in controle te houden, hanteren WhatsApp en Facebook agressieve compressietechnieken om je foto’s te verkleinen. Het resultaat is dat je foto’s tot wel 20 keer zo klein zijn als het origineel. Om even te laten zien waar je bent is het leuk, maar als je naderhand de foto’s gaat bekijken op je PC of TV zie je echt een enorm verschil. Je kan uiteindelijk niet veel meer met de foto’s. De kwaliteit is simpelweg te laag om af te drukken, een fotoboek te maken of te bewerken.
Foto backups met SD kaartjes of externe harde schijven
Veel reizigers nemen naast een smartphone ook een extra fotocamera mee. Dan nog een GoPro erbij, zo nu en dan een drone en voor je het weet zit je met meerdere SD kaartjes waarvan je niet meer weet wat nu precies waarop staat. Toch zijn SD kaartjes handig onderweg. Ze zijn super klein, wegen niets en wanneer er 1 vol is zet je het over naar de cloud, een harde schijf of je steekt het volgende SD kaartje erin.
Je hebt tegenwoordig al fatsoenlijke SD kaartjes (dus niet die rommel van de Kruidvat) van 64 GB voor 25 euro. Samsung en SanDisk zijn topmerken en zijn hier voor de beste prijzen te verkrijgen via Coolblue. Super compacte externe harde schijven, oftewel Pocket Size HDD’s zijn hier al te krijgen vanaf 55 euro voor maarliefst 1 Terabyte. Daar kan je echt wel even mee vooruit!
Update 28 juli 2020: Onlangs schreven wij een review van de nieuwe Extreme Pro Portable SSD van SanDisk. Een high-end SSD voor de veeleisende gebruiker. Het is de ultieme, supercompacte en robuuste SSD voor reizigers. De gehele review is hier te lezen.
Voordelen
✓ Snel
✓ Veel opslag, vooral met HD’s
✓ Veilig (eventueel met wachtwoord en encryptie)
Nadelen
+ Prijzig, zeker als je meerdere apparaten hebt
+ Omslachtig, kaartje erin, kaartje eruit. Overzetten naar HD, etc.
+ Risico diefstal of (water)schade
Conclusie
Voor beginners / reguliere reizigers
Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er veel mogelijkheden om tijdens je reis foto backups te maken. Van een simpele backup via gratis diensten zoals Google Drive tot extra hardware en/of betaalde cloud diensten. Ben je niet echt een foto- of video bewerker? Doe je na je vakanties weinig tot niets met je foto’s behalve een keertje terugkijken met je schoonouders? Dan zijn de eenvoudige gratis opties waarschijnlijk al goed genoeg voor je.
Voor semi-professionals, bloggers en influencers
Hecht je veel waarde aan je opnames en vind je foto en video backups en tevens de kwaliteit belangrijk? Ga dan voor een combinatie van backups. Ikzelf hanteer altijd een standaard systeem waarmee ik zo veel mogelijk risico probeer uit te sluiten. De strategie bestaat uit 4 eenvoudige stappen.
- Telefoon en SD kaartjes van camera, GoPro etc. vullen met opnames.
- Tussendoor (indien goede wifi) zo veel mogelijk uploaden naar de cloud (Backup 1).
- SD Kaartje vol? Eruit halen en vervangen met een nieuwe (dus niets deleten).
- Volle SD kaartjes kopiëren naar een pocket HD (Backup 2)
Uiteindelijk heb ik voor mijn foto backups altijd genoeg gehad aan SD kaartjes en een pocket HD als backup. Toch probeer ik tussendoor altijd zo veel mogelijk naar de betaalde cloud te sturen (Google – 2 terabyte voor 10 euro p.m.). Het geeft mij net dat beetje extra ‘peace of mind’. Ik zou het namelijk echt verschrikkelijk vinden om mijn beeldmateriaal te verliezen. Of het nu door verlies of diefstal komt – of een ongeplande plons in het water. Ik wil dat mijn foto’s en videobeelden ten aller tijde veilig zijn.