Home » Europa » Kroatië

Kroatië

Kroatië (Kroatisch: Hrvatska)

Officieel Republiek Kroatië is een Zuid-Europees land in de Europese Unie. Begrensd door Slovenië en Hongarije in het noorden, Bosnië en Herzegovina en Montenegro in het zuiden en Servië in het oosten. Geografisch wordt het zuidelijk deel van Kroatië gezien als onderdeel van het Balkanschiereiland. Het strekt zich uit van de uiterste oostelijke hellingen van de Alpen in het noordwesten tot de Pannonische vlakte en de Donau in het oosten. Het centrale deel wordt bedekt door de Dinarische Alpen. De hoofdstad is Zagreb, andere belangrijke steden zijn onder meer Split, Osijek en Rijeka.

Inwoners en bevolking

Kroatië telt ongeveer 4,5 miljoen inwoners. De Kroaten vormen met circa 90,4% de grootste bevolkingsgroep, de Serviërs de belangrijkste minderheid met 4,4%. Andere minderheden zoals Bosniakken, Hongaren, Slovenen, Roma, Tsjechen en Albanezen maken samen ongeveer 5,2% van de bevolking uit.

Bron: Wikipedia

Het klimaat van Kroatië

Kroatië kun je klimatologisch in drie stukken verdelen. De lagergelegen kustgebieden hebben een mediterraan klimaat met milde vrij natte winters en drogere warme zomers. Op het vasteland doemen direct achter de kust de Dinarische Alpen op, een gebergte dat van noord naar zuid langs het hele kustgebied van Kroatië loopt. Volgens veel bronnen en kaartjes zou ook hier een mediterraan klimaat heersen, maar dat is niet correct. In de hoger gelegen gebieden heerst een continentaal klimaat ofwel een gematigd zeeklimaat. De winters zijn hier kouder en natter, ook ‘s zomers ligt de temperatuur niet zo hoog als direct langs het water in de lagergelegen gebieden.

Het oostelijke deel van Kroatië dat grenst aan Hongarije is veel vlakker en ligt een stuk lager dan het westen van het binnenland. Hier is onmiskenbaar sprake van een gematigd continentaal klimaat waarbij de invloed van zee vrijwel te verwaarlozen is omdat het gebied achter een bergrug ligt.

Zonbestemming

Kroatië zit al jaren flink in de lift als populaire zonbestemming. In de zomermaanden liggen de temperaturen op een vergelijkbaar niveau als de Franse Riviera. Wel is de kans op regen groter dan langs de Cote D’Azur. Het zijn vooral de stranden met felblauwe zee die de associaties met de Franse kust doen oproepen. Op veel campings is het in de zomermaanden prima vertoeven langs de Kroatische kust.

Bron: Klimaatinfo.nl