Bizar en extreem, roadtrip door Death Valley, Amerika

Roadtrip door Death Valley

De roadtrip door Death Valley werd onverwachts één van onze favoriete bestemmingen in Amerika. Voordat we gingen lagen onze interesses vooral bij de machtige Grand Canyon en Bryce, en natuurlijk de steden Las Vegas, Los Angeles en San Francisco stonden hoog op ons lijstje om te zien. Death Valley lag min of meer op de route, dus we dachten waarom ook niet? De bizarre vallei van Death Valley bleek echter veel meer te bieden te hebben dan we vooraf hadden gedacht. Het is gigantisch uitgestrekt, de vallei ligt vol met zout en dat wordt hier en daar weer afgewisseld met woestenij inclusief grote zand duinen die zo heet zijn dat je spontaan begint te rennen als er wat zand in je schoenen komt. De lucht is kraakhelder en je kunt oneindig de verte in kijken als je 1 van de bergen op gaat. Epische panorama foto’s maak je hier, het is werkelijk een uniek stukje landschap wat zeker op je lijstje moet staan als je West-Amerika bezoekt!

Wil je snel de hoogtepunten zien? Check dan de video!

We sliepen op een camping dat zich Furnace Creek Ranch noemde. Het zag er tiptop uit en het was niet duur, zo’n $20 dollar per nacht. Op het terrein waren vier restaurants, een zwembad, een post-office, een golfbaan, huisjes en ga zo maar door. Het was heerlijk om na al die woestenij en droogte een plons te nemen in het zwembad. Tijdens het badderen en luieren had je prachtig uitzicht op de bergen om je heen en de zonsondergangen gaven een extra dimensie aan het geheel. Heerlijk! Vlakbij onze campervan stonden hoge dadelbomen die eruit zien als hoge palmbomen, dat was ook een mooi gezicht, zo midden in de woestijn. Wat wel lastig was: de wind! Het waaide behoorlijk en twee minuten de deur van de campervan open betekende dat werkelijke alles onder de stof zat! Maar eigenlijk hoort dat gewoon bij de ervaring, stiekem is het eigenlijk wel cool.

De volgende dag was het tijd om de bezienswaardigheden af te gaan. The Golden Canyon, Devil’s Golfcourse, Bad Water Basin en Dante’s View! Wat een namen hè?

Devil’s Golfcourse

Devil's Goldcourse
Devil’s Golfcourse, Death Valley National Park

Deze naam is eraan gegeven, omdat alleen de duivel hier golf zou kunnen spelen. Deze laag haliet is opgedroogd, knetterhard en vlijmscherp. Steenzout wordt het ook wel eens genoemd. Als je er loopt moet je goed opletten dat je je benen niet openhaalt. Terwijl je er staat hoor je vreemd getik en gekraak. Het klinkt een beetje alsof iemand een blikje uitdeukt. Dat komt omdat het haliet uitzet door de warmte en weer krimpt als het afkoelt. Bizar!

Bad Water Basin

Badwater Basin
Badwater Basin, Death Valley National Park

Devil’s Golfcourse is dit niet de enige bizarre plek in Death Valley. De meeste die een roadtrip door Death Valley maken, kennen Bad Water Basin wel, een van de grote zoutvlaktes. Dit is hét laagst gelegen punt in de US. Het ligt zo’n 85 meter onder de zeespiegel, het is enorm uitgestrekt en met de zon erop is de witte vlakte een onwerkelijk gave plek. De foto’s spreken denk ik voor zich.

Salt flats, Badwater Basin, Death Valley National Park

Dante’s View

Dante’s view is het hoge uitzichtpunt met een perfect zicht op de vallei. Je moet even wat rijden om boven te komen maar het uitzicht op de zoutvlakte is geweldig! Het was heerlijk om daar even in alle rust te lunchen, een beetje te klimmen en de omgeving echt even op je in te laten werken.

