• Menu
  • Menu
Reizen maakt je een beter mens
Reizen maakt je een beter mens

10 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

Home » Inspiratie » 10 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

Word je een beter mens van reizen? Als ik terugkijk op wie ik was voordat ik begon te reizen en dat vergelijk met wie ik nu ben, zou ik moeten zeggen dat reizen me een beter mens en persoon heeft gemaakt. Ik ben nu veel cooler dan toen ik 18 was en ik voor het eerst de wereld ging verkennen.

Ik denk zelfs dat reizen iedereen een geweldig persoon maakt. Ik zeg niet dat dit verwaand of egoïstisch is; Ik zeg het omdat ik geloof dat reizen iets is dat je niet alleen tot een beter mens maakt, maar ook tot een veel relaxter, slimmer en down the earth’ persoon.

Reizen maakt je een beter mens
Reizen maakt je een beter mens

10 redenen waarom reizen je een beter mens maakt

Hoe en waarom maakt reizen jou een beter mens? In deze blog zet ik 10 redenen op een rij waarom reizen jou een beter mens maakt. Reizen verrijkt je leven namelijk op veel verschillende manieren, soms voor de hand liggend en soms juist helemaal niet. Uiteindelijk gebruik je al deze ervaringen en skills de rest van je leven, zelfs als je al weer lang en breed bent teruggekeerd en 40 uur per week aan het werk bent.

1. Reizen maakt je socialer

Het is zwemmen of verzuipen op reis. Je wordt beter in het maken van vrienden of je eindigt alleen en huilt elke nacht in een kussen. Je leert vrienden te maken van vreemden en wordt comfortabeler om met nieuwe mensen te praten. Toen ik voor het eerst begon te reizen, was ik een soort introvert en ongemakkelijk met mensen die ik niet kende. Nu praat ik graag met vreemden alsof we al jaren beste vrienden zijn.

Hier doe je het voor. Nieuwe plekken ontdekken & nieuwe vrienden maken. Het was me een waar genoegen. Tot de volgende keer!
Hier doe je het voor. Nieuwe plekken ontdekken & nieuwe vrienden maken.

2. Je wordt beter in gesprekken voeren

Reizen maakt je niet alleen comfortabel om met vreemden te praten, het maakt je er ook beter in. Nadat we de hele tijd met mensen hebben gepraat, worden dezelfde vragen saai. Je begint jezelf zelfs te vervelen. Na een tijdje maakt het je niet meer uit waar mensen vandaan komen, waar ze naartoe gaan, hoe lang ze al reizen en yada yada yada. Dat soort vragen vertellen je eigenlijk niets over de persoon. Je wordt beter in small talk en hoe je interessante vragen kunt stellen – vragen die ertoe doen en je meer over de persoon, hun leven en die van hun kinderen vertellen.

Op reis gesprekken voeren en spelletjes doen met vreemden, jong of oud.

3. Reizen geeft je zelfvertrouwen

Je hebt de wereld rondgereisd. De Rinjani en de Bromo vulkaan beklommen. Je PADI gehaald in de Filipijnen en gedoken in de cenotes van Yucatan, Mexico. Je hebt zelfstandig genavigeerd door wereldsteden als Bangkok en Miami en je hoogtevrees overwonnen bij een bungee jump in Kroatië. Kortom, je hebt geweldige dingen gedaan. Hoe kun je niet zelfverzekerder zijn? Hoe kun je niet zeker zijn van je vaardigheden? Nadat je zoveel hebt bereikt, zul je je veel zekerder voelen in je vermogen om alles te bereiken waar je zin in hebt.

4. Reizen maakt je flexibeler

Je hebt te maken gehad met gemiste vluchten en hotels, trage bussen, verkeerde afslagen, vertragingen, slecht straatvoedsel, lelijke eilanden en nog veel, veel meer. Na een tijdje leer je hoe je je plannen kunt aanpassen aan veranderende situaties. Je wordt niet boos; je verandert gewoon wat je doet, past je planning aan en gaat verder. Daar waar anderen stampvoetend als een kleuter staan te janken als er een keer iets tegenzit, trek jij je schouders op en laat het achter je. Vet relaxed!

