Rinjani tips – Belangrijk: Wat moet je weten voordat je gaat? – Lombok, Indonesië

Prachtige beelden

In deze post gaan we je enkele belangrijke Rinjani tips geven zodat je indien je het plan hebt om te gaan, zo goed mogelijk voorbereid bent. Rinjani is een prachtige vulkaan, en we hebben daar prachtige beelden van. Dat heb je waarschijnlijk al gezien in de 2 vorige blogposts, zo niet dan is het alsnog de moeite waard om nog even de video’s te bekijken voordat je verder leest –> De Rinjani vulkaan beklimmen – Dag 1, boven de wolken en De Rinjani vulkaan beklimmen – Dag 2, de top @ 3726 meter.

De omgeving is dan ook gewoon prachtig te noemen. Helaas heeft Rinjani ook een duistere kant, we hebben nogal wat Rinjani tips en feitjes opgelijst die je moet weten voordat je gaat. Check de video en lees hieronder de feiten. Informeer jezelf voordat je jezelf in het diepe gooit. Er zijn veel zaken die je echt niet zou verwachten en het is goed om van tevoren te weten wat je te wachten staat. Hieronder alvast een voorbeeldje…

 

Prachtig uitzicht... met een hoop troep ervoor - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 06

De belangrijkste Rinjani Tips en feitjes op een rij.

Waar niemand het namelijk over wil hebben, is de gore puinhoop in het gehele nationale park. Plastic dumpplaatsen als je bij een willekeurige klif even naar beneden kijkt. Honderden ‘schijthollen’ die niet eens even worden dichtgegooid. De ratten domineren de zonsondergangen, die met honderden tegelijk uit hun hollen komen om de feestmaaltijd rond zonsondergang te verorberen.

Dit wordt haarfijn opgevolgd door schreeuwende apen met zonsopkomst, die het hele ritueel nog eens over doen. Maar nu is het anders. De apen stelen van je bord als je even niet oplet, ze ogen aggresief en zijn gewend aan het leven in de vuilnisbelt op 2,5 km hoogte. Compleet verpest door ons, de mensen.
Niemand verteld je dit wanneer je op het punt staat deze ontzettend zware trekking te doen, dus neem ik bij deze de verantwoordelijkheid. Niet de fijnste Rinjani tips die je kunt krijgen, maar wel hele belangrijke.

Tips voor Bromo en Ijen

Afval op Rinjani

De hoeveelheid afval op de Rinjani vulkaan gaat al je verbazingen ter boven. Het is een groot probleem. Op en langs alle paden ligt plastic. Flesjes, blikjes, zelfs complete zakken vol met troep. Kijk je langs een ravijnrand naar beneden, wordt je meestal getrakteerd op nog meer zakken afval. Alsof men het gewoon van de rand af gooit, hopend dat niemand het daar zal vinden. Werkelijke onbegrijpelijk. Als je dan vraagt, waarom er zo veel afval ligt en wie dit doet, krijg je veelal makkelijke antwoorden. Het zijn de porters, het zijn de toeristen, de overheid doet niets. Hoe dan ook, het is een ongelovelijke bende op de vulkaan. Iets wat je beter vooraf kunt weten, ik vond de confrontatie aldaar namelijk zeer onprettig.

De porters, en de gigantische bende die ze achter laten - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 03
De porters, en de gigantische bende die ze achter laten – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips
Het, een plekje om nog meer rotzooi te dumpen - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 11
Hey, een plekje om nog meer rotzooi te dumpen – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips
Plastic, plastic, plastic - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 10
Plastic, plastic, plastic – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips

Apen op Rinjani

Aan de rand van de vulkaan zijn veel apen te vinden. Ze zijn brutaal, en soms zelfs agressief. Dit komt natuurlijk omdat er zoveel afval ligt, en omdat er vele groepen porters en toeristen hier overnachten. Er is een constant gevecht gaande tussen de apen onderling, de porters en toeristen. Er wordt dagelijks eten gekookt en er blijft veel rotzooi achter. Alle reden dus voor de apen om hier te zijn.

Apen die vuilniszakken plunderen - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tipsApen die vuilniszakken plunderen – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips

De apen weten wel raad met al die rotzooi - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 09
De apen weten wel raad met al die rotzooi – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips
Vers van de pers, de porters liepen net weg, een feestmaaltijd voor de apen - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 08
Vers van de pers, de porters liepen net weg, een feestmaaltijd voor de apen – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips
Vers van de pers, de porters liepen net weg, een feestmaaltijd voor de apen - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 08
Vers van de pers, de porters liepen net weg, een feestmaaltijd voor de apen – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips

Grappig en triest

Tijdens het koken en eten kreeg het nog wel een enigzins grappige wending. Er waren 2 brutale apen die onze porters voor de gek hielden. 1 ging als een gek richting de tent rennen en net doen alsof hij iets voor in de tent ging stelen, of begon aan de achterkant ineens aan de tent stokken te rammelen. De porter probeerde dit te stoppen maar een andere aap ging stiekem via de zijkant van de tent, tilde daar het zijl lichtjes op en steelde zo stiekem pannekoeken en eieren. Dat was lachwekkend om te zien, een pluspuntje in het eigenlijk trieste verhaal.

