Kredietcrisis en de bitcoin
De bubbel genaamd de aandelen en huizenmarkt
Menig mens die je spreekt over crypto of bitcoin, neemt al snel het woord bubbel in de mond. Bitcoin is een bubbel. Het is zogenaamd lucht wat je koopt en het gaat klappen. Maar laten we eerlijk zijn, 99% van de mensen die dat zeggen heeft werkelijk geen idee waar ze het over hebben en hebben en werkelijk 0 verstand van economie laat staan de bitcoin. Ik zal hieronder in begrijpelijke taal proberen uit te leggen, waarom je in de huizen en aandelenmarkt nog meer sprake is van een bubbel dan bij de bitcoin. Een nieuwe kredietcrisis is namelijk aanstaande, en deze gaat heftiger zijn dan ooit tevoren.
De werkelijke bubbels zijn valuta zoals de Euro en Dollar
Wat de meeste mensen namelijk niet weten, is hoe het huidige economische systeem werkt. Het gros denkt zelfs nog dat geld gelinkt is met goud, terwijl dit al minimaal 50 jaar niet meer zo is. Het is eigenlijk lachwekkend en zorgelijk tegelijk, dat veel mensen dit niet weten. Momenteel bedraagt de gehele economie maarliefst voor 95% ‘digitaal nepgeld’ en nog maar 5% ‘echt geld’ (goud). Laat dát feitje even een momentje inzinken voor je verder leest.
Maar waar komt geld dan vandaan?
Heel simpel gezegd: de digitale geldpers. De centrale bank (Europa) en federale bank (Amerika) drukken digitaal geld bij om uit te lenen aan banken en overheden, of om leningen van ze over te kopen. Wanneer een crisis te hevig is en consumenten, investeerders en bedrijven het geld in de zak houden, draait deze digitale geldpers op volle toeren. Tegen extreem lage rentes. Dit doen ze om de economie draaiende te houden en uitgaves weer te stimuleren. Een goed idee, zou je zeggen. Niets is echter minder waar.
Momenteel drukt de ECB 80 miljard per maand bij – jij kent het als inflatie
80 miljard per maand. Laat dat getal even indalen. Hartstikke fijn toch? Meer geld voor iedereen…? Niet dus. Meer euro’s betekent de waarde per euro omlaag. Je betaalt dus steeds meer euro’s voor hetzelfde. De dagelijkse boodschappen, en natuurlijk het huis waar je in woont wordt steeds duurder. De lonen blijven echter achter, waardoor het steeds moeilijker wordt om je boodschappen te betalen, laat staan een huis te kopen. In deze documentaire van de VPRO tegenlicht leer je hoe geld gemaakt wordt en waarom dat nadelig is voor jou.
Een aflossingsvrije hypotheek is een legale versie van financiële moord
Sparen voor een huis is inmiddels praktisch onmogelijk geworden. Dus wat nu? Juist, we zijn aangewezen om de banken te vragen om ons een hypotheek te verstrekken. Tegen een flinke rente natuurlijk. Maar hoe doen banken dit nu eigenlijk? Ze hebben daarvoor een prachtig product ontwikkeld. Een systeem wat je eigenlijk zou moeten zien als een scam. Het heet: ‘De aflossingsvrije hypotheek’, wel eens van gehoord?
Bij dit geweldige product betaal je alleen de rente van je hypotheek want tja, de huizenprijzen gaan toch wel omhoog en dan houd je geld over. Zit wat in, nietwaar? Maar realiseer je dit –> De bank int de rente, en als het mis gaat heeft de bank altijd het huis nog. Maar wat heb jij dan als consument? Juist ja, een onbetaalbare hypotheek en een huis waarmee je tig-duizend euro onder water staat. Gaat de rente omhoog en kan je de hypotheek niet meer betalen? Dan raak je ook nog eens je huis kwijt. Een aflossingsvrije hypotheek is een legale versie van financiële moord. Meer weten? Lees hier waarom je aflossingsvrije hypotheek een strop om je nek wordt.
Waarom het huidige geld een bubbel is
Een bank is niets meer en niets minder dan iemand die je vertrouwt met je geld. Ze bewaren het voor je, en geven het je terug als je het nodig hebt. En je kan natuurlijk lenen, zolang je maar meer terugbetaaldt dan dat je geleend hebt. Dat is het business model. Het probleem is alleen dat banken zoveel geld hebben uitgeleend, dat ze het spaargeld nooit zouden kunnen terugbetalen aan de mensen als iedereen het weer tegelijk zou terugvragen.
Hoe banken uit het niets geld creëren – een simpel voorbeeld
- Piet zet 10.000 euro op de bank.
- De bank mag daarvan 90%, dus 9000 euro, weer uitlenen. 10% moet namelijk in de kas blijven.
- De bank leent vervolgens 9000 euro van Piet’s geld uit aan Jan, zonder dat Piet dit weet.
- Jan koopt met die 9000 euro een auto van Peter, geld wat Peter vervolgens weer op de bank zet.
