In Nederland doen veel mensen aan cryptohandel waaronder in Bitcoin. Als je als Bitcoiner winst hebt geboekt, kun je deze omzetten naar euro’s en storten op je bankrekening. De Bitcoin winst kun je ook vasthouden bij de broker of exchange waarop je deze verhandelt. Vaststaat dat je over een bepaald vermogen beschikt en dat je over het vermogen, in fiatgeld uitgedrukt, belasting betaalt.
Belasting over Bitcoin?
Geldt dit ook voor Bitcoin? En betaal je belasting pas wanneer je Bitcoin omzet naar euro’s en stort op je bankrekening? Of moet je betalen over de Bitcoins die je op het crypto platform hebt? De waarde van deze eerste, populaire crypto is in ieder geval ongekend gestegen. Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin in 2009, niet zo lang terug. Wellicht weten overheden daarom niet hoe om te gaan met deze digitale valuta.
Bitcoin bestaat vanaf 2009 waarbij in 2017 de waarde flink steeg, nog meer in de laatste maanden van 2020 en in het begin van 2021. In de Tweede Kamer is Bitcoin al vanaf 2017 een besproken onderwerp. Na verschillende besprekingen heeft de overheid besloten dat Bitcoin, zoals andere crypto’s, geen wettig betaalmiddel is. Deze zijn niet algemeen geaccepteerd. Intussen is de situatie over de acceptatie van Bitcoin en andere crypto’s wel veranderd.
Bitcoin wordt steeds vaker geaccepteerd op verschillende plaatsen in de wereld. Wat zegt de belastingdienst in Nederland hierover?
Betaal je belasting over crypto?
Zoals eerder aangegeven heeft de overheid aangegeven dat cryptovaluta geen algemeen acceptatie heeft als geld of wettig betaalmiddel. Echter, de belastingdienst is een andere mening toegedaan over Bitcoin en cryptovaluta. Er zijn verschillende regels waarmee je rekening moet houden. Zo moeten particulieren die Bitcoin of andere cryptovaluta bezitten, dit aangeven bij overige bezittingen in box 3. Maar hoe ziet het er verder voor ons uit voor Bitcoin, Nederland, belasting betalen?
Particulieren die Bitcoin mijnen en verhandelen, moeten alleen hun pure winst meenemen voor de belasting. Daarnaast wordt de cryptohandel met de handel in fiatgeld vergeleken door de belastingdienst. Jouw koerswinst is hierbij belangrijk en niet je opbrengsten. Wat moet je aangeven in het geval je als particulier het salaris in Bitcoin ontvangt of een gedeelte in Bitcoin? Jouw werkgever moet dan, op het moment je het salaris ontvangt, Bitcoin omzetten naar euro’s. Dit wordt gerekend tot loon in natura.
Crypto als salaris
Werk je als ondernemer voor de inkomstenbelasting en ontvang je Bitcoins voor je arbeid of diensten? Je moet in dit geval jouw Bitcoins zelf omzetten naar euro’s en dat is je omzet. Hoe ziet het eruit voor Bitcoins en de belasting als je als ondernemer Bitcoin opkoopt? Als het binnen de normale bedrijfsuitoefening plaatsvindt, wordt het gerekend tot het ondernemingsvermogen. Zo niet, dan wordt het gerekend tot jouw privévermogen. Dit laatste geldt ook als je de gekochte crypto niet meteen voor het bedrijf gebruikt. Je moet het dan aangeven in box 3.
Draait bij jou als ondernemer om de omzetbelasting, dan moet je je ontvangen Bitcoins direct omzetten naar euro’s. Dit geef je dan aan op de btw-aangifte.
Als bedrijf
Heb je een bedrijf in de vorm van een besloten vennootschap, bv? De Bitcoin die je ontvangt voor diensten of producten moet je direct omzetten. Dit behoort tot de omzet van het bedrijf waarbij dit meegenomen wordt bij de winst-en-verliesrekening. Je geeft dan winst of verlies aan. Het advies is de kostprijs of een lagere marktprijs te hanteren, wanneer je bedrijf op de balansdatum nog Bitcoin bezit. Ook als je bedrijf Bitcoin mijnt en verhandelt, moet je dit op de winst-en-verliesrekening aangeven.
Regels voor de belastingdienst en crypto
Doordat de cryptomarkt vluchtige prijzen kent, is de waarde op 1 januari 00:00 van belang. Daarnaast hoef je niet altijd over je vermogen belasting te betalen, omdat een gedeelte tot het heffingsvrij vermogen behoort. Dit was in 2020 het geval voor de eerste € 30.846 van je vermogen. Dit bedrag is in 2021, € 50.000 en is dubbel zo groot bij een fiscaal partnerschap. En als je vermogen door Bitcoin verkopen, belasting gericht, op 1 januari het heffingsvrij bedrag overschrijdt? Geadviseerd is om voor 1 mei 2021 een voorlopige aanslag aan te vragen.
Deze kun je in termijnen aflossen en de belastingrente op je verschuldigde inkomstenbelasting voorkomen.
Voor de belastingdienst is jouw cryptobezit, dus ook Bitcoin, belangrijk. De overheid zegt dat het geen wettig betaalmiddel is. Echter, de belastingdienst heeft wel duidelijke regels hierover voor eenieder.