Ratten op Rinjani

Op 2,5 kilometer hoogte boven de wolken in je tentje zou je willen denken aan de prachtige wereld waarin je je begeeft, maar ondertussen zie en hoor je de ratten. Ze krioelen om je heen, vechtend en piepend om het beste stukje plastic met etensrestjes. Vooral rond zonsondergang, dan komen ze ineens met zijn allen tevoorschijn.

In de schemering zie je wat door het gras schieten en hoor je wat geritsel. Je kunt het eigenlijk niet plaatsen, wat is het? Een konijntje? Maar naar mate de zon verder ondergaat, zie en hoor je er steeds meer, en ineens wordt het je duidelijk: Het zijn ratten. Tientallen, honderden, misschien wel duizenden. Daar waar je net lekker je bordje rijst zat te eten in het gras, lopen nu ineens allemaal ratten. Een confronterende gedachte. Wanneer het echt donker is ga je in je tentje liggen om te slapen, maar besef wel dat je de ratten nog om je tent hoort krioelen, en ook hoort vechten en schreeuwen. Ik deed lekker mijn oordopjes in, maar fijn was het in ieder geval niet. Meteen een extraatje op het lijstje Rinjani Tips: oordopjes.

Vuil, overal waar je kijkt - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 05
Vuil, overal waar je kijkt – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips
Nog meer vuil en plastic - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 04
Nog meer vuil en plastic – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips

5* toilet

Het lijkt zo vanzelfsprekend, naar de WC gaan. Ook tijdens deze tocht zal je geregeld naar de WC moeten. De porters gebruiken daar dit geweldige systeem voor. Ze zetten een soort tentje op zoals te zien op de foto hieronder en daarin graven een klein kuiltje, je legt je drol erin en klaar. Op zich een prima systeem, maar met duizenden bezoekers en slechts een beperkt aantal vierkante meters voor tenten en overnachtingen, stikt het van de kuiltjes waar de zogenaamde WC’s hebben gestaan. Ze zijn vaak maar enkele centimeters diep, en de stront ligt geregeld net onder of op de oppervlakte. Hier zit je je avond eten naar binnen te werken en hier staat jouw tentje op snachts. Vul de rest van de details zelf maar in.

5 sterren toilet - Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips 125 sterren toilet – Rinjani vulkaan, Lombok, Indonesië, tips

Belangrijke Rinjani tips: illegaal de berg beklimmen en je verzekering

Als je na 3 slopende dagen, 500 meter voor het einde ineens van je guide door iemands tuin moet lopen om de politie te ontwijken, kijk dan niet raar op. Na 3 dagen vertelde hij ons doodleuk dat we illegaal de berg hebben beklommen omdat het park gesloten is door een recente uitbarsting, en dat het seizoen voorbij is. We wisten gewoon van verbazing niet wat we moesten zeggen, wat the fuck maak je me nu dan?? Er spookte allerlei doemscenario’s door mijn hoofd, wat als…

Enige verzekering kan je namelijk wel vergeten. Val je toevallig van een rots, dan lacht je verzekering in Nederland je glashard uit. Want ja, welke idioot gaat illegaal een gevaarlijke vulkaan beklimmen, wat eigenlijk verboden is? Mooraal van het verhaal: Check van tevoren of het park wel open is, en laat je niet informeren door de tour organisaties, die willen namelijk alleen het geld vangen. Het is natuurlijk niet voor niets dat ze dit op het einde pas vertellen…

Rinjani Tips, wat absoluut mee te nemen

Goede wandelschoenen

De mother of all Rinjani tips. Ik kan het niet genoeg benadrukken. De paden zijn ruw, oneven, gesteente, zand, modder, van alles kom je tegen. Met vlagen is het gewoon ronduit gevaarlijk. Val je, bestaat de kans dat je het niet eens overleefd. Neem dan ook geen risico door uit te glijden met de gladde zolen van je sneakers. Een gebroken enkel op 3 kilometer hoogte en 50 kilometer van het dichtsbijzijnde ziekenhuis, is echt geen pretje. Fatsoenlijke wandelschoenen hoeven echt niet duur te zijn, wij hebben al vele hikes getrotseerd met onze wandelschoenen van het budget merk QUECHUA (hier te koop, klik) van slechts 4 tientjes!

