De Vietnamese keuken
De Vietnamese keuken is een van mijn favoriete keukens in Azië. Wanneer je reist door dit langgerekte land, kom je er al snel achter dat elk gebied, haar eigen karakter heeft in de keuken. Een ding hebben alle gebieden gemeen: het eten is uiterst vers en er is een perfecte balans tussen pittig, zoet, zuur en het gebruik van verse kruiden.
Tijdens het reizen ervaar ik het liefst het pure, lokale leven. Street food is daarbij ontzettend belangrijk. In Vietnam, en eigenlijk heel Azië heerst er een street food cultuur. Op iedere straathoek vind je wel een kraampje waar je local food kunt kopen. Tijdens het reizen koop ik dan ook iedere dag street food. In deze blog deel ik graag mijn 5 favoriete Vietnamese street food gerechten.
De 5 lekkerste gerechten van Vietnam
Phở
Phở is het nationale gerecht van Vietnam. In het Nederlands ook wel noedelsoep met rundvlees. De smaakvolle bouillon bevat rijstnoedels en meestal rundvlees, maar er zijn ook genoeg andere varianten te vinden. Nadat de Phở geserveerd is voeg je naar eigen smaak limoen, basilicum, mungboon en taugé toe. Hou jij van spicy? Dan kun je natuurlijk ook nog wat chilipeper toevoegen. Tip: begin met een klein chilipepertje. Ze zijn behoorlijk scherp!
Báhn Mì
Báhn Mì is Vietnamees voor: broodje. Een Báhn Mì is dan eigenlijk ook niets anders dan een belegd broodje. Nu denk je misschien, ‘waarom is dit dan zo speciaal?’ Het is de combinatie van brood en vulling. Tijdens de oorlog introduceerden de Fransen het stokbrood in Vietnam, na de oorlog maakten de Vietnamezen er een eigen versie van. Het eindresultaat: een luchtig broodje met dunnere korst.
Bún chả
You either love it or hate it. Het gerecht bestaat uit gegrild, vettig varkensvlees, rijstnoedel, kruiden en een dipsaus. Bún chả wordt op verschillende manieren geserveerd. De ene keer zit het vlees al in de saus en kun je naar eigen wens noedels en kruiden toevoegen. De andere keer krijg je alles los op een bord en mag je je eigen creatie maken. Wil je dit gerecht proeven dan ben je in Hanoi op het juiste adres. Hier is het gerecht erg populair en eigenlijk overal even lekker.
Bánh xèo
Misschien wel mijn absolute favoriet binnen de Vietnamese keuken, Bánh xèo. Dit is een Vietnamese pannenkoek gemaakt van rijstmeel, water en kurkuma. De pannenkoek wordt gevuld met garnalen, varkensvlees, taugé en lente-ui. Dit gerecht is vooral bekend in het zuiden en midden van Vietnam. De lekkerste Bánh xèo at ik bij Bánh Xèo Du Õng in Da Nang. Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat. Eten om je vingers bij af te likken en een real local experience. Hier zul je zeker de enige westerling zijn.
Bánh cuốn
Dit zijn ook wel gestoomde rijstmeelpannenkoeken. Bánh cuốn betekent letterlijk: ‘opgerolde cake’. Deze pannenkoekjes worden gevuld met varkensvlees en zwarte paddenstoelen. Net als bij vele andere Vietnamese gerechten worden ook hier, knapperig gebakken uitjes over gestrooid. Het gerecht wordt geserveerd met een dipsausje. Ook deze kun je weer zelf op smaak brengen met limoen, knoflook en chilipeper. Onder de lokale bevolking wordt dit gerecht voornamelijk als ontbijt of snack gegeten, maar in mijn ogen kan dit ook prima als lunch of diner.
Iets anders dan street food?
Vietnam staat naast haar street food ook ontzettend bekend om haar koffie. Als koffieliefhebber ben je in Vietnam op het juiste adres. Ben jij binnenkort in Hanoi? Bezoek dan zeker eens een van de 5 beste koffiebarretjes in Hanoi!