- Van die 9000 euro van Peter, mag de bank weer 90% uitlenen (8100 euro). 10% moet weer in de reserves blijven.
- De bank leent de 8100 euro uit aan Klaas.
- Klaas koopt een motor van Mark voor 7290 euro, en Mark zet dat geld weer op de bank.
- De bank leent dat geld weer uit.
- En zo gaat het maar door.
- en door.
- en door.
- en door…….
Ik kan dit proberen goed en grondig uit te leggen, maar deze video doet dat beter en sneller. De video over geldcreatie duurt enkele minuten maar je begrijpt dan wel direct hoe het werkt. Een aanrader om even te kijken.
Wanneer de bank geld 20, 50, of 100 keer uitleent ontstaan de problemen.
Beeld je dat eens in. Je ziet het probleem groter en groter worden, maar toch kan dit kan lange tijd goed gaan. Zolang we niet met zijn allen het vertrouwen verliezen en ons geld opeisen, is er eigenlijk weinig aan de hand. Tot het moment dat een aantal mensen tegelijk hun geld bij de bank willen ophalen. Als Piet, Peter en Mark tegelijkertijd de 10.000, 8.100 en 7.290 euro willen gaan ophalen, kan de bank ze dit helemaal niet geven. Ze hebben het simpelweg niet. De bank valt om en gaat failliet. Dit, beste mensen, is hoe het huidige systeem werkt.
De kredietcrisis van 2008
Nu je weet hoe de perfect scam werkt, snap je voor een deel hoe de kredietcrisis van 2008 tot stand is gekomen. Het vertrouwen was weg, investeerders en banken raakten in paniek en gingen bij elkaar het uitgeleende geld opeisen. Alleen hadden ze dat natuurlijk weer zo grof vaak uitgeleend, dat ze elkaar helemaal niet konden terugbetalen. Banken moesten overeind worden gehouden door overheden. Schulden moesten worden opgekocht door overheden en centrale banken. Banken redden in plaats van failliet laten gaan. Overheden waren bang voor de directe gevolgen en kocht de banken uit. Uitstel van executie is, meer is het niet. Welkom in de wondere wereld van de economie en speculatiemarkt.
Hebben we dan iets geleerd van de crisis van 2008?
In het kort: nee. We beginnen gewoon weer van voor af aan, zoals we dat altijd gedaan hebben. De regering gaat een tijdje bezuinigen, de banken doen weer even moeilijk over leningen en de rentes gaan weer omhoog. Tot het punt dat we weer te weinig consumeren en lenen, en de economie tot een stilstand dreigt te komen. Als niemand wat uitgeeft, komt er te weinig belasting binnen en dreigen er elders weer tekorten.
De zogenaamde oplossing? Je raadt het al: alle lichten gaan weer op groen. Het ‘vertrouwen’ komt zogenaamd langzaam terug. De rentes gaan weer omlaag, en er mag weer uitgeleend worden. De geldpers gaat weer aan. Er pompt weer gebakken lucht de economie in en men kan weer lekker gaan uitgeven. De zorgen zijn voorlopig weer even van de baan, en alles kan weer. Tot de volgende bubbel!
Wat is dan de echte oplossing voor een stabiele en eerlijke economie?
Allereerst moeten we ons met zijn alleen eens gaan realiseren dat het huidige systeem niet werkt. Daarnaast moeten we stoppen met het genereren van gebakken lucht en het aan elkaar lenen van die gebakken lucht. In principe zou dit kunnen als we gewoon met zijn allen afspreken nooit meer geld bij te drukken, en nooit meer dezelfde euro of dollar meer dan 1 keer uit te lenen. Helaas is dit een utopia. Mensen zijn gierig en egoïstisch, zo is het nou eenmaal. Er zullen altijd mensen zijn die de wettelijke grenzen opzoeken. Dit zijn de mensen die baat hebben bij het verkopen van woekerpolissen en woekerhypotheken. The big boys. En we werken daar gewoon met zijn allen aan mee omdat we een stel onwetende schapen zijn.
Bitcoin
Een bitcoin is betrouwbaarder dan een euro of dollar van de bank
Zoals je inmiddels weet is geld eigenlijk niets meer en niets minder dan gebakken lucht, op basis van vertrouwen. En je kan er wat mee kopen, hartstikke fijn. De bitcoin is dit in principe ook. Het is niet tastbaar, het is digitaal en je kan ermee betalen. Toch zijn er een paar hele belangrijke verschillen tussen de bitcoin en de euro of dollar, ook wel FIAT genoemd..
Eigenschappen van de bitcoin
- Er zijn maar 21 miljoen bitcoins, en dit zal altijd zo blijven.
- Een bitcoin is niet meer dan 1x uit te lenen. Uitgeleend, is uitgeleend.
- bitcoin is uniek en niet te dupliceren.
- Een bitcoin is niet van de bank of overheid, maar van ons allemaal.
- Niemand kan je stoppen om bitcoins te kopen of ermee te betalen. Bij euro’s en dollars kan dit wel.
