• Menu
  • Menu

47 schokkende foto’s van plastic afval en dieren

Home » Positiviteit & Duurzaamheid » 47 schokkende foto’s van plastic afval en dieren

🤷‍♂️ P L A S T I C 👨‍🏫 Soms is schokkeren de enige weg. Soms is public shaming 🤥 de enige manier om iemand wakker te schudden. Heb je vrienden, familie of collega’s die alles gewoon in de berm pleuren? McDonalds zakken uit hun autoraam donderen? Peuken op straat gooien? Confronteer ze met hun gedrag. Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. Deze 47 schokkende foto’s zeggen wat ons betreft meer dan 47.000 woorden…

Spreek vrienden, familie of collega’s die zich schuldig maken aan plastic vervuiling aan op hun gedrag. Laten we samen een einde maken aan nutteloze vervuiling.

Het Facebook bericht wat behoort aan deze blog met foto’s is hier te vinden.

47 schokkende foto’s van plastic afval en dieren

Confronteer familie, vrienden en collega’s met slecht gedrag

Soms moet men worden geconfronteerd met de realiteit om in actie te komen. Laat je familie, vrienden en collega’s zien wat er gebeurt met alle troep die ze zomaar op straat gooien. Laat met deze foto’s zien hoe hartverscheurend deze dieren aan hun einde komen en laat ze ervaren waarom het slecht omgaan met plastic gewoon niet goed te praten is. Ook in Nederland gaan we nog steeds veel te laks om met plastic, het veerschil met bijvoorbeeld Indonesië is alleen dat we hier meer geld steken om het weer op te ruimen.

Wat voor iemand een onschuldige actie lijkt (een dopje weggooien) betekend voor een dier mogelijk de dood. Wil jij die klootzak zijn? Slaap jij gewoon lekker ‘s nachts, terwijl een dier langzaam stikt in jouw plastic zakje? Of neem je het de volgende keer toch maar mee naar huis…?

Video’s van plastic afval en dieren

Meer weten of plastic afval, dieren en cijfers?

Rokers behoren tot ‘s wereld top vervuilers met 2000 miljard peuken per jaar

Ongezond voor de roker, maar het is ook buitengewoon vervuilend, zeker als je ziet op welke schaal peuken worden weggegooid. Het zijn schrikbarende aantallen. Het is onvoorstelbaar hoeveel sigaretten worden weggegooid op de wereld. Ongeveer een op de drie sigarettenpeuken belandt in het buitenmilieu. En dan kom je op ongeveer 2000 miljard peuken per jaar. Dat is echt gigantisch veel.

Een filter is gemaakt van plastic. Plastic vergaat niet, maar uiteenvalt in microplastics. Bizar hoe zoiets kleins zo’n grote schade kan aanrichten. Vogels kunnen peuken vaak niet van voedsel onderscheiden en sterven wanneer ze het eten.

Een enkele peuk vergiftigd daarnaast acht liter water. Eén tot vier peuken in een liter water is al genoeg om kleine vissen als spieringen dood te laten gaan. Weggegooide peuken op straat komen allemaal in het milieu terecht. Dus je zit enerzijds met zo’n filter dat niet afbreekt en als het al een beetje afbreekt in kleine deeltjes, komt het weer in vissenmagen en kleine organismen terecht. Anderzijds zit je met het punt dat die metalen uitlekken naar het grondwater of de zee. Het heeft allemaal een effect op de natuur.

Plastic visnetten zijn dodelijk

Bedreigde soorten, waaronder zeehonden, zeeschildpadden, walvissen en dolfijnen sterven elk uur aan visnetten. Volgens World Animal Protection worden de oceanen elk jaar een angstaanjagende 640.000 ton vistuig vervuild.

Duizenden diersoorten sterven door sixpacks

Toen sixpacks voor het eerst werd geproduceerd in de jaren zestig, had niemand kunnen vermoeden dat plastic sixpack ringen zoveel schade zouden toebrengen aan de natuur van onze planeet. Het is waar dat ze slechts een deel zijn van het totale plastic afval, maar ze zijn nog steeds verantwoordelijk voor het verlammen en doden van dieren over de hele wereld.