5. Reizen maakt je avontuurlijker

Wanneer je vertrouwen krijgt in je vermogen om iets te doen, doet je alles. Van bang zijn voor de zee omdat er visjes en kwallen in zwemmen, tot het snorkelen met haaien in Belize, snorkelen met gigantische Manta Roggen in Indonesië of snorkelen met Walvishaaien in de Filipijnen.

Whalefie - selfie, Oslob Whalesharks, Philippines
Mijn eerste Whalefie – Filipijnen

Waarom? Omdat je het wil… Wat is het doel van het leven als je niet uit je comfort zone breekt? Wil je je hele leven in je veilige dorpje naar dezelfde winkel, dezelfde kroeg met dezelfde mensen? Tuurlijk niet!

6. Je wordt makkelijker in de omgang

Al die fouten? Ze hebben ook iets anders voor jou gedaan. Ze maakten je gemakkelijker en relaxter. Waarom? Omdat je al die fouten hebt behandeld en het je niet meer kan schelen. Je gaat nu met de stroom mee, want als reizen je iets heeft geleerd, is het uiteindelijk allemaal goed gekomen en hoef je niet te stressen. Fouten horen bij het leven. Relax man.

Even een tukje doen in de zon, heerlijk - Fuente De, Picos de Europa, Cantabria, Spanje, 09
Relax man.

7. Reizen maakt je sexier

Een lekker kleurtje van de zon doet wonderen. Stress veroorzaakt veroudering. Die zorgeloze, ontspannen dagen op reis zullen je zelfverzekerder en stralender maken en je zult zowel van binnen als van buiten langzamer oud worden. Je ziet er jong en sexy uit. Tenzij jij George Clooney bent natuurlijk, die wordt alleen maar knapper naarmate hij ouder wordt. De eikel.

8. Van reizen wordt je slimmer

Tenzij je in een resort zit en je hersens in bevroren drankjes verdrinkt, leert reizen je over de wereld. Je leert over mensen, geschiedenis en cultuur, en mysterieuze feiten over plaatsen waar sommige mensen alleen maar van konden dromen. Je leert hoe kwetsbaar de natuur eigenlijk is en hoe je op een respectabele manier ervan kan genieten, zonder het te vervuilen of te vernietigen. Kortom, je zal beter begrijpen hoe mens en natuur werkt en hoe je jezelf als persoon daarin dient te gedragen. Dat is iets dat niet uit boeken kan worden geleerd; je kunt het alleen ophalen met ervaringen onderweg.

9. Van reizen wordt je minder materialistisch

Onderweg leer je hoe weinig dingen je eigenlijk nodig hebt. Je zult je realiseren dat al die onzin die ze in het winkelcentrum verkopen vrij nutteloos is in het leiden van een echt gelukkig leven. Ik ging van een backpack van 18 kilo terug naar 14 en vervolgens 12 kilo. Elk jaar dat ik op reis ging, had ik minder nodig bij het inpakken van mijn backpack. Als je thuiskomt, zul je meer een minimalist zijn, simpelweg omdat je je realiseert wat je nodig hebt om te leven en wat niet. Zoals ze zeggen, hoe meer je bezit, hoe meer het jou bezit.

10. Van reizen wordt je gelukkiger

Reizen leert je gewoon hoe je gelukkig kunt zijn. Je wordt meer ontspannen, zelfverzekerder en ziet de wereld als een betere plek. Je leert genoegen nemen met minder en kan genieten van de kleine dingen in het leven. Hoe kun je na dat alles, niet gelukkig zijn over het leven?

Onwerkelijk uitzicht vanaf Fuente De, Picos de Europa, Cantabria, Spanje, 02
Lekker staren in de verte en wegdromen bij het prachtige uitzicht – Fuente Dé, Cantabria, Spanje.

Food for thought…

Meer leuke, positieve en inspirerende blogs?

Like what you read? Lees dan vooral verder in onze positieve categorie of ga hier voor je dagelijkse dosis inspiratie. Wil je de volgende blog niet missen? Volg dan simpelweg onze Facebook en Instagram!

Chris
Chris

Hoofdredacteur. Schrijft graag met een dikke stift. Lekker eigenwijs. Denkt alles te weten, maar doet dat niet. Geniet van de kleine dingen in het leven. Milieubewust, probeert duurzaam te zijn maar geniet soms ook van luxe en verwennerij. Reiziger in hart en nieren. Zoekt graag de grenzen op.

View stories

Heb je een vraag of een opmerking? Laat dan hier je reactie achter...