- Een bitcoin kent geen grenzen, het werkt overal ter wereld.
- bitcoin is 24/7 online en altijd te gebruiken, dus ook in het weekend.
- Inflatie is technisch onmogelijk bij bitcoin
- bitcoin vereist geen papier, plastic of inkt.
Bitcoin kan zorgen voor een stabielere wereldeconomie
Neem een paar van deze eigenschappen en vergelijk deze met de eigenschappen van euro’s en dollars. Denk je eens in dat we in een wereld leven, waar iedereen met bitcoin betaald. Een wereld waar de banken gedwongen worden om de bitcoin maar 1 keer uit te kunnen lenen. Een wereld waar banken geen bitcoins bij kunnen drukken. Wauw! Dat zou zomaar eens de oplossing kunnen zijn. Het ‘nadeel’? Geen nieuwe BMW van geleend geld voor Klaas die het eigenlijk niet kan betalen. Het geld is namelijk al uitgeleend aan Piet. En bitcoin uitlenen kan helaas maar 1 keer, wat spijtig zeg! Moet men gewoon gaan leven met het geld wat ze gespaard en verdiend hebben, en niet meer leven op geleend geld. Oh shit wat een enge gedachte.
De bitcoin is niet de heilige graal voor al onze problemen
Een valuta zoals de bitcoin zou wel een stap in de goede richting zijn. De heilige graal is het echter niet. Afstappen van het oude financiële model is een stap in de goede richting. Gelijke kansen voor iedereen, een wereld waarbij de regels voor iedereen gelijk zijn. Voor consument, bank of overheid. Een valuta waar niet een klein groepje mensen van bepaald, wat de waarde volgend jaar gaat zijn (bijdrukken). Een valuta waar we met zijn allen als wereldbevolking weer gaan bepalen wat de daadwerkelijke waarde nu echt is, zonder kunstmatige invloeden van overheden en banken.
Koop bitcoin en draag bij aan een gezonde wereldeconomie voor de toekomst.
Het klinkt misschien gek, maar ik raad iedereen aan om bitcoin te kopen. Niet zozeer als investeringsadvies, maar als betaalmiddel. Betaal je vrienden en familie met bitcoin, reken dat biertje af in de kroeg met bitcoin. Maak kennis met het systeem en ga versteld staan van de snelheid mogelijkheden. Overdag, ’s nachts, in het weekend, met bitcoin maakt het niets meer uit. Nooit meer naar de pinautomaat. Altijd je eigen geld bij de hand. Een prettig gevoel als je erover nadenkt. En het beste van alles, niemand kan het van je afnemen. Er is geen inflatie. Het kan niet failliet gaan. Het is onze taak om de bitcoin bij iedereen ‘door de strot te duwen’. Wil je een betere toekomst, dan zal ook jij daaraan mee moeten werken!
Bitcoin kopen doe je het snelst en goedkoopst met de Nederlandse BLOX (weareblox) app (klik). Even downloaden, registreren, een paar euro storten en binnen 10 minuten ben ook jij eigenaar van bitcoins.
De kredietcrisis van 2019-2020
Sinds de kredietcrisis van 2008 is er weinig veranderd. De geldpers draait weer op volle toeren en de rentes zijn zelfs negatief op dit moment. De aandelenmarkten hebben recordwinsten geboekt. De huizenprijzen zijn explosief gestegen en weer duurder dan ooit. In de afgelopen 8 jaar, is een belachelijke groei van 300% in de grootste markten ter wereld eerder regel dan uitzondering. De groei is zo groot en extreem, dat de volgende klapper van een kredietcrisis niet heel lang kan uitblijven.
Wie is nu de bubbel, gij of ik??
De volgende bubbel gaat binnenkort knappen
Bron: Forbes – Disaster Is Inevitable When America’s Stock Market Bubble Bursts (zeer interessant artikel)
Dus vertel me maar meneer en mevrouw bitcoin scepticus. Wat is nu de werkelijke bubbel? Wat veroorzaakt nu echt een kredietcrisis? Waar wordt geld net zo snel uit gebakken lucht gecreëerd, en verdwijnt het weer zo snel als sneeuw voor de zon? Als ik naar bovenstaande grafiek kijk, ligt het antwoord wat mij betreft voorhanden. De bubbel staat weer op knappen. We weten gewoon zeker dat het er weer aankomt, de vraag is alleen wanneer.
Hoe vaak gaan we dezelfde fouten nog maken? Hoe groot moet de schuld worden voor onze kinderen? Wanneer komt men tot de conclusie, dat het huidige economische systeem zwaar gedateerd en onhoudbaar is voor de toekomst?
De tijd zal het zeggen.
Update September 2019: De rente’s zijn inmiddels NEGATIEF. Pardon??
Zou wel willen weten wat het beste is. Mijn appartement met aflossingsvrije hypotheek en vorig jaar weer voor 10 jaar vast (goed verhuurd onder de leegstandswet) verkopen en € 20.000 opstrijken of niet, met het gevaar dat hij volgend jaar voor de 2de keer onderwater komt te staan.