Plastic zakken verstikken miljoenen dieren per jaar

Elke keer als we naar een plastic zak reiken, sterft er een prachtig wezen ergens ter wereld. Dit kan enigszins overdreven zijn, maar helaas is het niet ver van de waarheid. De drijvende plastic soepen die mensen voortdurend creëren zijn voor haaien en walvissen een dodelijk mijnenveld. Ze slikken het in en het verstopt hun maag of ze stikken er simpelweg in.

Plastic en de miljoenen vogels die jaarlijks sterven

Dit zie je ook veel in Nederland. Verschillende bronnen stellen dat plastic vervuiling rechtstreeks verantwoordelijk is voor de dood van miljoenen vogels per jaar. In de foto’s zijn hier genoeg voorbeelden van te vinden. Vogels die aan zee leven en zich voeden met het leven in zee, lopen constant het risico een plastic voorwerp in te slikken in plaats van een vis wanneer ze voor een maaltijd in het water duiken.

Plastic afval, zeezoogdieren en schildpadden

Elk jaar worden ongeveer 100.000 zeezoogdieren en schildpadden en meer dan een miljoen zeevogels uitgeroeid door plastic afval dat in de oceanen terecht komt door nalatigheid van de mens. Sommigen zitten vast in plastic zakken; anderen slikken kleinere plastic stukjes en beschouwen ze als voedsel. Zelfs onschuldig spelen met plastic afval dat ze in het water of aan de kust vinden, kan dodelijk zijn.

Volgens SAS (Surfers Against Sewage), een gemeenschap die zich inzet voor de bescherming van oceanen, belanden er elke dag ongeveer acht miljoen stukjes plastic in oceanen. Van plastic zakken en flessen tot kleinere stukjes zoals plastic ringen en dopjes. Deze voorwerpen die velen van ons dagelijks gebruiken veranderen in dodelijke wapens wanneer ze hun weg vinden naar rivieren, stranden en de zee.

290 miljoen ton plastic per jaar

Het zijn niet alleen de zichtbare stukken plastic die op het strand achterblijven die het zeeleven bedreigen, maar elk plastic voorwerp dat we weggooien. Plastic vervuiling is overal. Het is te vinden op elk strand ter wereld, zelfs op de kleinste tropisch eilanden midden in de oceaan. Niets of niemand is veilig voor plastic afval.

De zeven miljard mensen op de planeet produceren nu elk jaar meer dan 290 miljoen ton plastic. De verwachting is dat dit de komende 15 jaar gaat verdubbelen. Holy-shit….

8,3 miljard ton plastic sinds 1950 – Greenpeace

Greenpeace stelt dat sinds de jaren 1950 wereldwijd ongeveer 8,3 miljard ton (meer dan 9 miljard ton) plastic is geproduceerd. Vergelijk die aantallen met hun dierlijke tegenhangers: het gewicht van het hierboven genoemde plastic komt overeen met het gewicht van meer dan een miljard olifanten of, sprekend over het zeeleven, 47 miljoen blauwe vinvissen. Het is gewoon niet te bevatten, zo veel plastic.

Stop met het gebruik van single-use plastics

Het probleem is gigantisch, maar we moeten ergens beginnen. Om te beginnen neem je je eigen plastic tas mee voor je boodschappen. Weiger rietjes bij een blikje cola. Gooi je peuken niet op straat. Neem je afval mee naar huis en zorg voor goede verwerking / recycling. Confronteer mensen die dit niet doen. Kies voor duurzame verpakkingen als je de keuze hebt. Gebruik herbruikbare netjes voor groenten en fruit. Vraag je supermarkt of groenteboer om minder plastic te gebruiken. Gooi je afval niet in overvolle afvalbakken, want je weet gewoon dat het eruit gaat vallen.

Er zijn talloze dingen die je (beter) zou kunnen doen. Elke dag dat je dit uitstelt, sterven er dieren door jouw toedoen. Wil jij dat op je geweten hebben?

Tip: Lees hier meer over (voornamelijk) positieve berichten over duurzaamheid.

Delen wordt gewaardeerd. Maak een eind aan plastic afval, ook in Nederland.

Chris
Chris

Hoofdredacteur. Schrijft graag met een dikke stift. Lekker eigenwijs. Denkt alles te weten, maar doet dat niet. Geniet van de kleine dingen in het leven. Milieubewust, probeert duurzaam te zijn maar geniet soms ook van luxe en verwennerij. Reiziger in hart en nieren. Zoekt graag de grenzen op.

View stories

Ook jouw mening telt! Laat hier je reactie achter...

2 comments