Regenjas (voor jou, en voor je backpack!!!)

Een absolute must in het lijstje Rinjani Tips. Wij hebben op de laatste dag een regenbui meegemaakt, wow! Het kan echt ontzettend hard gaan op de Rinjani vulkaan. We zijn ook reizigers tegen gekomen die 3 volle dagen regen hebben gehad. Op een gegeven moment helpt niets meer, maar wat wel je redder kan zijn is een soort regen cover om je backpack (klik hier om te zien waar we het over hebben), en alles in je backpack apart verpakken in plastic zakken. Dan moet de regen door meerdere lagen plastic heen, wat in ieder geval vertragend werkt. Want bedenk jezelf: niets is zo verschrikkelijk als na 16 uur lopen moeten gaan slapen in natte kleding, en geen mogelijkheid om iets droogs aan te trekken.

Zaklamp / hoofdlamp

Je zal veel uren in de nacht doorbrengen. En zoals hierboven genoemd zijn veel stukken ronduit gevaarlijk. Het is dan ook wel fijn om te zien waar je loopt. De tour guides hebben vaak wel wat lampen beschikbaar, maar je bent in Indonesië, verwacht daar dus niet teveel van. Zorg zelf voor goed licht en voldoende accu/batterij capaciteit. Deze simpele hoofdlampjes (klik) zijn maar 5 euro en gaan 25 uur mee op 2 AAA batterijtjes. Ze zijn maar 5 euro maar hebben al vele hikes overleefd, aanrader dus.

Pet, hoed en zonnebrand creme

Je zit hoog in de bergen, en als de zon doorbreekt is dat te merken. Bescherm je nek/gezicht met een pet of hoed om er voor te zorgen dat je niet snel verbrand of zelfs een zonnesteek oploopt. Smeer je dan ook regelmatig in!

Camera

Om achteraf te zien wat je nu eigenlijk allemaal hebt meegemaakt. Tijdens de tocht ben je namelijk zoveel bezig met ‘overleven’dat je in de dagen/weken na de trip eigenlijk pas door krijgt wat ‘the fuck’ je allemaal hebt gezien daar.

Handdoekje

Voor zweet, of na de regen, of na het zwemmen, altijd handig om bij je te hebben. Nat worden ga je sowieso, de vraag is alleen hoe. Natuurlijk geen zware stoffen handdoek meenemen maar zorg dat je een lichte microvezel handdoek hebt ter grootte van je vuist. Voor 6 euro heb je al een hele fatsoenlijke, klik hier om te zien waar we het over hebben.

Stok

Veel gebruikt tijdens deze tocht en mag dan ook niet ontbreken in deze lijst met Rinjani Tips. Vooral met afdalen krijgen je gewrichten echt een hoop te verduren. Als je eerst je stok neerzet, kun je een deel van de klap opvangen met je armen, het kan ook helpen om je evenwicht te bewaren op gevaarlijke stukken.

Handschoenen

Op veel plekken is het klimmen geblazen. En dan niet wat stijler omhoog lopen, nee. Klimmen met handen en voeten. Rotsen vastpakken, jezelf omhoog trekken. Ruwe oppervlakken, gladde oppervlakken, je handen krijgen het met vlagen zwaar te verduren. Met de kennis van nu, zou ik van die dunne handschoentjes meenemen die vaak worden gebruikt door automonteurs. Dun, sterk, en veel grip.

2-3 shirtjes

Je zweet veel, en het kan hard regenen. Zorg voor voldoende shirts met zowel korte als lange mouwen. Jassen zijn zwaar en zou ik afraden, maar zorg dan wel dat je voldoende lagen over elkaar aan kunt trekken, mocht het echt koud worden. Vele lagen onder een regenjas zijn namelijk ook erg warm.

Bromo en Ijen

Van plan om in plaats van Rinjani de Bromo en/of de Ijen vulkaan te bezoeken? Dan hebben we hier nog enkele handige tips voor je: tips voor Bromo vulkaan.

Indonesië, maar vooral Rinjani, een vulkaan vol contrast

Indonesië in een nutshell: Indonesië, en dan met name de Rinjani vulkaan. Een plek waar je prachtige foto’s kunt schieten en tegelijkertijd 1 van de meest gore plekken waar ik ooit geweest ben. Mooie plaatjes, afgestorven reukzintuigen, een idiote ervaring rijker en een sterk verhaal bij een potje bier. Dat dan weer wel.

3 comments

Complimentje geven, een vraag stellen of wat te zeuren? Laat dan hier je berichtje achter...