Dante’s view on Badwater Basin, Dante’s view, Death Valley National Park
Dante’s view on Badwater Basin, Death Valley National Park

Straaljagers

Terwijl we terug reden vanuit de bergen naar de vallei, om een start te maken aan de rit naar Yosemite, hebben we nog veel meegemaakt. We werden opgeschrokken door straaljagers die vlak over ons heen vlogen! Ze waren echt dichtbij! De eerste die we zagen kwam slechts enkele tientallen meters over de campervan heen geschoten. We schrokken enorm want je ziet eerst de straaljager en wanneer je hersenen proberen te begrijpen wat er ineens door je beeld schiet komt het oorverdovende gebrul. De straaljagers (toevallig zag ik dat het F-18’s waren, lang leve computergames) gingen niet gewoon normaal rechtdoor. Nee, de vallei was erg smal en kronkelig. Ze gingen dwars, ondersteboven of hoe het maar uitkwam in de smalle vallei. Echte stuurmanskunst, een privé vliegshow tijdens reis, ZO GAAF! We zijn nog even uitgestapt om te kijken in de verte, maar het duurde even voor ze terugkwamen en besloten maar weer verder te rijden.

Na wat onderzoek blijkt dit een veelgebruikt oefenterrein van de luchtmacht om hun piloten te trainen, de kans dat je de straaljagers hier tegenkomt, is dus behoorlijk groot!

Coyote’s

Tot slot toen we Death Valley bijna uit waren, reden we nog langs een groep Coyote’s, we waren net te laat met reageren dus konden helaas niet meer stoppen. Toch hebben we ze in de video nog even kort kunnen vangen! Deze dag gebeurde er nog veel meer (iets met rotsblokken, hertjes en sneeuw) maar daar meer over in onze volgende blog! Yosemite Valley!

Tips:

  • Sommige stukken zijn in de zomer gesloten, informeer jezelf op de government website, hier staan ook veel tips over de beste bezienswaardigheden. Tevens handig om je route te plannen. https://www.nps.gov/deva/index.htm

  • Neem voldoende water mee, en dan hebben we het niet over liters maar Gallons! Sterker nog: je bent verplicht om een X-aantal liters drinkwater bij je te hebben, en je kunt hierop worden gecontroleerd.

  • In de hete maanden zet je je airconditioning van je auto of camper UIT. Je zult denken dat we gek zijn, maar de airco vreet vermogen van je motor en je motor zal daardoor eerder heet worden. Je zult de eerste niet zijn die stil komt te staan met een overgekookte motor.

  • Tanken doe je wanneer je nog een uur of 2 buiten Death Valley, daar zijn de benzine prijzen nog normaal. Wanneer je in de uitgestrekte vallei bent zal je her en der wel kleine tankstations zien, maar prijzen liggen daar zomaar 50% hoger! Zorg dus voor een volle tank voor je Death Valley bezoekt.

Kosten overzicht:

  • $40 dollar voor 2 overnachtingen (zonder stroom of hook-up) op Furnace Creek Ranch. We hadden genoeg aan het zonnepaneel op het dak van onze campervan!
  • $53 dollar voor een volle tank voor we Death Valley inreden, toen we eruit reden 2 dagen later hadden we nog een kwart over.
  • $54 dollar voor 1 keer uit eten bij de restaurants van Furnace Creek Ranch. Niet heel goedkoop, maar de kwaliteit van het eten was prima en we hadden de andere dag wat vlees uit onze koelkast op de BBQ gegooid.
  • $21 dollar aan boodschappen in de winkel van Furnace Creek Ranch.
  • $0 dollar omdat we de National Park pas aan het begin van onze reis al hadden aangeschaft, dus we konden gratis het park in.

Totale kostenplaatje voor 2 dagen touren, tanken, 2 overnachtingen, zwemmen en eten in Death Valley:

  • $168 dollar, wat neerkomt op $84 dollar per persoon voor 2 dagen! slechts $42 dollar per dag. Helemaal niet gek!
The Date Grove, Death Valley National Park
Furnace Creek Resort, Death Valley National Park
Coyote at Furnace Creek Resort, Death Valley National Park
Sand Dunes, Death Valley National Park
Ruins, Death Valley National Park
Swimming pool at Furnace Creek Resort, Death Valley National Park

Zelf ook zo’n geweldige roadtrip door amerika maken?

Dan hebben we hieronder nog een aantal belangrijke reistips top 5 voor je. Reizen hoeft namelijk helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn! Met een paar simpele vuistregels en wat vrije tijd kan je zelf vaak veel meer dan je denkt. Wij helpen je vast een handje op weg.

Next stop: Yosemite National Park!

6 comments

Complimentje geven, een vraag stellen of wat te zeuren? Laat dan hier je berichtje achter...